Stimați invitați,

Dragi prieteni,

 

Vă mărturisesc că discursul pregătit pentru această zi arăta altfel până în ziua de joi. Știu că ceea s-a întâmplat v-a afectat și vreau să știți că vă înțeleg.

Cu toate acestea, mă bucur mult să vă fiu astăzi alături și mă bucur din toată inima, dragi colegi, să văd că avem în continuare spiritul și energia de luptător în partidul nostru, că ele nu mor niciodată, indiferent de vremurile pe care le traversăm.

 

Dragi colegi, acesta este momentul în care trebuie să înțelegem că e datoria și e șansa noastră să luptăm cu toate forțele în această campanie. Pentru victorie! Să nu vă îndoiți nicio clipă de puterea pe care o avem și de ceea ce putem face împreună!

 

Avem în față trei competiții electorale în care va fi nevoie să stăm uniți și să luptăm umăr lângă umăr pentru ca Partidul Social Democrat să fie din nou învingător!

 

Aceste alegeri nu vor fi simple bătălii de campanie, vor fi un adevărat război în care va fi nevoie să ne punem nu doar solidaritatea, efortul și munca, dar și inimile și tot curajul de care putem da dovadă!

 

Și o vom face! O vom face și acum, ca de fiecare dată când ne-am ridicat și am mers la luptă, ca de fiecare dată când au crezut că ne-au înfrânt, dar ne-am întors mai puternici, mai organizați, mai hotărâți, și i-am zdrobit. Ca de fiecare dată când le-am arătat că noi nu fugim și nu abandonăm, că forța noastră nu e trecătoare și nu se risipește!

 

Dragii mei, v-o spun direct: ACESTE FORȚE CU CARE NOI LUPTĂM ACUM VOR DISTRUGEREA PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT! Vor dispariția noastră ca partid și au spus-o clar în discursul public. Este singura lor miză și singurul lor obiectiv.

 

Uitați-vă la ce s-a întâmplat joi în Parlament. Credeți că își doresc să guverneze? I-ați văzut să vină cu vreun program sau vreun proiect pentru țară? I-ați văzut interesați sau pregătiți să preia guvernarea? I-ați văzut măcar bucuroși după ce a trecut moțiunea?! Nu, dragi colegi. Erau preocupați, pentru că știau că e doar o victorie de etapă și mai au mult de muncă dacă vor să ne doboare.

 

Pentru ei, nu căderea guvernului a fost miza. Ci dispariția Partidului Social Democrat! Iar această moțiune a fost doar primul pas dintr-un plan elaborat și meschin de a ne elimina din competiție.

 

Dar vă spun,  dragi colegi, cei care și-au dorit să vadă guvernul nostru căzut și ne vor pe noi doborâți, vor regreta! Pentru că vor fi curând taxați la vot de români! Pentru că își vor arăta măsura incompetenței și a nepriceperii mai repede decât își imaginează! Pentru că își vor devoala impostura și se vor arăta întregii țări așa cum sunt: o gașcă de amatori, avidă după o putere cu care nu știu ce să facă, pe care nu știu cum s-o pună în slujba oamenilor și a țării.

 

Vedem deja că au început cu greaua moștenire. Au trecut 2 zile, dragi colegi, și încep să își arate neputința și să încerce să își pregătească terenul pentru eșec. Pentru că vor eșua și o știu foarte bine și ei! Așa cum au eșuat și în timpul guvernărilor trecute, așa cum au eșuat și la Cotroceni, așa cum eșuează zi de zi în fața românilor anunțând deja tăieri de pensii și salarii.

 

Această alianță de moment se va dezbina curând. Pentru că pe ei nu îi unește nicio viziune, niciun plan, niciun program. Îi unește ura viscerală pentru noi, pentru Partidul Social Democrat.  Au început deja să se sfâșie între ei și nu mai durează mult până când toată această perdea de fum se va risipi și vor pierde din nou în fața noastră!

 

Nu îi unește nimic bun. Îi ține împreună setea de putere, îi țin aproape ipocrizia și lipsa de principii, îi animă dorința de a vedea partidul nostru la pământ. Atât. Dar nu vor reuși, pentru că, prin ceea ce au făcut acum, ne-au deschis calea spre o luptă deschisă, fără menajamente și fără bariere, împotriva lor – a impostorilor, a trădătorilor, a mitomanilor – pentru a-i zdrobi în alegerile de anul acesta și de anul viitor! Când pierd ei, românii și România câștigă! Și pentru asta vom lupta!

