Bună ziua și bine v-am regăsit! Vreau să vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase, pentru încrederea pe care mi-o acordați mie și, bineînțeles, colegelor și colegilor mei. Au vorbit colegii mei cu foarte mult suflet, nu i-am văzut așa de emoționați niciodată. Au vorbit de implicarea lor pentru județ, despre apropierea lor de oameni, despre dorința lor de a oferi o viață mai bună în comunitățile locale și în județ.

N-o să vorbesc despre tot ceea ce am făcut. Am făcut lucruri bune. Am conștiința împăcată că, alături de administrația publică locală, de colegii mei din Guvernul României, am luat decizii bune pentru români. Știu că mai sunt multe de făcut, dar de fiecare dată ne-am gândit la ceea ce putem să facem pentru oameni, cum să aducem un zâmbet pe fața părinților și bunicilor noștri, cum să se bucure de o realizare o comunitate, cum putem să aducem un standard mai bun în spitale, cum putem să creștem salariile medicilor, ale profesorilor. Am încercat să ne adresăm tuturor și să le aducem vești și decizii foarte bune. Am fost un guvern de suflet pentru români. Nu am privit din Palatul Victoria sau din ministere spre români și România cu aroganță, ci cu multă apropiere. Miniștrii au stat în permanență în rândul oamenilor. Eu am mers între oameni, pentru că iubim oamenii și multe dintre ideile bune și lucrurile bune vin din partea lor. Trebuie să ascultăm înțelepciunea celor cu ghiocei la tâmple, să-i ascultăm pe cei tineri dacă vrem să facem lucruri cu adevărat bune pentru România și pentru români.

De aceea, acum, când se apropie un sfârșit de mandat, ne putem uita în ochii fiecărui român, pentru că nu am luat niciodată o decizie împotriva lor. Poate am făcut și greșeli, sunt normale, dar nu am greșit în deciziile pe care le-am luat pentru oameni, și acest lucru pentru că iubim oamenii, ne iubim țara și vrem ca orice zonă să se bucure de dezvoltare.

Am văzut șase bărbați de stat foarte puternici și foarte vocali, împreună cu președintele candidat Iohannis, s-au chinuit să dea jos o femeie. E bine, înseamnă că sunt mult mai puternică decât ei, dacă șapte au luptat contra unei singure femei. Poate că acest lucru nu m-ar fi îngrijorat. Cum spunea și Ghiță, a trecut o moțiune, vine un alt guvern, înlocuiesc oameni cu alți oameni. Noi nu ne-am gândit la înlocuirea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu Ludovic Orban. Nu ne-am gândit decât la ceea ce va urma după ce vor prelua guvernarea, nu ne-am gândit decât la măsurile pe care le vor lua. Ne-am gândit că tot ceea ce am construit noi, tot ce au construit Ghiță, Sorina, domnul Daea, Mihai Fifor, toți miniștrii din cabinet, tot ce am construit împreună cu dumneavoastră, ce au construit primarii noștri în comunitățile pe care le conduc, toată această temelie solidă va fi din nou dărâmată, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani: au venit, au dărâmat, au luat-o alții de la capăt, iar s-a construit, iar s-a dărâmat și acest lucru ne-a îngrijorat.

Prima dată ne-am uitat ca la o comedie, unde premierul desemnat Ludovic Orban le spunea unora „o să avem alegeri pentru primari în două tururi, dar susțineți Guvernul”, celorlalți le spunea „nu, o să avem alegeri pentru primar dintr-un singur tur”. Unora le spunea „o să avem alegeri anticipate”, celorlalți le spunea „nu o să avem alegeri anticipate”. Toate acestea ne-au amuzat până astăzi, când am văzut programul de guvernare și atunci ceea ce doar bănuiam am văzut că devine adevăr: pensiile vor fi înghețate, ceea ce noi ne-am dorit, ca la 1 septembrie punctul de pensie să ajungă la 1775 lei, nu va mai fi, că vor să scadă salariile bugetarilor, să le aducă la nivelul celor din domeniul privat, vor să privatizeze companiile din transporturi, vor să le dea altora, am văzut că vor să comaseze spitale – ne gândeam, ce au știut mai bine? Să închidă școli și spitale! Am văzut că nu se gândesc la profesori, se gândesc doar cum să-și nominalizeze oamenii, să își pună directorii. Am văzut că de fapt tot programul lor este pentru ei, nu pentru țară. Am văzut că nu mai vor PNDL atât de bune pentru primari în toate comunitățile, indiferent de culoarea politică. Am văzut că tot ceea ce a fost bun pentru ei nu a contat. Pentru ei nu contează ce e bun pentru oameni, ce e bun aici, la Sighet, ce e bun pentru Maramureșul Voievodal, pentru oameni. Contează doar ce e bun pentru ei, pentru că nu vor să aibă decât România lor, o Românie în care noi, ceilalți, nu existăm, în care ei dictează, ca și cum ar fi primit-o moștenire, iar ceilalți nu contează.

