Stimați invitați, dragi prieteni, este copleșitor de fiecare dată când ne adunăm într-un număr atât de mare, într-un context atât de important cum este acest Congres. Vă mulțumesc pentru că sunteți astăzi aici și pentru încredere! Mă bucură și mă onorează. De fiecare dată când urc pe o scenă în fața voastră îmi iau puterea și energia de aici, dintre oameni, dintre cei care nu au uitat nicio clipă cine suntem și pentru ce luptăm.

 

Stimați colegi, acest Congres este despre România și despre noi, despre PSD, despre cum ne scriem mai departe povestea și cum scriem istoria țării, despre viitorul nostru în aceste vremuri în schimbare și despre ce ne dorim pentru români și pentru România. Avem în față o competiție electorală importantă în care unitatea și dorința noastră de a fi din nou învingători vor fi cheia succesului. În această campanie va fi nevoie să ne punem nu doar solidaritatea, efortul și munca, dar și credința și tot curajul de care putem da dovadă.

 

Dragi colegi, știți bine, sunt un om ca oricare altul, un om dintre oameni. M-am născut într-un oraș mic din România într-o familie de oameni simpli care au muncit toată viața lor. Sunt inginer și, în același timp, am fost opt ani profesor de liceu. Astăzi, sunt soție, sunt mamă, am o familie frumoasă pe care o iubesc enorm și care mi-a stat mereu alături. Cred în familie, cred în Dumnezeu, cred în muncă și cred în cinste, cred enorm în oameni, în poporul român, care știu că merită și poate întotdeauna mai bine. Orice lucru pe care l-am făcut și orice decizie pe care am luat-o, atât ca om, cât și dintr-o funcție politică, a fost pentru a ajuta mame, copii, tineri, pensionari. Sunt și voi rămâne mereu alături de oameni. Aceasta cred că este menirea omului politic, că este misiunea social-democrației. De aceea suntem aleși, de aceea guvernăm, de aceea conducem țara, ca să aducem dreptate, echilibru și progres în societate. Spre deosebire de alții, eu țin cu oamenii, cu cei din rândul cărora vin, pentru că eu nu mă lupt împotriva nimănui, ci pentru români, pentru fiecare român.

 

Dragii mei colegi, sunt de 23 de ani în acest partid, 23 de ani de credință în această mare familie a noastră, 23 de ani de muncă în PSD. Am plecat de la baza partidului, am lipit afișe, am împărțit pliante, am făcut campanii din ușă-n ușă și spun acest lucru cu mândrie. În spatele meu nu stă nimeni și nimic altceva decât muncă și mers înainte. Am fost simplu membru de partid, președinte de organizație locală. Am fost consilier local și județean din partea PSD. Am condus Organizația de Femei județean și național și am fost membru al Parlamentului European timp de 9 ani, de unde am plecat pentru a conduce Guvernul României. Sunt un om plecat de jos care a muncit ca și voi mulți ani în acest partid. Am pornit în viață cu aceleași premize cu care pleacă cei mai mulți tineri din România astăzi, dintr-o familie de oameni simpli, dintr-o localitate mică, fără privilegii. Am muncit mereu pentru lucrurile în care am crezut. Cred în PSD, în forța noastră, în puterea de care am dat dovadă în momentele cheie ale trecutului nostru. Știu că vom avea această putere și astăzi, și de acum înainte. Aceasta este esența noastră: ne adaptăm, ne reinventăm, luptăm și câștigăm, câștigăm cu forța și tăria care ne-au purtat ultimii 30 de ani și care au făcut să ajungem cel mai mare și cel mai puternic partid din România.

 

