Bună seara!

 

Contracandidații mei nu au înțeles un lucru: că iubesc clujenii, iubesc acest județ și iubesc modul lor de a fi: oameni harnici, onești, implicați, care își iubesc comunitatea și care luptă pentru binele comunității lor. Nu au înțeles faptul că nimic nu mă intimidează, că nu mi-este teamă de jignirile lor, de țipetele lor, de modul lor de a se manifesta. Nu au înțeles că aceste lucruri nu pot opri un lider de partid, nu au înțeles că nu mi-este teamă și că, pe lângă câte obstacole am avut de când sunt premierul României, ceea ce fac ei acum este un mic circ care nu le face cinste.

 

Da, au fost multe obstacole, multe bariere pe care a trebuit să le ridic și ai dreptate, Radu: o vorbă spune că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică. De multe ori, în spatele meu am fost eu însămi. Și totuși am mers înainte. Acum, când am alături de mine lideri de partid, primari, când am alături de mine atâți români, sunt un om puternic și sunt de neoprit.

 

Am venit la Cluj să vorbim despre ceea ce am realizat împreună. Am venit la Cluj să vorbim despre ceea ce ne dorim în viitor, despre PSD, despre noi, despre România și despre români, despre ce vom face, ce este bine pentru acest județ, pentru fiecare localitate în parte, pentru această țară, ce ne dorim cu adevărat și ce facem noi ca să avem România în care să ne regăsim cu toții. Am condus acest guvern un an și nouă luni în care am luat multe decizii bune pentru români, pentru că de fiecare dată m-am gândit cum să aduc un zâmbet, cum pot să ajut o comunitate, cum pot să aduc o investiție în România, cum să-mi reprezint țara mai bine. În timp ce alții aruncau cu noroi, jigneau, eu mergeam mai departe cu măsurile bune pe care le luam, pentru că dincolo de vorbe, de cuvinte mai urâte sau mai frumoase, rămâne ceea ce ai făcut pentru oameni, ceea ce ai la sfârșitul mandatului, dacă la sfârșitul unui mandat ai curaj să te uiți în ochii oamenilor și să le spui „atât am putut, dar nu am luat niciodată o decizie împotriva voastră”. Întotdeauna în sufletul meu au fost românii și această țară la care țin și am ținut de fiecare dată.

 

Oameni buni, am realizat împreună multe în toată țara. Am încercat ca în această țară să avem cât mai multe lucruri bune, fie că vorbim de părinții și bunicii noștri, care merită respectul nostru, al tuturor, fie că vorbim de doctori, Radu, care trebuie să rămână aici, la noi în țară, fie că vorbim de profesori, fie că vorbim de salariați la stat sau la privat, fie că vorbim de măsurile luate în agricultură – nu e așa, domnule ministru Daea? –, subvenția la timp, irigațiile, antigrindina, programele pentru tomate, fie că vorbim de taxe și impozite, 1% pentru IMM, fie că vorbim de voucherele de vacanță ca să încurajăm turismul și oamenii să meargă să se relaxeze în vacanță, fie că vorbim de comunitățile locale, unde cred eu că PNDL 1 și 2 și-au atins scopul, fie că vorbim de reprezentarea țării noastre în exterior. Pentru că am ajuns la acest subiect, dați-mi voie să fac o paranteză: vorbea candidatul Iohannis că în cinci ani a avut 25 de deplasări în afara României, din care nu a venit cu nimic. În calitatea mea de prim-ministru, am avut într-un an și opt luni 41 de deplasări în afara granițelor țării în care m-am dus cu proiecte, m-am dus să-mi prezint țara, să mă întâlnesc cu investitorii pentru ca la sfârșitul vizitei să mă întorc cu ceva în România, pentru că aceasta este menirea noastră.

 

