Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a efectuat luni, 06 iunie 2022, o vizită oficială în Republica Moldova. Vizita are loc la invitaţia preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Din delegaţie fac parte vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Daniel Suciu, vicepreşedintele Grupului Pro-America, deputatul Ana-Maria Cătăuţă, care este şi preşedinte al Comisiei comune a Camerei şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, preşedintele Comisiei pentru învăţământ de la Camera Deputaţilor, Natalia Intotero, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă, Andi Cristea, europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte PSD, senatorul Titus Corlățean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Angel Tîlvăr.

Pe lângă discuţiile la nivel parlamentar, Marcel Ciolacu a avut întâlniri cu preşedintele şi cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu şi Natalia Gavriliţă. Președintele Camerei Deputaților a declarat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar România are obligaţia de a o ajuta în acest demers.

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Nu există altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât intrarea în Uniunea Europeană. România trebuie să ajute Republica Moldova, România nu face un favor Republicii Moldova, România are obligația de a ajuta Republica Moldova în tot acest parcurs. Am venit în delegație cu oameni cu expertiză în domeniu și sperăm ca în perioada următoare să accelerăm această dimensiune parlamentară, fiindcă Republica Moldova trece prin perioada de tranziție, de uniformizare a legislației Republicii Moldova și a Uniunii Europene, lucru pe care România l-a parcurs acum mai mult timp și e păcat să nu lucrăm împreună la această legislație, astfel încât, fără a arde etape, să fim cât mai eficienți și să mărim ritmul, iar Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a spus Marcel Ciolacu.

De asemenea, președintele PSD a reiterat preşedintei Maia Sandu angajamentul României de a sprijini procesul de integrare a Republicii Moldova în UE. După întâlnirea cu Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova, Marcel Ciolacu a transmis că România sprijină ferm extinderea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

„Am avut astăzi o întâlnire cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul căreia am reiterat angajamentul României de a sprijini procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană și obținerea rapidă a statutului de țară candidat. Totodată, și în cadrul discuțiilor avute cu doamna Natalia Gavrilița, prim-ministru al Republicii Moldova, am reconfirmat susținerea fermă a României în ceea ce privește extinderea asistenței financiare a Uniunii pentru Republica Moldova. Parlamentul român susține analizarea cu celeritate a solicitărilor de finanțare primite de la autoritățile de la Chișinău. Suntem, mai mult ca oricând, alături de voi, în acest climat de securitate tensionat!”, a scris președintele Camerei Deputaților pe pagina de Facebook.