 

Am spus-o și ieri, Partidul Social Democrat nu e o opoziție ușoară. Și, indiferent unde am fi, nu vom înceta niciodată să luptăm contra lor, a celor ce vor să arunce România în sărăcie. Un vot comun împotriva guvernului nu îi face o alianță. Un vot împotriva Partidului Social Democrat nu îi va ține împreună! Se vor sfâșia unii pe ceilalți până nu va mai rămâne nimic, iar noi vom fi tot acolo, să înlăturăm această adunătură de profitori și să venim din nou la guvernare!

 

Dragii mei, nimeni nu ne va putea lua vreodată puterea și voința. Nimeni nu va reuși să ne distrugă și să ne elimine! Oricât s-ar chinui să ne blocheze, să ne slăbească sau să ne dezbine, oricâți de Iohannis, Ponta și Tăriceanu s-ar mai ivi, noi suntem aici și nu putem fi doborâți decât atunci când vom renunța, când vom depune armele.

 

Însă asta nu se va întâmpla, pentru că suntem cel mai mare și mai puternic partid al României, suntem stânga autentică și expresia social-democrației curate! Suntem o forță și așa vom rămâne, pentru că avem de partea noastră oameni, istorie și credință!

 

Dragi colegi, dragi prieteni, voi lupta în această campanie pentru a scăpa România de cel mai toxic președinte pe care l-a avut vreodată. Un președinte care s-a întors împotriva românilor, care a blocat guvernul și a refuzat drepturile oamenilor, care și-a bătut joc de Constituție și de deciziile Curții Constituționale. Un președinte care a aruncat România în haos doar pentru a-și impune “guvernul său”! Un președinte care nu a făcut nimic bun timp de 5 ani, cu aroganță, cu autosuficiență și cu dispreț pentru români.

 

Avem un președinte în funcție care a sacrificat românii din ambiția unui nou mandat! Avem datoria, pentru oameni și pentru țară, să înlăturăm acest personaj dispus să facă rău propriului popor pentru interesul lui, pentru a mai confisca încă 5 ani din viitorul României!

 

Oamenii vor vedea ce poate “guvernul lui Iohannis” și îi vor sancționa pe toți la vot, și la alegerile din această toamnă, și la cele ce vor veni! Pentru că niciun român nu poate și nu vrea să trăiască în sărăcie și dispreț! Nu va dura mult, dragi colegi, până vor fi cu toții demascați. Și e în puterea și datoria noastră să ne mobilizăm pentru a nu-i lăsa să facă acestei țări tot răul de care sunt capabili!

 

Stimați colegi, campania electorală pentru Președinția României a început. Este prima noastră bătălie de câștigat și cea mai importantă în acest context în care ne aflăm.

 

Sunt onorată să fiu eu candidatul Partidului Social Democrat, după 23 de ani de muncă în acest partid, sunt mândră să fiu cea care vă reprezintă în aceste alegeri și voi fi, cu siguranță, cea care va lupta cu toate forțele și până în ultima clipă pentru victoria noastră!

 

Dragi colegi, vă spun din inimă și vreau să fie cât se poate de clar: EU NU RENUNȚ, EU NU DAU ÎNAPOI, EU NU MĂ DAU BĂTUTĂ ÎN FAȚA CELOR CE VOR SĂ NE DOBOARE! O să lupt cu toate forțele împotriva lor, acești bărbați ascunși în Palatul Cotroceni sau Casa Poporului, în spatele unor parlamentari lipsiți de conștiință. Ei sunt tari doar la votul dat de trădătorii vechi și noi. Dar noi vom fi tari la votul adevărat. La votul dat de români! Acolo ne luptăm noi, pentru fiecare român. Îi aștept între oameni și vom vedea mult mai clar cine merită și să guverneze și cine trebuie să plece acasă!

 

Dragii mei, candidatura mea este acum despre așteptările și speranțele fiecărui român. Este despre bunăstare pentru toți și creștere pentru România.

Este despre a face din Administrația Prezidențială casa tuturor românilor. Este despre modul în care cred oamenii că ar trebui să fie aleșii noștri, în frunte cu președintele țării. Este despre a fi președinte cu sufletul, cu gândul și cu fapta pentru fiecare român. Despre a nu lăsa pe nimeni în urmă la finalul fiecărei zile.

Eu cred într-o Românie care prețuiește, mai presus de orice, grija față de oameni. În care lupta de zi cu zi a fiecărei instituții este pentru a rezolva cele mai urgente probleme ale românilor, și nu aceea de a ieși din blocajele impuse de politicieni.

