Mă bucur să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră într-o zi de sărbătoare creștină – la mulți ani tuturor celor care sărbătoresc astăzi ziua onomastică –, dar și în ultima zi a campaniei electorale pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale! Mă bucur să fiu alături de colegi, oameni implicați care s-au luptat pentru oameni, care au înțeles că social-democrația este singura soluție pentru comunitățile noastre, pentru județele acestei țări, pentru țara noastră.

 

Oameni buni, am condus Guvernul României un an și nouă luni în care am adoptat multe acte normative alături de colegii mei, în care am implementat programul de guvernare, în care am știut că fiecare act normativ pe care-l adopt are în spate speranța unor oameni, un val de încredere, dorința lor de a le fi mai bine în propria țară. Nu am privit actul normativ ca pe un număr de file sau ca pe niște cifre, pentru că am știut că în spatele fiecăruia sunt oameni, sunt pensionarii care au așteptat și așteaptă creșterea pensiilor, așa cum foarte bine a spus Olguța Vasilescu. Am știut că sunt profesori care așteptau mărirea salariilor, că sunt medici, că sunt primari care așteaptă să facă investiții în comunitățile lor, de aceea am susținut cu tărie PNDL 1 și 2, am susținut proiectele derulate prin CNI. De fiecare dată am știut că în primul rând trebuie să fie oamenii și acest lucru pentru că noi iubim oamenii, pentru că vrem dialogul cu oamenii, pentru că munca noastră trebuie să fie pentru oameni, pentru că am știut că trebuie să muncim pentru fiecare comunitate, că împreună activitatea guvernamentală, județeană, a primarilor sunt cele care contribuie la dezvoltarea fiecărui județ și a întregii țări.

 

Cu puțin timp în urmă, șase bărbați de stat – a fost nevoie de șase ca să dărâme o femeie – în frunte cu candidatul Iohannis s-au străduit și, din păcate, cu ajutorul dat de unii trădători pe care-i cunoașteți foarte bine, au reușit să dărâme acest guvern. Moțiunea de cenzură este un instrument al opoziției, așa este democratic și până aici am înțeles, dar nu am înțeles un lucru: vrei să dai la o parte un program de guvernare pentru oameni și vii în fața românilor cu un program de guvernare împotriva oamenilor? Nu am înțeles de ce trebuie să îi pedepsești pe pensionari, pe agricultori, pe primari, pe medici? De ce trebuie să te comporți ca un partid foarfecă, știind cât rău ai făcut acestei țări? De ce nu au înțeles că politica de austeritate nu este politica pe care și-o doresc românii? De ce nu au înțeles că oamenii au dreptul la un trai decent, au dreptul la mult mai multe lucruri bune în propria țară? Este greu să îi facem să înțeleagă pe cei care nu îi iubesc pe români, pe cei care acționează la comanda comandantului suprem, pentru că ceea ce vedem în aceste zile ar trebui să ne îngrijoreze pe toți: vedem un președinte dictator, un președinte care vrea să conducă de la pupitrul Administrației Prezidențiale, un președinte care este de fapt prim-ministrul României, un președinte care vrea „Parlamentul meu”, „comisarul meu”. Mă întreb atunci: noi, ceilalți români, unde suntem? Dumneavoastră unde sunteți în deciziile președintelui? Oare deciziile lui sunt bune pentru noi, pentru această țară? Ne regăsim noi în aceste decizii? Vedem un președinte care s-a dus ca domnul diriginte cu elevul de mână să îi spună ce să facă, să gireze aceste măsuri împotriva oamenilor. Vedem un președinte care a încălcat și continuă să încalce Constituția. Am înțeles prezența președintelui la instalarea ministrului Apărării Naționale, a ministrului Afacerilor Externe, dar mă întreb și eu, ca mulți români din această țară, ce a căutat președintele României la instalarea ministrului Afacerilor Interne, când este candidat și duminică avem alegeri prezidențiale? Ce a căutat candidatul Iohannis la instalarea ministrului Justiției, când pe data de 12 are proces pentru cele șase case? A vrut să arate „Aveți grijă, eu v-am adus aici, la ordinele mele trebuie să răspundeți!

