Roxana Mînzatu, deputat PSD și fost ministru al Fondurilor Europene, subliniază într-o interpelare adresată ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, că Ministerul pe care acesta îl conduce nu a luat măsuri pentru finanțarea din fonduri europene a achiziției de echipamente – tablete, laptopuri și conexiune la internet – pentru a asigura accesul nediscriminatoriu și echitabil al tuturor elevilor la educația online.

“Îi acuz pe liberali de rea-voință și de neglijare gravă a educației, pentru că nu folosesc fondurile europene pentru a-i ajuta pe elevii care astăzi, din lipsa echipamentelor, au acces limitat sau chiar deloc la educația online. Chiar dacă Guvernul a decis ca o parte din fondurile europene rezervate educației să fie transferate către plata șomajului tehnic, eu cred că și asigurarea accesului nediscriminatoriu al tuturor elevilor la educație rămâne o prioritate la fel de arzătoare pentru România. Nu putem sta nepăsători în timp ce sute de mii de elevi rămân în afara procesului educațional pentru că nu dispun de un computer acasă. Să ne gândim că unii dintre copiii cărora astăzi le oferim mijloacele să continue școala online vor fi doctorii, asistentele, infirmierele, ambulanțierii, brancardierii, paramedicii, asistenții sociali de mâine. Ministrul Fondurilor Europene ar fi trebuit să lanseze deja un apel care să permită achiziția echipamentelor necesare elevilor pentru a accesa platformele educaționale online. Le transmit liberalilor că în România sunt probabil sute de mii de copii și multe cadre didactice care nu dispun de dispozitive sau de internet pentru a urma cursurile predate online, pe parcursul acestei perioade de criză”, susține Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene.

Totodată, deputatul PSD Brașov atrage atenția Guvernului că poate obține date relevante despre numărul elevilor aflați în dificultate, toate instrumentele fiind la îndemâna autorităților guvernamentale și a partenerilor instituționali.

“Consider că este nepermis ca în această situație de criză să nu vedem nevoia dar și oportunitatea de a crește nivelul de digitalizare a educației și de a asigura accesul egal al elevilor la resurse online. Chiar dacă este o perioadă de criză, Guvernul nu trebuie să lase niciun copil în urmă, ci dimpotrivă, să se asigure că toți elevii beneficiază de educație, în mod egal și nediscriminatoriu. De aceea, îi transmit ministrului Boloș să valorifice de îndată informațiile deținute despre elevii aflați în imposibilitatea de a urma cursurile online și despre nevoile lor, date existente în Ministerul pe care îl conduce,  prin Autoritatea de Management POCU. Aceste informații îi sunt furnizate constant de organizațiile care implementează proiecte cu finanțare europeană,  pentru reducerea abandonului școlar, incluziune socială, ajutorarea persoanelor defavorizate. MFE și întreg Guvernul dispun de aceste informații valoroase și sunt obligați să le valorifice. Orice moment de întârziere în luarea unei decizii în vederea alocării finanțării pentru achizițiile de echipamente înseamnă creșterea ratei abandonului școlar, unde România are cea mai gravă situație din UE. Nu vorbim de un procent, vorbim de copiii noștri, cu nume , prenume și calități, vorbim despre copii care anul acesta vor părăsi școala, vorbim de destine frânte”, adaugă Roxana Mînzatu.

În cadrul interpelării transmise, deputatul PSD mai solicită răspunsuri punctuale cu privire la sumele tăiate de la finanțarea europeană pentru Educație și redirecționate spre alte domenii, inițiativele Ministerul Educației și Cercetării pentru finanțarea din fonduri europene de noi intervenții în sprijinul elevilor din România.

De asemenea, în cadrul documentului transmis Ministerului Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu cere lămuriri cu privire la realocările dispuse, până în prezent, între Programele operaționale, în interiorul Programelor precum și destinațiile pentru utilizarea rezervei de performanță.