Stimați invitați, dragi colegi, această țară nu poate fi condusă de la Cotroceni sau de la Guvern. România trebuie condusă dintre oameni, împreună cu ei, alături de ei și nu o dată la cinci ani, ci în fiecare zi de muncă, pentru că președintele este dator să muncească pentru țară, să înceapă o transformare profundă de jos, de la rădăcini. Vreau pentru țara mea siguranță, ordine și lege, pentru fiecare român vreau o Românie în care nimeni nu trebuie să se teamă. Domnia legii și garantarea siguranței fiecărui român sunt priorități imediate pentru o societate stabilă și funcțională. Am pornit o luptă împotriva criminalității și nu mă voi opri. Am promis pedepse drastice pentru criminali, violatori și pedofili și voi face acest lucru. Am promis o reformă a Ministerului Afacerilor Interne care deja se întâmplă și care se va încheia abia atunci când nimănui nu-i va mai fi teamă pentru el și ai lui. Am o grijă deosebită pentru siguranța femeilor și a copiilor și o să mă lupt cu toate puterile pentru combaterea traficului de persoane, a violenței domestice, a abuzului asupra copiilor. Mă voi lupta pentru o Românie sigură în care cei vulnerabili să nu devină victime din cauza vulnerabilității sistemului. Viziunea mea este aceea a unei Românii în care siguranța primează și legea este înăsprită pentru orice act care pune în pericol viețile oamenilor. Vreau educație și sănătate pentru fiecare român. Reformele în sistemele de sănătate și învățământ trebuie susținute. Avem nevoie de servicii medicale de calitate atât la sate, cât și la orașe. Avem nevoie de un act educațional modern, capabil să dea României noile generații de tineri profesioniști. Reforma în sănătate a început prin numeroasele proiecte de investiții pentru dotarea spitalelor cu aparatură performantă și creșterea salariilor personalului medical. Vreau ca medicii să rămână în țară, vreau un act medical de calitate pentru toți, vreau să știu că românii se pot trata aici, în țară, că sunt respectați și îngrijiți. Voi da substanță reformei în educație. Am început prin creșterea salariilor profesorilor. Am construit creșe și grădinițe noi, am modernizat unități de învățământ, am adus fonduri europene pentru creșterea calității învățământului superior. Am dezvoltat învățământul dual și am derulat proiecte cu finanțare națională și europeană pentru elevii aflați în situații dificile, însă avem nevoie de o modernizare autentică, stabilitate în sistem și întreruperea ciclului nesfârșit de reforme și viziuni. În România, educația trebuie să facă saltul spre un sistem modern, o viziune pe termen lung și un program coerent. Copiii noștri sunt cea mai de preț resursă a țării și avem datoria să-i pregătim pentru viață, să sprijinim viitoarele generații de tineri profesioniști care să ducă România mai departe.

 

Vreau ca niciun român să nu mai fie lăsat în urmă. Luptăm pentru combaterea sărăciei. Creșterea economică nu are sens dacă ea nu aduce bunăstare pentru toți. Avem nevoie de mai multe locuri de muncă și mai bine plătite, de sprijin pentru categoriile defavorizate, precum și de o strategie de incluziune socială. Guvernul pe care îl conduc a creat sute de mii de noi locuri de muncă, a crescut constant pensiile și continuă să le crească de la 1 septembrie. A crescut salariul minim, indemnizațiile pentru mame și copii și pentru persoanele cu dizabilități. Am majorat subvențiile pentru reintegrarea pe piața muncii a șomerilor, iar șomajul este acum la un minim istoric. Am crescut salariile profesorilor, ale medicilor, ale constructorilor și am implementat programele naționale de dezvoltare locală pentru comunități. Am susținut antreprenoriatul și turismul, am făcut mai bine pentru toate categoriile, nu perfect, nu deodată, dar am convingerea că am făcut bine oamenilor. Trebuie să luptăm pentru o Românie în care nimeni nu este lăsat în urmă.

 

Vreau o Românie respectată în Uniunea Europeană și în lume. România și românii merită și trebuie să țină capul sus în țara lor, în Europa, în lume. Un președinte demn nu merge în Uniunea Europeană să dea socoteală altora, merge să apere România, să construiască bune relații cu oficialii externi și să reprezinte interesul țării sale.

 

Am arătat, dragi colegi, că putem coordona proiecte europene de interes pentru România și am făcut-o bine. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a fost un proiect de succes în care România și-a dovedit puternicul atașament față de valorile europene și a lucrat pentru consolidarea marelui proiect european, pentru o Uniune a cetățenilor, a libertăților, a eforturilor și a forțelor noastre comune. Modul în care am reușit să gestionăm toate provocările apărute și să conducem lucrările Consiliului Uniunii Europene a dovedit că România poate exercita credibil cele mai importante atribuții în cadrul UE. Țara noastră a reușit să contribuie la avansarea agendei europene și la crearea de oportunități pentru români și vom continua să facem acest lucru și când vom prelua președinția României, pentru că aceasta este esența noastră: ne punem țara și semenii pe primul loc.

 

