Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, accesul rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, în contextul dificil cu care se confruntă țara din cauza proximităţii războiului din Ucraina și al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse. Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat faptul că țara noastră sprijină activ Republica Moldova și a solicitat Comisiei Europene și statelor membre să ofere acces, cu celeritate, la resursele financiare de pre-aderare de care țara vecină are nevoie.

În momentul de față țara mea, România, asistă Republica Moldova oferindu-i de la sprijin financiar până la resursele energetice, resurse de care are nevoie, în timp ce promisiunile donatorilor întârzie să apară.

Facem apel la Comisia Europeană și la statele membre să ofere acces rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, integrând și expertiza existentă în regiune, pentru a ne asigura că aceste resurse sunt folosite adecvat și în interesul cetățenilor. Scopul este de a menține calea europeană a Republicii Moldova și de a asigura reziliența democratică a țării, așa că, nu trebuie să mai întârziem, trebuie să acționăm acum’’, a declarat eurodeputatul român.

Eurodeputatul Victor Negrescu a făcut apel la solidaritatea europeană și a subliniat în intervenția sa faptul că țara vecină se confruntă cu o serie de provocări generate de acțiunile Federației Ruse, în special în ultimele săptămâni, care necesită un răspuns concret din partea Uniunii Europene.

Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru în contextul în care stabilitatea sa este pusă în pericol.

În ultimele săptămâni, autoritățile de la Chișinău s-au confruntat cu presiuni și cu situații fără precedent și au descoperit implicarea directă a Federației Ruse în încercarea de a destabiliza țara prin organizarea unor proteste violente.

Astfel de incidente dovedesc faptul că Uniunea Europeană trebuie să treacă de la teorie, la practică’’a declarat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.