Cred în România fără duble standarde față de diferite categorii sociale, în care tăierile de salarii și pensii și concedierile, ca soluție de a regândi bugetul statului, să nu se mai întâmple niciodată.

Cred în educație și servicii medicale de top, cu profesori și personal medical bine pregătit și bine plătit. Cred în ordine și siguranță pentru fiecare român și cred în România în care cinismul de a specula dramele oamenilor e taxat fără milă.

Candidez pentru că am credința unei schimbări profunde care trebuie să aibă loc de la nivelul instituției șefului statului spre celelalte instituții. Și am credința că a venit vremea ca o femeie să primească șansa să aducă echilibrul. Un echilibru între instituții, necesar bunăstării oamenilor.

Lupta pe care o dau acum este pentru fiecare român care vrea să trăiască în pace, care vrea un trai mai bun și care vrea stabilitate și siguranță în țara sa.

 

Președinția României a fost prea mult timp un turn de fildeș în care aleșii s-au ascuns de popor. A fost un buncăr al intereselor obscure și al jocurile de culise. Îmi doresc să transform instituția Președintelui și Administrația prezidențială într-un simbol al transparenței și bunei-credințe.

Am zece principii de la care nu mă voi dezice, care vor sta pe masa dialogului atât cu partenerii interni, cât și cu cei internaționali. Sunt parte a viziunii mele pentru România și alcătuiesc credința mea:

1. VOI LUCRA PENTRU O SOCIETATE ÎN CARE NIMENI NU ESTE LĂSAT ÎN URMĂ!

Voi susține incluziunea socială reală, inclusiv la nivel economic și cultural. Costurile devin mai mari pentru societate dacă nu se intervine din timp cu programe de integrare și susținere, dacă nu există un consens politic pentru creșterea calității vieții tuturor românilor. Sărăcia și discriminarea duc la izolare, depresie și abandon, cu costuri enorme pentru noi toți pe termen lung.

2. TOȚI ROMÂNII TREBUIE SĂ SE BUCURE DE DEZVOLTAREA ȚĂRII!

Voi promova performanța economică în tandem cu dreptatea socială. Iar asta înseamnă o redistribuire echitabilă a prosperității și a oportunităților, incluzând grupurile sociale marginalizate sau vulnerabile. Avem nevoie de proiecte ample și curajoase de infrastructură la nivel local și național care să asigure mobilitatea largă, participarea civică, accesul la cultură și la spațiul public.

3. NU VOI NEGOCIA DEMOCRAȚIA, LA NIVEL NAȚIONAL, EUROPEAN SAU INTERNAȚIONAL!

Este datoria mea, ca Președinte, să apăr și să promovez modele democratice autentice, atât în politica internă, cât și în cea internațională. Dincolo de justețea operațională, democrația implică solidaritate civică, toleranță reciprocă, absența prejudecăților, acceptarea diversității umane şi religioase.

4. VOI VEGHEA LA SIGURANȚA NAȚIONALĂ, CA PRIORITATE ABSOLUTĂ!

Riscurile de securitate la adresa României trebuie întotdeauna tratate cu seriozitate și combătute sistematic. Vom face acest lucru în parteneriat cu aliații noștri din NATO, onorându-ne corespunzător obligațiile ce ne revin ca membri ai Alianței. Voi insista ca siguranța economică – parte a siguranței naționale – să facă obiectul unei atenții sporite din partea tuturor instituțiilor responsabile.

De asemenea, voi susține proiectele care contribuie la îmbunătățirea securității energetice a României și parteneriatele externe care servesc acestui obiectiv. În același timp, instituțiile care apără țara și cetățenii trebuie să fie puternice și eficiente, iar acest lucru înseamnă neutralitate politică absolută și alocare echilibrată de resurse în cadrul unui control civil serios și responsabil.

 

5. AVEM NEVOIE DE O ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ IMPLICATĂ, PUTERNICĂ ȘI RESPONSABILĂ!

Consider drept iresponsabilă orice tentativă de slăbire a atribuțiilor și de sărăcire a resurselor administrației publice centrale și locale sau de incapacitare a instituțiilor de reglementare și supervizare.

Susțin accesul echitabil și universal la educație și sănătate, dreptul la locuire decentă, dreptul la mobilitatea muncii și la mobilitate socială, scopuri în sine pentru existența statului de drept.

