Vă mulțumesc din suflet, bună ziua, bine v-am găsit!

Sunt foarte bucuroasă să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră. La noi, la români, este o vorbă: lucrurile bune se discută în familie. Atunci când lucrurile nu merg așa cum ne-am fi dorit, vii tot în mijlocul familiei să găsești soluții și să mergi mai departe. Astăzi sunt într-o familie. Sunt în mijlocul dumneavoastră și vreau să vorbesc, așa cum este normal într-o familie, și de lucrurile bune, dar și de lucrurile mai puțin bune, pentru că deciziile le vom lua împreună. De fiecare dată am mers în mijlocul oamenilor, pentru că iubesc oamenii, pentru că am încredere în oameni, pentru că sugestiile, sfaturile, înțelepciunea celor cu ghiocei la tâmple m-au ajutat de multe ori să iau decizii bune pentru această țară. Poate că de multe ori am trecut familia mea în plan secund, pentru că familia mea au devenit românii din momentul în care am depus jurământul de credință cu mâna pe Biblie și Constituție. Am jurat să respect legile acestei țări, să merg în direcția bună, dar în sufletul meu am mai jurat un lucru: că nu am să-i dezamăgesc pe români, că voi lupta atât cât pot și voi fi neobosită în a lua decizii bune pentru români, în a le da speranța că sunt oameni care se gândesc la ei, care sunt sensibili la problemele celor care au nevoie de sprijin, care îi respectă, că indiferent de funcția pe care o ocupi în statul român, în primul rând ești om, un om care a stat printre oameni și care trebuie să vină în mijlocul oamenilor pentru a lua sfaturi de la ei și mai apoi pentru a veni cu decizii pentru ei.

Într-un an și nouă luni nu m-am gândit niciodată la mine, nu am luat o decizie pentru mine, nu m-am gândit că aș putea obosi sau că aș putea ceda o clipă. M-am gândit de fiecare dată că nu am voie să fac acest lucru, să obosesc, să dezamăgesc, că am creat un val de speranță oamenilor și că orice lucru greșit pe care îl fac va scădea încrederea în mine și în Guvernul României, în colegii mei primari, președinți de consilii județene care m-au sprijinit. De aceea, de fiecare dată când miniștrii Cabinetului au venit cu un act normativ, l-am citit cu multă atenție, m-am uitat nu la rândurile scrise, nu la cifrele din acel document, ci imediat gândul meu a mers la ce aduce acest document pentru oameni. Poate aduce un zâmbet pe fața bunicilor și părinților, poate reda demnitatea pensionarilor din România, poate face ceva pentru medici, pentru sănătate, pentru spitale, poate face ceva pentru profesori, poate ajuta investitorii, îi poate ajuta pe cei din turism sau din agricultură. Și dacă a putut să facă acest lucru, am uitat și de nopțile nedormite, am uitat și de presiunea pe care alții au făcut-o asupra premierului și a Guvernului României și a rămas în sufletul meu mulțumirea că am putut să aduc un zâmbet pe fața oamenilor. Într-un an și nouă luni nu a existat sâmbătă sau duminică, nu a existat vacanță, nu a existat zi sau noapte. De câte ori a fost nevoie, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, am fost în mijlocul echipei mele, cărora le-am zis un lucru: să nu vă opriți și să nu obosiți decât când mă vedeți pe mine că am obosit și m-am oprit. Lucrurile au funcționat bine. Nu au funcționat perfect, mai sunt multe lucruri de făcut, dar am sentimentul datoriei împlinite, pentru că am luat multe decizii pentru oameni, pentru că la final de mandat de premier pot să mă uit în ochii oamenilor fără să îmi ascund privirea, pentru că nu am luat niciodată o decizie împotriva lor. Am acționat ca un bun român, am acționat pentru România și pentru români. Nu am împărțit țara în două, nu am ajutat prin Programul Național de Dezvoltare Locală doar o anumită parte a primarilor, am ajutat toți primarii, indiferent de culoarea politică, pentru că am știut în permanență că România trebuie să se dezvolte, că românii trebuie să aibă condiții bune la ei acasă pentru a nu mai pleca în alte state și că cel mai bine este să rămâi în țara ta. Dar pentru acest lucru trebuie să creezi condiții acasă, să ai salarii decente, să creezi locuri de muncă, să creezi creștere economică în țara ta, încrederea investitorilor și o imagine bună pentru țara ta în afara granițelor țării. Din păcate, nu toți au avut această abordare, nu toți au înțeles că pe obiective importante pentru țară este important să avem consens, echilibru și cooperare. Din prima zi a mandatului meu, am crezut în consens, am crezut în echilibru, am crezut că pe obiectivele pentru țară trebuie să discuți cu președintele României, cu Parlamentul, pentru că numai așa poți obține lucruri importante pentru țara ta.

