Haideți să vedem care este rezultatul guvernării cu adevărat. INS a reconfirmat creșterea de 4,4% a economiei românești în al doilea trimestru al acestui an, ceea ce spune multe. Mulți nu înțeleg, pentru că atunci când erau la guvernare, nu puteau vorbi de creștere economică. Am să încerc să răspund punctual, atât cât pot, pentru că anumite afirmații ale dumneavoastră, anumite obrăznicii, anumite etichete cred că nu au plăcut nimănui și nu trebuie să le acordăm atenție. Acest lucru arată felul de a fi al fiecăruia dintre noi, arată cum înțelegem să facem politică, cum îi respectăm pe ceilalți și cât respect vom avea pentru cetățeni dacă vom veni la guvernare.

 

Doamnă Turcan, amenințarea cu dosare penale la care ați făcut referire: nu mi-aș permite niciodată, dar niciodată să fac acest lucru, pentru că aș avea impresia că sunt de acord cu ceea ce a făcut liderul dumneavoastră de partid, dosar penal pentru înaltă trădare pentru un parteneriat strategic. Dumneavoastră puteți să dați lecții în acest domeniu. Noi urâm acest lucru și nu vom face niciodată acest lucru. Cred că vorbiți din proprie experiență. Mai mult, am văzut că atât dumneavoastră, cât și colegii dumneavoastră vorbiți de rezultatul alegerilor europarlamentare. Poate că aș fi de acord cu dumneavoastră dacă în 2016, când PSD a obținut un scor foarte mare la alegerile parlamentare, domnul președinte Iohannis și-ar fi dat demisia pentru că partidul domniei-sale a pierdut. Cred că e timpul să învățați că alegerile europarlamentare sunt pentru desemnarea membrilor Parlamentului European și nu au nicio legătură cu guvernarea sau cu configurația Parlamentului României.

 

Domnule Ponta, mi-e greu să vă răspund, dar pot să afirm un lucru cu tărie: nu o să trădez niciodată acest partid. O să am puterea să fiu mai bărbat decât dumneavoastră, să stau în picioare chiar și atunci când acest partid trece printr-o criză. Nu o să îmi dau demisia pe Facebook și nu o să îmi dau demisia din funcția de premier fără a vorbi cu membrii partidului. Nu ați înțeles un lucru, poate că pe o parte dintre colegi i-ați mințit așa cum i-ați mințit de fiecare dată și i-ați făcut să vină alături de dumneavoastră. Sunt convinsă că îi veți trăda și pe ei, așa cum ați trădat acest partid, cum ne-ați trădat pe noi toți. La dumneavoastră măsura obrăzniciei și misoginismului este cunoscută, nu mai miră pe nimeni. Domnule Ponta, știu că nu respectați pe nimeni, dar totuși vorbiți cu o femeie, aveți respect pentru o femeie, dacă nu aveți respect față de prim-ministru! Ați vorbit despre salariul de europarlamentar… sunteți ultimul care să faceți referire la salariul de europarlamentar, domnule Ponta! Haideți să fim corecți până la capăt!

 

Domnule Barna, ați spus că nu se poate face majoritate cu șase partide, sunt de acord cu dumneavoastră. Ce vor face românii atunci? Este clar că pornim la drum cu votarea unei moțiuni fără să vedem o finalitate. Ați spus că vreți alegeri anticipate. Stimați colegi, votați moțiunea și votați alegerile anticipate, să v-aud? Sunteți de acord cu alegerile anticipate? Eu nu cred. Aș vrea să vină aici o propunere de alegeri anticipate și românii să se uite câți dintre dumneavoastră care astăzi spuneți „da” veți și vota pentru anticipate. Haideți să fim corecți până la capăt, nu veți fi de acord cu acest lucru și sunteți pentru alegeri la termen. Domnule Barna, poate nu vă dați seama, dar prin acest joc, prin acest vot, vă subordonați definitiv candidatului Klaus Iohannis. Cred că trebuie să luați în calcul și acest lucru și sper ca perioada viitoare să nu confirme această afirmație.

 

Domnule Pașcan, cred că dumneavoastră nu aveți dreptul să vorbiți despre guvernare sau despre o viață mai bună pentru români. Vorbiți de educație, dar ați uitat câte școli ați închis. Vorbiți de sănătate, dar ați uitat câte spitale ați închis. Așa arată disperarea: am văzut un lucru acum la care vreau să fac referire. Așa se comportă oamenii care pierd, ați pierdut, domnule Ponta, ați pierdut respectul oamenilor și, dincolo de votul pe această moțiune, dumneavoastră veți fi mai puțin respectat. Spuneți de bani pe care i-am dat, de promisiuni pentru miniștri. Nu am făcut nicio promisiune și nu îmi permit să cumpăr oameni, pentru că nu toți oamenii sunt de vânzare, așa cum insinuați dumneavoastră. Dumneavoastră v-ați vândut ieftin, de la noi nu se va vinde nimeni. Infrastructură, domnule Pașcan, ați vorbit de infrastructură: întrebați-i pe doi miniștri ai Transporturilor, Traian Băsescu și Ludovic Orban, cât au contribuit la infrastructura acestei țări, câți kilometri de autostradă au făcut? Este foarte ușor să arăți cu degetul, dar cred că întâi trebuie să te uiți în ograda proprie.

 

Călin, poate aș fi de acord cu tot ce ai spus. Totuși, nimic și nimeni nu explică lipsa asumării până la capăt a unei guvernări din care ai făcut parte de la început până în precampanie, iar astăzi vrei să îi pui capăt. Domnule Tăriceanu, guvernarea aceasta este și guvernarea dumneavoastră. Îmi pare rău că te-ai întors împotriva noastră, dar cred că mai mult te-ai întors împotriva ta.

 

Stimați colegi, sunt multe de spus, dar eu sunt convinsă că cetățenii au făcut un rezumat al celor spuse de noi, sunt convinsă că ne-au judecat cu onestitate pe fiecare în parte și că concluziile le vom vedea în perioada următoare. Ați vorbit mult, stimați colegi, dar degeaba, tot pe lângă subiect. Tot nu am auzit cum vreți să guvernați această țară și cu cine. Credeam că veți vorbi despre viziunea dumneavoastră, despre echipa cu care veți guverna. Cred cu tărie că atunci când pierdeți dumneavoastră, câștigă țara și câștigă românii. Oamenii responsabili nu pot vota această moțiune astăzi. De aceea, cred că această moțiune nu va trece, pentru binele acestei țări, pentru binele românilor care cred în lucruri concrete, nu în ură, jigniri, obrăznicie și dezbinare.

 

Repet: moțiunea nu va trece și acest Guvern va guverna pentru români și România!