Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a anunțat că două companii europene vor începe cel mai probabil în luna iunie testarea vaccinului european anti-coronavirus, conform informațiilor comunicate azi de comisarul european pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel, la cererea europarlamentarului PSD. ”În reuniunea video de astăzi a Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), i-am cerut dnei comisar detalii privind stadiul dezvoltării unui vaccin european. Două din companiile aflate în prima linie a procesului de cercetare vor demara în iunie, cel târziu în iulie, testarea pe un eșantion de 200 de persoane”, a declarat coordonatorul europarlamentarilor S&D din comisia ITRE.

Europarlamentarul PSD a subliniat, totodată, că a primit asigurări din partea comisarului pentru Piața Internă, Thierry Breton, că niciun stat membru al UE nu va fi lăsat în urmă în cadrul planului de redresare post-pandemie. ”La videoconferința ITRE a participat, de asemenea, comisarul Breton și am abordat, în cadrul dialogului, problema accesului egal la sprijinul de refacere economică pentru toate țările Uniunii. Comisia Europeană promite că niciun stat membru nu va fi discriminat în procesul de relansare, care va implica un efort financiar de două trilioane de euro, conform estimărilor actuale”, a precizat Dan Nica. Eurodeputatul român pledează constant, de la declanșarea crizei Covid-19, pentru suport european egal pentru toate cele 27 de state membre.

Dan Nica a menționat că reponsabilul comunitar pentru Piața Internă a indicat posibila definire a 14 ecosisteme în UE, care să reflecte nevoile în materie de producție și distribuție. ”Este încurajator semnalul transmis azi de Comisia Europeană cu privire la o abordare strategică a ieșirii din criză, pornind de la realitățile locale, de la problema lanțurilor de aprovizionare pentru IMM-uri și de la necesitatea înnoirii industriei europene. Se preconizează alocarea a 10% din PIB-ul UE pentru injectarea de lichidități și pentru investiții viitoare. În acest sens, trebuie să ne asigurăm că va exista un echilibru între subvenții și împrumuturi, astfel încât gradul de îndatorare a companiilor să fie sustenabil”, a punctat liderul Delegației PSD din Parlamentul European.