Toate acestea i-au nemulțumit pe unii. Românii au fost mulțumiți, pentru că au văzut că nu am avut o guvernare perfectă, nu am această aroganță, dar am avut o guvernare eficientă. Guvernul „eșuat” de care vorbea candidatul Iohannis este guvernul care a adus România la a doua cea mai mare creștere economică din Europa, este guvernul care de fiecare dată a dat pensiile la timp, a dat salariile la timp, a dat subvențiile la timp și care nu a cedat niciodată în fața obstacolelor pe care președintele Iohannis s-a străduit și de multe ori a reușit să le pună atât Guvernului, cât și Parlamentului României. Am văzut că orice lucru bun a fost criticat, pentru că lucrul acela era pentru români și pentru că Iohannis nu iubește românii. Ei au gândit de fiecare dată numai din punct de vedere personal și electoral. „Cum dăm jos acest guvern ca să câștig eu mai multe puncte?” Dar nu s-au gândit că aruncă țara în aer, că cei care vor să investească vor vedea că nu este stabilitate, că nu este predictibilitate și nu vor mai veni în România. Nu s-au gândit că dau ceva la o parte printr-un instrument al opoziției, e adevărat, și cu ce vin în loc? Cu nimic! Nu cu un program de guvernare, nu cu un guvern. Șase bărbați de stat de la șase formațiuni politice, oameni puternici, dar subordonați lui Iohannis, soldații lui Iohannis, s-au gândit să formeze o alianță de conjunctură pentru a da jos un guvern. Mă așteptam, ca orice român, nu în calitatea mea de premier, să vină cu ceva în schimb, să spună, „Oameni buni, am dat acest guvern jos, dar am venit noi cu un guvern și, mai presus de guvern, avem un program de guvernare pentru oameni”, și atunci nu aveam nimic de reproșat: intram în opoziție, am mai fost în opoziție, luptam pentru crezul nostru și pentru proiectele noastre, dar programul lor de guvernare a creat multe probleme, pensionarii nu mai știu ce-i așteaptă mâine, mă întreabă, „Doamnă prim-ministru, ce se va întâmpla, ne vor mai crește pensiile? Ce se va întâmpla cu noi?” Salariații ne întreabă, „ Ne vor scădea salariile?” Primarii sunt neliniștiți, vor mai continua PNDL? Am crezut că înțeleg ce-și doresc românii, dar acești oameni nu au putere de înțelegere, pentru că nu iubesc oamenii, pentru că nu stau în mijlocul lor. L-ați văzut pe președintele Iohannis să se întâlnească cu oamenii, nu cu activul de partid, să meargă în mijlocul oamenilor, așa cum trebuie să fie un președinte, și să vadă care sunt problemele lor, să empatizeze cu ei, să vadă cum poate să îi sprijine? Nu a făcut acest lucru niciodată, pentru că el este președintele unui grup de oameni, pentru că pe el nu-l interesează restul, a împărțit țara în două, românii lui, un număr mai mic, și ceilalți. A împărțit țara în două prin ură și dezbinare, prin dorința lui de a obține un alt mandat, nu dorința de a-i fi mai bine acestei țări, dorința de a veni cu un sprijin pentru români.

 

Cei șase bărbați de stat nu reușesc acum să ajungă la un consens. Au un premier desemnat care parcă joacă într-o comedie și care le promite tuturor, cu cei care vor alegeri pentru primari în două tururi premierul desemnat e de acord, cu cei care vor alegeri într-un singur tur premierul desemnat e de acord, cu cei care vor anticipate e de acord, cu cei care nu vor anticipate e de acord. Și atunci ce să mai înțeleagă românii? Dar poate că nu acesta este cel mai grav lucru. Am văzut programul de guvernare și acest lucru ne-a îngrijorat pe toți, pentru că eu, ca bun român și ca premier al României, n-am să fiu niciodată de acord să vină un guvern și să mai ia măsuri împotriva românilor. N-am să fiu niciodată de acord să vină un guvern și să ne umilească din nou părinții și bunicii. N-am să fiu niciodată de acord să vină un guvern și să distrugă agricultura românească, să vină un guvern care, în loc să ne aducă acasă copiii, să îi îndemne să plece. Desființarea Ministerului Românilor de Pretutindeni, scăderea salariului, comasarea spitalelor, acestea sunt lucrurile care i-au făcut pe români să plece, faptul că n-au avut o salarizare corespunzătoare în România, că nu au avut condiții și investiții. Ei nu au înțeles nimic, nu au înțeles decât interesul lor personal și interesul politic al lui Klaus Werner Iohannis.