 

Noi nu vrem acest lucru, noi vrem ca președintele să răspundă la întrebările românilor, la problemele lor, la provocările care apar pentru această țară. Avem un președinte care de fiecare dată a strigat „Corupții!”. Domnule Iohannis, în mâna mea nu sunt șase chei de la șase case! Avem un candidat care de fiecare dată a spus „Nu vrem penali în funcții publice”. Domnule Barna, vedeți că încă aveți pe mână amprentele banilor europeni pe care i-ați folosit nu tocmai corect. Eu cred că de fapt au venit cu acuzații împotriva unuia și a altuia ca să nu vedem cum sunt ei, care este adevărata lor față, ce au făcut pentru această țară.

 

Pentru că vorbim despre ce am făcut fiecare, în orice stat european președintele, prim-ministrul, oamenii care ocupă funcții înalte în stat vin cu un raport al activității lor în fața cetățenilor propriei țări, a oamenilor care i-au girat prin votul lor, dar ce vedem noi în acest moment? Un președinte care cinci ani de zile nu a existat, care nu vrea o dezbatere electorală, care nu a venit niciodată în mijlocul oamenilor să vadă ce își doresc, să dialogheze cu ei, un președinte care a împărțit România în două, România lui și noi, toți ceilalți români. E un președinte care îi urăște pe oameni, care nu acționează pentru români și România, decât pentru interesul personal și electoral. Domnule candidat Iohannis, vă provoc și de aici, din Gorj, la o dezbatere unu la unu în care candidatul Iohannis să spună ce a făcut în cei 5 ani în care a fost președintele României, iar eu să spun ce am făcut în cele 21 de luni în care am fost prim-ministrul României. Eu sper că aveți curaj să veniți la o confruntare cu o femeie, dacă nu, dumneavoastră îmbrăcați fusta, că eu îmi iau pantalonii! Dar știu că vă este teamă, domnule Iohannis, că aș putea să vă întreb ce ați făcut cu promisiunea legată de intrarea în Schengen de pe 9 mai de la Summitul de la Sibiu, cu ce ați venit din SUA, pentru că trebuia să veniți cu vizele ridicate pentru români, așa cum are de săptămâna viitoare Polonia, nu cu o șapcă! De ce, domnule președinte, nu îi iubiți pe români? De ce nu sunteți sensibil, domnule președinte, la problemele românilor? Am văzut, domnule președinte, când lângă dumneavoastră a leșinat un om. N-ați schițat un gest, nici nu v-ați uitat, pentru că nu iubiți oamenii, vă iubiți doar pe dumneavoastră, dar această țară are nevoie de președinți care să iubească oamenii, să își iubească țara, de patrioți, pentru că a fi patriot nu înseamnă că nu ești proeuropean sau că nu ești protransatlantic. A fi patriot înseamnă că pentru tine este important să rezolvi problemele țării tale, să îi reprezinți pe români cu demnitate atât în interiorul granițelor, cât și în afara lor. Dar președintele Iohannis, candidatul Iohannis, nu poate înțelege acest lucru. El are în inimă doar culoarea galbenă, noi, toți ceilalți, avem în inimă roșu, galben și albastru. Nouă ne pasă de părinții și bunicii noștri, nu vrem să îi mai vedem triști, nu vrem să îi mai vedem cu lacrimi pe obraji, nu vrem să îi mai vedem umiliți în propria lor țară. Ne pasă ce se întâmplă cu viitorul copiilor și nepoților noștri, cu femeile din România, cele care administrează gospodăria, ne pasă ce se întâmplă cu soții noștri, care trebuie să asigure o viață mai bună pentru familia lor, ne pasă ce se întâmplă cu comunitățile locale, care au dreptul la dezvoltare, ne pasă ce se întâmplă cu cei care vor să se întoarcă acasă, nu pentru că îi chemăm noi, ci pentru că vrem să le asigurăm condiții ca în statele în care au plecat.