M-am gândit unde este în această situație președintele României, cel care a cerut demiterea Guvernului, care este de facto președintele PNL, cel care a adus atâta ură și dezbinare între români, cel care a împărțit România în „România lui” și ceilalți, cel care vrea „Guvernul meu”, „Parlamentul meu”, cel care ne vorbește cu atâta aroganță de la Administrația Prezidențială, cel care niciodată nu a venit în mijlocul românilor să vorbească, să îi întrebe ce probleme au, cum poate președintele să preia din problemele românilor, cel care a arătat că de fapt nu îi pasă de oameni, de români și România, cel care cinci ani a stat în weekenduri prelungite și în vacanțe și după cinci ani a venit să jignească și să se poziționeze împotriva românilor și a României. Multe legi inițiate și votate de Șimon, de Fifor, de Sorina Pintea, de Daea, de toți ceilalți colegi, de Liviu Pop au fost contestate. De ce? Pentru că aduceau lucruri bune pentru români. Multe lucruri pe care noi am vrut să le punem în practică au fost criticate de fiecare dată de către președintele candidat Iohannis. Când am crescut pensiile, au spus că nu sunt bani, nu se pot crește pensiile. Am arătat că am crescut pensiile și am avut bani, dar cinismul președintelui ne-a cutremurat. Cum să îi spui unui pensionar care poate își duce viața de la pensie la pensie că nu o să mai primească pensia, cu toate că președintele e un om informat și știa că nu putem să vorbim de creșterea pensiilor dacă nu aveam bani în buget să facem acest lucru? Am văzut un președinte care se uită cu dispreț, pentru care valorile sunt inversate, care de fiecare dată, de când am preluat guvernarea, acum un an și nouă luni, nu a știut decât să jignească și să vină cu lucruri urâte. Vorbește despre un guvern eșuat, un guvern care a dus România la cea de-a doua cea mai mare creștere economică din Europa, un guvern care a crescut nivelul de trai al românilor, care a investit în turism, în domenii prioritare pentru România. Apropo de turism, vor să taie și voucherele de vacanță, tot ce este bun, nu iartă nimic. E un președinte care de fiecare dată când am venit cu o propunere de ministru a așteptat o lună, două, știu că dânsul citește rar, dar a așteptat numai ca să blocheze Guvernul. De fiecare dată când a respins un ministru, nu l-a respins din punct de vedere al legalității, ci din punct de vedere al oportunității. Oportunitatea aparținea prim-ministrului. Am văzut un președinte care de fiecare dată nu a venit cu o vorbă frumoasă pentru români și România, pentru că nu iubește poporul român, a venit doar să critice și să arunce cu noroi. E un președinte care nu a avut încredere niciodată în români. Să ne aducem aminte de preluarea președinției rotative a Consiliului UE. Am vorbit cu dânsul cu două săptămâni înainte la Cotroceni și i-am spus, „Domnule președinte, suntem pregătiți, avem toate dosarele pregătite pe fiecare minister în parte. Deținem președinția din umbră austriacă, știm ce avem de făcut”. La două zile a ieșit și a spus, „Nu suntem pregătiți să preluăm președinția rotativă”, și atunci s-a oferit Finlanda. De ce a vrut să umilească România și poporul român? Este greu de înțeles. După ce s-a terminat, când a văzut că suntem lăudați de toți și am avut una dintre cele mai bune gestionări ale președinției rotative, a ieșit să se laude! E foarte ușor să muncească altul și tu să-ți asumi meritele doar atunci când îți convine.

Oameni buni, România este a tuturor românilor, nu merită să fie împărțită în două. România a dat întotdeauna dovadă de unitate atunci când au existat proiecte importante pentru țară. Românii sunt oameni harnici, hotărâți, onești, demni. Președintele Iohannis nu știe acest lucru, pentru că nu cunoaște oamenii, nu îi cunoaște pe români, nu cunoaște puterea românilor de a înclina balanța și de a vedea ceea ce este bine și ceea ce este rău. Președintele Iohannis nu a fost mândru de această țară frumoasă și de oamenii din această țară. De fiecare dată a mers la Bruxelles ca să își critice țara, nu ca să vorbească despre țara lui și să aducă bani europeni, să lupte pentru ca România să fie tratată în mod egal cu celelalte state europene. Avem un președinte care a lucrat și lucrează numai pentru el, care deja se vede președinte încă cinci ani, avem un președinte iresponsabil care a aruncat România în haos și a plecat din țară. Nu așa trebuie să fie președintele României, românii și această țară atât de frumoasă nu merită așa ceva.

Vorbeau colegii de programul de guvernare, care este acceptat de președintele Iohannis. Nu pot să cred că președintele de facto al PNL nu știe măsurile din programul „Guvernului meu”, cum spune domnia-sa, dar nu îi pasă, probabil vrea să îi pedepsească pe români. Poate vrea să arate că el e șeful. Așa fac dictatorii, așa se comportă și Klaus Iohannis, dar eu am încredere în fiecare român. Am încredere că nu o să vă dezamăgesc și nu am să dau niciun pas înapoi. Voi lupta cu președintele Iohannis pentru că știu că în spatele meu sunt colegii mei și mulți români care vor să fie respectați și tratați cu demnitate în țara lor. Sunt convinsă că alături de mine sunt toți românii care au tricolorul în suflet, care iubesc această țară și care vor un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri. Sunt convinsă că alături de mine sunt toți românii care vor respect pentru părinții și bunicii noștri. Sunt convinsă că alături de mine sunt toți românii care vor să se regăsească în deciziile președintelui României.

Oameni buni, nu este o bătălie între dreapta și stânga, ci a românilor pentru România și cred că în această armată care va merge în această bătălie trebuie să fiți dumneavoastră și toți românii care au credință în Dumnezeu și vor un viitor mai bun pentru această țară.

Nu contează dacă ești înalt ca bradul, dar leneș, pentru că buturuga mică răstoarnă carul mare. Vă mulțumesc și Doamne-ajută!