 

Oameni buni, România este într-un moment de cumpănă, iar în momentele grele românii au fost uniți, dincolo de partide politice, de dorința noastră ca social-democrația să învingă, acum se dă bătălia românilor pentru România, pentru propria noastră țară, pentru un președinte care să îi iubească pe români, care să îi reprezinte cu demnitate în afara granițelor țării, care să nu meargă ca să ia „to do list”-ul pe care să-l aplice în România, un președinte care să nu meargă în Parlamentul European și să dea socoteală, ci să ceară lucruri bune pentru români, pentru că a fi patriot și a-ți iubi țara nu înseamnă că nu ești proeuropean, înseamnă că ești mai respectat de ceilalți, înseamnă că vrei să faci lucruri bune pentru cei care te-au girat cu votul lor și ți-au oferit încredere. În aceste momente, bătălia noastră este a românilor pentru propria lor țară, pentru părinții și bunicii noștri, pentru a creiona împreună viitorul copiilor noștri. Este un moment în care trebuie să dăm dovadă de unitate, pentru că toate proiectele mari pentru România, s-au făcut prin unitatea poporului român, prin dorința lor de a acționa împreună și de a se implica pentru țara lor. Toate proiectele importante pentru această țară s-au făcut de către conducători care au avut în inimă tricolorul și au avut o inimă de român.

 

Spunea cineva că istoria va scrie despre aceste lucruri. Istoria e făcută de oameni, noi facem istoria, depinde dacă vom scrie o filă frumoasă în istoria țării noastre sau o filă tristă. Eu sunt un om optimist, am crezut de fiecare dată în oameni și în puterea mea de a merge înainte, am crezut în puterea oamenilor de a discerne ce este bine și ce este rău. Am crezut în puterea oamenilor de a lupta pentru familia lor, am crezut în puterea fiecărei femei, pentru că este administratorul familiei, este cea care, indiferent ce-ar spune, are o inimă social-democrată, pentru că femeia are grijă de părinți, de soț, de copii, femeia este foarte implicată și foarte muncitoare. Am crezut de fiecare dată că noi avem puterea de a mișca lucrurile. Alții spun că se va implica tableta, se va implica nu știu cine. Oameni buni, nimeni nu se poate pune cu forța poporului român, iar noi trebuie să dovedim că avem această putere, această determinare și această forță de a merge înainte.

 

Să nu vă temeți nicio clipă că am să fac un pas înapoi. Nu mi-e frică de niciunul dintre ei, sunt mai puternică decât ei toți la un loc. Dacă ar fi corect, ar trebui să port pantaloni și ei fustă! Nu mi-este frică nici de Klaus Werner Iohannis și profit de prezența la Cluj pentru a-i adresa încă o dată invitația candidatului Iohannis la o confruntare unu la unu în care să nu mă mai jignească, am primit destule jigniri de la el, o confruntare în care fiecare dintre noi să spunem ce am făcut, el ce a făcut în cinci ani de mandat, eu ce am făcut într-un an și nouă luni de mandat de premier. Sper să nu uite de vacanțe și de somnul de frumusețe de sâmbăta și duminica! Să spunem ce vrem să facem pentru această țară. Un președinte sau un premier trebuie să vină în fața românilor și să dea socoteală pentru activitatea pe care a avut-o. Este datoria noastră de oameni care ocupă funcțiile cele mai înalte în acest stat. Uitați-vă în toate statele europene, în Statele Unite ale Americii, vorbesc de starea națiunii. Să vin anual și să le spună cetățenilor, „Oameni buni, asta am făcut noi pentru România și pentru români. Asta nu am putut să facem, dar am făcut pași înainte”. Cred că nu sunt multe lucruri de spus despre președintele Iohannis. Nu știu câte lucruri a făcut pentru români, dar știu că pentru domnia-sa a făcut destule. Nu știu cât s-a gândit la români în această perioadă. Vorbea Radu despre lipsa de empatie, de sensibilitate. Cum să vezi un om că leșină lângă tine și să nu schițezi un gest? Dincolo de funcție, vrem să vedem omul care reacționează atunci când cineva are o problemă, atunci când este nevoie de ajutorul lui, dar candidatul Iohannis se uită la români ca la niște cifre, neștiind că în spatele cifrelor sunt oameni care au probleme, care au nevoi, care au nevoie de sprijin, oameni care vor să se vorbească despre ei pentru că au făcut performanță. Nu l-am auzit niciodată vorbind despre copiii noștri foarte deștepți, despre medicii noștri recunoscuți pe plan extern, despre profesorii noștri care cu elevii au câștigat atâtea olimpiade. Nu a vorbit niciodată despre ce s-a făcut frumos în această țară, pentru că acesta-i rolul președintelui, să vorbească frumos despre țara lui, să arate cum este țara lui cu adevărat. Am văzut un președinte care de fiecare dată a jignit, a îndemnat la ură, i-a disprețuit pe români, un președinte dictator care vrea să fie și președintele țării, să aibă și „Guvernul meu”, să aibă și Parlamentul. Asta ne dorim noi pentru această țară? Acesta este viitorul pe care îl vrem pentru noi, pentru copiii și nepoții noștri? Eu zic că nu.