Din păcate, credința mea a fost spulberată foarte repede. Nu au trecut nici câteva zile și atacurile președintelui României, președintele care trebuia să fie președintele tuturor, inclusiv președintele meu, au făcut tot posibilul să oprească orice măsură a Guvernului, orice lege a Parlamentului, pentru că interesul personal, al candidatului Iohannis, este mult mai puternic decât interesul național. Nu a înțeles nicio clipă că măsurile pe care noi le-am luat nu erau pentru Viorica Dăncilă, nu erau pentru senatori și deputați, erau pentru români. Dar din dorința de a arăta câtă putere are și că este președintele românilor, al Partidului Național Liberal, că, de fapt, se luptă cu o femeie și vrea să arate că e mai puternic, a arătat că, de fapt, nu îi iubește pe români și că o femeie l-a învins, pentru că în urma acestei femei, premierul României, au rămas lucruri bune. În urma lui rămân o vacanță, un week-end prelungit și aroganța și autosuficiența de care a dat dovadă. În urma lui rămâne o Românie dezbinată, o Românie care a propagat multă ură și dezbinare, o Românie împărțită, România lui Iohannis și România noastră, a tuturor, o Românie rănită, pentru că, cred eu, că modul în care ne-a reprezentat președintele României nu este cel pe care ni l-am fi dorit fiecare dintre noi, o Românie în care românii nu s-au simțit reprezentați de cel care trebuia, așa cum am spus, să fie președintele tuturor, o Românie care avea nevoie de un președinte care să-i facă mândri pe românii din afara granițelor țării. Aveam nevoie de un președinte demn, care să-și apere țara, să ceară să fim tratați cu demnitate, atât românii din interiorul țării, dar și cei din afara granițelor țării.

Ce am văzut: un președinte care își aruncă cu multă aroganță pardesiul pe mașină, un președinte lângă care leșină un om și nu schițează nici măcar un gest, un președinte care a dezinformat și continuă să dezinformeze la Bruxelles, care vrea toată puterea, ca un dictator, în această țară. Vrea să fie președintele României, vrea „Guvernul meu”, vrea „Parlamentul meu”, vrea „comisarul meu” și atunci o întrebare vine de la sine: noi unde suntem în România lui Iohannis? Unde este președintele Consiliului Județean, unde sunt primarii, unde sunt pensionarii, unde sunt tinerii care au nevoie de un viitor mai bun în propria țară, unde sunt cei care vor să se regăsească în atitudinea și deciziile președintelui? E un președinte care a considerat că această țară este o moștenire care i se cuvine. El este regele care-și poate permite orice: să calce Constituția țării în picioare, să nu respecte absolut nimic, să blocheze în permanență Guvernul, să jignească, să vorbească despre un guvern eșuat, care a dus România la locul 2 la creștere economică în UE, să dea dovadă de cinism, afirmând de fiecare dată că nu mai sunt bani de pensii. Oare știe acest președinte , în afară de casele pe care le are ca urmare a meditațiilor, bineînțeles, care sunt problemele unui pensionar? Poate sunt pensionari care trăiesc de la pensie la pensie și își drămuiesc fiecare leu ca să le ajungă. Cum să ieși să ieși și să spui de fiecare dată că nu mai sunt bani de pensii, cu toate că noi am demonstrat că nu s-a pus niciodată problema să nu avem bani de pensii? E un președinte care de fiecare dată își critică propria țară. Îmi aduc aminte cu tristețe de momentul în care am preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, un moment de mândrie pentru România, preluam pentru prima dată această funcție la nivel european. Trebuia să fie un moment de mândrie națională. M-a chemat cu două săptămâni înainte să mă întrebe cum gestionăm preluarea președinției. I-am spus cu sinceritate, „Domnule președinte, suntem pregătiți, deținem președinția din umbră pe timpul președinției austriece, pe biroul meu sunt dosare pentru fiecare minister, fiecare ministru știe ce are de făcut, toți știm ce avem de făcut. Am fost nouă ani europarlamentar, liderul delegației române, știu foarte bine cum funcționează instituțiile europene și ce am de făcut”. Rezultatul? Din dorința domniei-sale de a-i critica pe alții, de a se gândi numai la avantajul personal, a ieșit public și a spus că România nu este pregătită să preia președinția. Ne-a umilit pe toți, mândria noastră de țară, și atunci Finlanda s-a oferit să preia președinția pe care trebuia să o preia România. După șase luni am demonstrat nu numai că am fost pregătiți, ci că am făcut performanță, că am muncit alături de colegi zi și noapte pentru ca România să fie privită cu multă apreciere. Am reușit acest lucru. Rezultatul, tot din partea președintelui, acum se mândrește cu președinția rotativă , iar programul de guvernare al liberalilor cu care vine acum în fața cetățenilor cuprinde la capitolul „Politică externă” modul în care a fost gestionată președinția rotativă. Aceasta este abordarea? O societate nu se clădește prin minciună și vă garantez că oricâte minciuni ar spune ei, eu voi spune mereu adevărul, pentru că mizeria iese mereu la suprafață.