 

Până acum, candidatul Iohannis a trăit în România lui. Noi vrem România noastră. Cu aroganța specifică lui Klaus Iohannis, ne-a vorbit de fiecare dată de la pupitrul Administrației Prezidențiale despre o guvernare eșuată. Noi spunem că a avut un mandat eșuat. O guvernare eșuată nu aducea România la a doua cea mai mare creștere economică din Europa, nu creștea nivelul de trai al românilor, nu se axa pe investiții, nu crea un mediu prietenos pentru cei din sectorul privat. Este foarte ușor să îi acuzi pe alții fără să îți vezi propriile greșeli. Tot de la pupitrul Administrației Prezidențiale vedem un președinte cu un discurs extremist. Singura lui opțiune? Să dispară pesediștii! Să dispară și pensionarii, și cei din sectorul bugetar, și primarii, pentru că nu mai avem proiecte pentru ei, să dispară și fermierii? Vreți să dispărem toți, domnule președinte și să rămâneți dumneavoastră în țara noastră în care părinții și bunicii noștri au construit o temelie puternică? Noi vrem să punem cărămidă cu cărămidă și să construim un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri.

 

Pe 10 și 24 vom merge la vot. Nu este un vot între partide politice, este un vot al românilor pentru România, este un vot al tuturor celor care își iubesc comunitățile locale, care își iubesc țara, împotriva celor care vor să ne dezbine. Este un vot pentru viitorul nostru, pentru un președinte în ale cărui decizii să ne regăsim fiecare dintre noi. Este votul nostru, al românilor, împotriva unora care ne-au confiscat viitorul și această țară. Știu, domnule candidat Iohannis, că vă uitați cu dispreț către noi, că ne vedeți o masă de oameni care trebuie să vă accepte deciziile, să nu ripostăm și, ca un dictator, dumneavoastră să comandați și noi să executăm! Dar, domnule Iohannis, toate obiectivele importante pentru această țară s-au făcut prin unitatea poporului român. Dumneavoastră ați semănat vânt în această țară și veți culege furtună, pentru că atunci când se unește poporul român este de neoprit. Ați jurat cu mâna pe Biblie și pe Constituție. V-ați încălcat jurământul. Un om care jură pe Biblie este unul care crede în Dumnezeu, este un om bun, este un om care se gândește la oameni, un om care este lângă oameni. V-ați încălcat acest jurământ, n-ați fost lângă oameni, nu ați fost bun cu oamenii, nu i-ați ajutat niciodată și nici nu ați dat dovadă de solidaritate în fața problemelor pe care le au. Ați jurat cu mâna pe Constituție, domnule Iohannis, dar ați călcat în picioare legea fundamentală. Pentru dumneavoastră nu a existat decât interesul personal, decât interesul electoral. Nu ați respectat deciziile CCR, Constituția și nu le respectați nici acum, când, în calitate de prim-ministru, pentru că acest lucru este evident, ați uitat de separarea puterilor în stat. Ați uitat de imaginea pe care o creați României prin atitudinea dumneavoastră, prin comportamentul dumneavoastră anti-români și anti-România.

 

În final, vreau să vă spun că am încredere în fiecare român, că am încredere în puterea noastră de a ne lua țara înapoi, am încredere în puterea noastră de a creiona un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri, în puterea noastră de a asigura liniștea și respectul pentru părinții și bunicii noștri, am încredere că românii întotdeauna au fost de partea binelui, iar binele în această țară înseamnă un vot pe 10 și 24 pentru PSD, pentru Viorica Dăncilă. Dacă președintele Iohannis dorește binele acestei țări, să vină la vot și să voteze Viorica Dăncilă!

 

Dragi colegi, în final vreau să mă adresez vouă, celor care ați stat în spatele meu de fiecare dată. Știu că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică. În spatele unei femei puternice am avut și am o echipă puternică, o echipă care va câștiga alegerile, o echipă care de fiecare dată a înțeles că prin unitate și echilibru putem obține lucruri bune nu pentru noi, ci pentru oameni, putem să avem imaginea unui partid unit și puternic care de fiecare dată a acționat pentru binele oamenilor și în folosul societății. Așa vom face și acum și vom fi mult mai puternici, pentru că sunt convinsă că în fiecare colț al acestei țări vor veni alături de noi mulți oameni care vor să își ia țara înapoi și vor să spună stop unui președinte care și-a arătat puterile, care a făcut primul pas, așa cum spune, pentru România, noi vrem ca al doilea pas să îl facă înapoi.

 

În încheiere, mă întorc la folclorul nostru, la cuvintele noastre atât de înțelepte: decât înalt ca bradul și leneș, mai bine buturuga mică care va răsturna carul mare! Dumnezeu să ne ajute, victorie!