 

Sunt prima femeie prim-ministru. Când am început activitatea, mulți îmi spuneau, „Ceilalți au rezistat șase luni, tu n-ai să reziști nici trei luni”, și atunci le-am spus, „Măcar nouă luni, că sunt femeie!” Iată că a trecut un an și nouă luni în care am rezistat oricărei jigniri, oricărui obstacol, oricărui blocaj din partea președintelui Iohannis. Nu am făcut niciun pas înapoi și, cum spunem noi, nu mi s-au înmuiat niciodată genunchii, pentru că am știut că nu pot să dezamăgesc, nu pot să îi dezamăgesc pe cei care au crezut în mine, pe colegii mei, pe primari, pe social-democrați, femeile din România, pentru că dacă eu cedam, multe tinere, multe femei care vor o carieră politică sau în domeniul lor de activitate aveau această imagine a unei femei care a obținut o funcție înaltă în stat și care a cedat, pentru că nu a avut puterea să meargă înainte. Nu m-am gândit niciodată să-mi trădez colegii sau primarii sau pe cei care și-au pus speranța într-o viață mai bună și n-o s-o fac nici acum.

 

Luni se va vota noul guvern. Până la votarea noului guvern, voi mai lua decizii pentru România. Voi încerca să mai aloc bani pentru PNDL și voi crește salariul minim pe economie. Și vă mai asigur de un lucru: acest guvern va avea în noi cei mai puternici opozanți. Voi apăra cu toate puterile mele drepturile pensionarilor, voi vorbi de fiecare dată de Pactul pentru Bunăstarea Românilor. Am văzut că nu mai vor să crească punctul de pensie, am văzut că vor să scadă salariul. De fiecare dată, noi, PSD, am fost de temut în opoziție. Sunt convinsă că vocea noastră va fi una puternică, pentru că vocea noastră va reprezenta problemele dumneavoastră, dorințele dumneavoastră și vom merge înainte, indiferent de măsurile pe care vor ei să le ia. PSD nu va merge la vot. Nu putem să girăm prin prezența noastră măsuri de sărăcire a românilor și împotriva românilor.

 

Și le spun tuturor parlamentarilor: indiferent de partidul din care fac parte, când se vor întoarce acasă în județul lor, în colegiul lor, să le explice celor din colegiu că au votat împotriva lor, împotriva pensionarilor, împotriva persoanelor cu handicap, împotriva dezvoltării comunităților locale. Toți trebuie să răspundem pentru faptele noastre, și ei vor trebui să răspundă. Dacă tot vorbim de răspundere, sper să răspundă și candidatul Iohannis, care în calitatea lui de președinte ar trebui să fie un model în ceea ce privește respectarea Constituției României, a legii fundamentale, dar vedem un președinte care calcă în picioare Constituția pe care a jurat. Mă gândesc, dacă unul dintre cei prezenți în sală ar încălca Constituția, cum s-ar aplica legea pentru acea persoană? Dar președintele României își permite orice, pentru că prin aroganța lui, prin autosuficiența lui, nu vine să facă campanie, să se întâlnească cu oamenii, el deja se vede din nou președintele României.

 

Oameni buni, cred că România are nevoie de un președinte care să lupte pentru această țară. Cred că România are dreptul la un destin mai bun. Cred că după 15 ani de ură, dezbinare, de sancțiuni pentru poporul român, trebuie să avem un președinte care să lupte pentru fiecare român, iar dacă președintele Iohannis vrea binele acestei țări, dacă într-adevăr iubește această țară, să meargă la vot și să voteze Viorica Dăncilă!

 

Suntem mulți și suntem puternici. Vorbiți cu oamenii, cu cei care cred în această țară, cu prietenii dumneavoastră, cu vecinii dumneavoastră, pentru că numai dacă ne unim vom fi de neînvins. Cred în fiecare român, cred că aici, la Cluj, de data aceasta se va vota pentru România și pentru români și că în cabina de vot fiecare nu se va gândi la Boc, la Tișe sau la altul, ci la propria familie și când va pune ștampila pe buletinul de vot în fața ochilor va fi soția sau soțul, părinții sau copiii, pentru că de data aceasta trebuie să votăm pentru noi, să redăm România românilor și să mergem mult mai uniți înainte.

 

Dumnezeu să ne ajute!