 

6. CRED ÎNTR-O ROMÂNIE CARE CONTEAZĂ ÎNTR-O EUROPĂ SOCIALĂ ȘI O LUME GLOBALIZATĂ!

Competitivitatea României la nivel european și internațional trebuie să fie o prioritate absolută pentru toate forțele politice din țară. Este responsabilitatea noastră să identificăm și valorificăm abordările câștigătoare în domenii cheie precum: energie, transport, IT, agricultură sustenabilă, educație, mediu.

Va fi rolul meu, ca Președinte, să asigur o dinamică pragmatică a relațiilor și schimburilor internaționale care au în centru aceste domenii cheie.

 

7. CRED ÎN POLITICA EXTERNĂ FĂCUTĂ ÎN BENEFICIUL ROMÂNIEI ȘI AL ROMÂNILOR.

Diplomația este cartea de vizită a României. Voi fi un Președinte care va schimba modelul politicii externe cu beneficii de imagine personale și zero rezultate concrete, într-un model de politică externă axată pe urmărirea interesului României și al românilor.

România trebuie să iasă din stadiul de parte reprezentată în procesul de decizie european și să acceadă în cel de parte activă, cu viziune și capacitate de a influența deciziile europene. Este important să ne construim alianțe care să ne ajute să ne creștem forța de negociere și relevanța politică la nivel european.

 

8. VOI FI UN PREȘEDINTE IMPLICAT AL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI!

Românii din afara granițelor pot fi unul dintre pilonii centrali ai reconstrucției României. Primul pas în această direcție este să-i ascultăm cu adevărat. Cunoștințele, experiența și energia lor reprezintă o plus-valoare care poate face România competitivă.

Agenda mea zilnică va include cel puțin o activitate dedicată acestui subiect, iar orice deplasare în afara granițelor va include întâlniri de lucru cu comunitățile de români.

 

9. VOM DEMONSTRA LUMII CĂ ROMÂNIA ESTE O GAZDĂ BUNĂ ȘI UN PARTENER DE CUVÂNT!

Mă voi asigura că țara noastră se regăsește în circuitul întâlnirilor și dezbaterilor care contează în politica internațională, că orașele noastre vor deveni destinații pentru agenda politicienilor din întreaga Europă și din întreaga lume.

Este o prioritate a mandatului meu să mă asigur că România va găzdui cel puțin o instituție oficială europeană de prestigiu, precum și organizații relevante în domeniul cercetării, educației și culturii.

10. VOI DESCHIDE PALATUL COTROCENI ȘI ÎL VOI CONECTA CU ȚARA!

Am dovedit că nu mi-e frică de muncă. Mă voi asigura că Palatul Cotroceni și Administrația Prezidențială vor funcționa 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Văd instituția prezidențială ca pe o cameră de gardă, mereu deschisă pentru urgențele de care, din păcate, România nu duce lipsă. Voi aduce lângă mine o echipă de experți și de profesioniști, oameni care vor să lucreze din toată inima pentru România.

 

Așa vom reconstrui, dragi colegi, și așa vom repara răul făcut de Klaus Iohannis timp de 5 ani! Așa vom rezista tuturor atacurilor lor, tuturor jocurilor meschine pe care le fac și a încercărilor de a ne slăbi și destabiliza! Câștigând aceste alegeri!

Am o credință nestrămutată în șansa și în puterea noastră de a da românilor un viitor mai bun. Iar viitorul nu e departe, e clipa care urmează și e ziua de mâine a fiecăruia.

Vă chem alături de mine în lupta pentru o zi de mâine în care suntem mai uniți, mai demni și mai siguri de binele nostru și al familiilor. O zi de mâine în care ne temem mai puțin, în care avem mai multă speranță și încredere în noi și ai noștri.

Voi lupta pentru a arăta tuturor că această încredere se câștigă odată cu încrederea în noul Președinte al României! Voi lupta pentru a arăta tuturor celor ce astăzi nu mai cred în instituția Președintelui din cauza abuzurilor lui Klaus Iohannis că noi, Partidul Social Democrat, putem da țării un PREȘEDINTE AL OAMENILOR! Un președinte care nu fuge de muncă, un președinte prezent și implicat, care să lupte pentru țara lui.

ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ, VOM DA ȚĂRII PREȘEDINTELE CARE VA REDA DEMNITATEA, ÎNCREDEREA ȘI SPERANȚA ȘI CARE VA LUPTA, ÎN FIECARE ZI, ÎN FIECARE CLIPĂ, PENTRU FIECARE ROMÂN!

Așa să ne ajute Dumnezeu!