Avem de dus această luptă în fața unor adversari politici din ce în ce mai hotărâți să ne vadă îngenuncheați, slăbiți, dezorganizați și fragmentați. Știm deja că vor scoate toate armele și ne vor ataca. Suntem conștienți, dar suntem și pregătiți. Nu putem fi înfrânți așa de ușor cum cred, în toată aroganța lor, pentru că noi avem ceva ce ei nu și-au putut însuși niciodată, pentru că n-au simțit-o: apropierea de români. Noi nu am fost niciodată cei care au tăiat pensiile și salariile. Noi nu am blocat măsuri menite să aducă mai bine în viața de zi cu zi a fiecăruia. Noi nu am fost cei ce dezbină și seamănă ură. Noi nu am fost absenți, noi nu am disprețuit, noi nu am avut niciodată viziunea celor două Românii, a noastră și a lor. Ei au stat ascunși ani întregi pe margine doar ca să iasă în ani electorali și să înceapă cu ipocrizie să facă jocuri de imagine, să urce cu picioarele pe tragediile oamenilor, în contexte în care își pot manifesta oportunismul politic. Cel ce nu a făcut nimic pentru nimeni a putut sta la adăpost de critici o perioadă. Cel ce a lipsit din peisajul țării lui a stat ferit un timp de contestări și de polemici. A crezut că nu are nicio responsabilitate pentru poporul român și a dormit bine noaptea, însă vine momentul în care trebuie să răspundă atât pentru ce a făcut, cât și pentru ce nu a făcut. Să nu faci nimic pentru ai tăi este o dovadă de cruzime. Să îți amintești de poporul român după cinci ani în campanie este o dovadă de cinism, de dispreț pentru cei care au avut încredere în tine să le fii alături, să-i aperi, să te implici în rezolvarea problemelor pe care le au și să îi asculți. Pentru cel ce promitea lucrul bine făcut pare că ceasul a stat de mult. Pentru noi toți ceilalți au trecut cinci ani de nimic, iar pentru cel care cere încrederea și votul milioanelor de români, promițându-le doar că îi va da jos pe aceia care au făcut lucruri bune pentru oameni, neavând niciun plan pentru construcție și pentru reformă, ci doar agățându-se de teme moarte, aceasta este manifestarea unei disperări și a unei lipse de viziune pentru țară. Cum poți să fii credibil că-ți pasă de români când nu poți și nu știi să le oferi nimic?

 

Tocmai aceia care sunt măcinați de lupte interne și invalidați de toată lipsa de substanță și viziune politică strigă astăzi cel mai tare. „Dacă eram eu președinte” înseamnă zero alegere și înțelegere a ceea ce se întâmplă în societate, înseamnă aroganță și îndepărtare de oameni. De aceea, nu vor fi niciodată acolo unde își doresc, pentru că nu înțeleg românii și nu se simt de-ai lor.

 

Pe mine aroganța nu mă reprezintă, iar disprețul pentru români nu l-am simțit niciodată, pentru că de acolo vin, dintre oameni, și la oameni mă voi întoarce întotdeauna, pentru că țin cu poporul român și țin cu țara mea. Să nu uităm, dragi colegi, că astăzi noi suntem singurii cu un program de guvernare și cu o viziune. Sunt singurul candidat care își asumă guvernarea țării, care are curajul și voința de a mișca lucrurile pentru români. Sunt mai puternică decât toți acești bărbați care nu fac altceva decât să țipe de pe margine! Eu nu fug și nu mă tem. O să continuu să lupt în fiecare zi pentru ca fiecărui român să-i fie mai bine aici, în țara lui.

 

Dragii mei colegi, istoria continuă să se scrie acum, sub ochii noștri. Vă chem să strângem rândurile, să stăm aproape și să luptăm cu toată puterea pe care am arătat că o avem. Vă chem alături de mine în această campanie care ne va decide viitorul. Împreună vom face să se împrăștie toate perdelele de fum pe care adversarii noștri le ridică, în lipsă de viziune și acțiune. Suntem mulți și suntem puternici. Am toată încrederea în colegii mei din Muntenia și Oltenia, din Transilvania și Banat, Dobrogea, Moldova, Crișana și Bucovina. Am încredere în voi, dragi prieteni, și vreau să știți că suntem o forță. Vom câștiga aceste alegeri pentru mai bine, pentru România de mâine, pentru fiecare român.

 

Dragi colegi, v-am vorbit din suflet, v-am vorbit ca propriei mele familii, am vorbit pentru fiecare român, pentru că sunt alături de fiecare român. Avem ocazia unică de a creiona istoria țării pentru binele României, pentru binele copiilor și nepoților noștri. Știu că putem face acest lucru, știu că împreună putem reuși multe, știu că alături de noi va fi fiecare român care vrea binele acestei țări. Nu am să fac niciun pas înapoi, am să merg înainte pentru că știu că vă am pe voi alături și știu că lupt pentru țară și lupt pentru români. Am clădit împreună o temelie solidă pentru această țară. Alții au venit și au dărâmat, noi am construit din nou. România nu mai are timp de experimente, România trebuie să construiască în continuare, are nevoie de solidaritate, de unitate. România are nevoie de prosperitate și dezvoltare, România trebuie să fie respectată atât în plan intern, cât și în plan extern. Știu că pot să fac acest lucru și știu că, alături de voi, voi fi primul președinte femeie al României.

 

Dumnezeu să ne ajute!