Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține, într-o scrisoare trimisă eurodeputatului Victor Negrescu, soluțiile propuse de acesta pentru sprijinirea proiectelor întârziate de pandemie și de războiul din Ucraina și salvarea, astfel, a unor sume importante din fondurile neutilizate din perioada financiară 2014-2020. Răspunsul primit este rezultatul unui demers inițiat de europarlamentarul român și co-semnat de eurodeputați din mai multe țări europene, prin care eurodeputatul Victor Negrescu a propus salvarea celor aproape 3000 de proiecte care riscă să nu fie finalizate la termen.

“Comisia Europeană confirmă, prin răspunsul său, faptul că am reușit să ridicăm această problemă, a necesității de a salva fondurile și proiectele din perioada 2014-2020, la cel mai înalt nivel. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se angajează să identifice soluții care să asigure un echilibru între proiectele din respectiva perioadă de finanțare, necesitatea de a începe noua programare financiară și răspunsul la crizele pe care le traversăm.

În documentul transmis de președinta Comisiei Europene sunt oferite două răspunsuri importante evidențiate, de altfel, în scrisoarea noastră:

– executivul european dorește să introducă măsuri suplimentare pentru salvarea proiectelor transfrontaliere cu Ucraina și Republica Moldova, întârziate din cauza războiului;

– se va analiza la nivel european situația proiectelor întârziate din perioada 2014-2020, impactul generat de războiului din Ucraina, costurile și efectele prelungirii perioadei de implementare și posibilitatea creării unui cadru mai flexibil, precum și extinderea acestuia, pentru fazarea proiectelor către  exercițiul financiar 2021-2027 astfel încât acestea să continue cu finanțare europeană;

Prin demersul nostru am reușit să convingem Comisia Europeană să caute soluții noi pentru salvarea proiectelor și fondurilor din perioada 2014-2020. Este nevoie acum de un demers organizat din partea statelor membre care să arate efectiv impactul pandemiei și al războiului asupra implementării proiectelor și să solicite executivului european măsuri clare pentru salvarea respectivelor proiecte și fonduri”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.

Eurodeputatul Victor Negrescu a fost inițiatorul unui demers susținut de mai mulți europarlamentari din regiune, din toate grupurile politice, prin care a solicitat salvarea proiectelor și fondurilor din perioada 2014-2020. În acest sens, europarlamentarul social-democrat a introdus o serie de amendamente la  legislația europeană referitoare la bugetul UE. Recent, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că, în momentul de faţă, România este în pericol de a pierde peste 10 miliarde de euro și că, din estimările specialiștilor, între 2000 şi 3000 de proiecte sunt în situația de a nu fi finalizate la timp.