Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, încurajează cercetătorii și medicii români, precum și companiile și instituțiile preocupate de identificarea de soluții la provocările cauzate de coronavirus să participe la evenimentul de colectare de proiecte, ce va fi lansat astăzi de Comisia Europeană.

Hackathonul pan-european #EUvsVirus vizează stimularea inovării în cercetarea privind Covid-19 și se adresează cercetătorilor, furnizorilor de servicii medicale, investitorilor și societății civile din Uniunea Europeană. Căutăm cele mai bune idei, pentru a le transforma în soluții de combatere a coronavirusului. Evenimentul se va derula în perioada 24-26 aprilie și este organizat de Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare din Comisia Europeană, în colaborare cu Consiliul European pentru Inovare și statele membre. Proiectele vor fi monitorizate prin intermediul platformei EIC Covid (Covid EuropeanInnovation Council). Cei interesați se pot înscrie pe site-ul https://euvsvirus.org/”, a declarat Dan Nica.

Europarlamentarul român precizează că inițiativa comisarului pentru Cercetare și Inovare, Mariya Gabriel, se adaugă seriei de acțiuni lansate de Comisia Europeană pentru dezvoltarea celor mai eficiente răspunsuri la coronavirus.

”De două săptămâni funcționează platforma de date EU COVID19, pentru colectarea rapidă și partajarea datelor de cercetare disponibile. De asemenea, Comisia a aprobat o comunicare privind criteriile de performanță pentru îmbunătățirea preciziei testelor pentru COVID-19. Urmează, la 4 mai, Conferința privind angajamentul global anti-coronavirus, anunțată de președinta Comisiei, doamna von der Leyen, eveniment menit să accelereze producerea unui vaccin și a unor noi metode de diagnosticare și tratament.

De asemenea, a fost prelungit până la 4 iunie termenul-limită de aplicare pentru fondurile europene dedicate Sănătății, ce au fost suplimentate la 140 de milioane de euro, prin programul Orizont 2020. Sunt acțiuni concrete, pe care le-am solicitat în cadrul videoconferințelor din aceste ultime săptămâni ale Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European cu comisarul Mariya Gabriel”, a subliniat coordonatorul europarlamentarilor S&D din comisia ITRE, Dan Nica.