Oameni buni, România nu este într-o situație fericită în acest moment: șase bărbați de stat, împreună cu candidatul suprem, candidatul Iohannis, au dărâmat un guvern. Nu aceasta este problema, înlocuirea unor oameni cu alții, ci programul de guvernare, faptul că au dărâmat ceva fără a pune nimic în loc, faptul că mulți ne întreabă ce va fi mâine, ce se întâmplă cu pensiile noastre, cu programele primarilor, programele pe care le are în vedere președintele CJ. Nu avem un răspuns de dat, pentru că vedem că se întoarce aceeași perioadă de austeritate, că acești oameni vor să se răzbune pe români, că acești oameni nu au înțeles că pentru a vorbi de dezvoltare trebuie să dezvolți fiecare comunitate. Atunci când vorbești de români, trebuie să iei măsuri bune pentru ei, trebuie să creezi un val de credibilitate pe plan extern în ceea ce se întâmplă în țara ta. Nu au înțeles și nu vor înțelege acest lucru. Pentru ei, interesul personal și electoral este mai presus decât interesul României și românilor.

Oameni buni, aceasta nu este România lui Iohannis, lui Orban, aceasta este România românilor, a noastră, a tuturor, în care fiecare avem un cuvânt de spus, o Românie pe care trebuie să ne-o construim singuri, în care pensionarii de astăzi și-au făcut datoria față de această țară, au construit ceea ce avem în multe dintre localitățile din județele din această țară, iar noi avem datoria să ducem mai departe aceste lucruri, nu să le lăsăm la acest stadiu, să continuăm această construcție pentru copiii și nepoții noștri, să dăm dovadă de responsabilitate pentru această țară, să fim cu adevărat patrioți. Poate vi se par cuvinte mari sau clișee, dar în aceste momente este important ca toți să gândim românește, să avem o inimă de români care să bată pentru această țară, pentru că a fi un bun român nu înseamnă că nu ești un bun european sau un bun susținător al relației noastre transatlantice. A fi bun român înseamnă să îți iubești țara, să te implici. Degeaba stăm pe margine și criticăm ceea ce fac ei dacă noi nu contribuim la dezvoltarea țării noastre, dacă nu ne unim toți ca să ne creionăm singuri destinul. Putem face acest lucru. Ei sunt cei care au culoarea galbenă în inimă, noi avem tricolorul și cred că acest lucru trebuie să primeze. Avem această responsabilitate și știu că putem face multe lucruri împreună, că putem aduce unitatea în această țară, pentru că proiectele importante s-au făcut prin unitatea și voința poporului român, prin respectarea tradițiilor și obiceiurilor noastre, prin portul nostru popular atât de frumos, aceasta este diversitatea în marea unitate europeană. Dacă nu mai ținem la rădăcinile noastre, atunci vorbim de globalizare, ne pierdem identitatea noastră ca români și atunci nu ne-am făcut datoria față de cei care au crezut în noi.

Eu am încredere în fiecare român de aici de la Zalău, de la Jibou, din toate colțurile lumii. Am încredere că în cabina de vot vor vota pentru familia lor, pentru comunitatea lor, pentru binele acestei țări. Am încredere că puterea noastră este mult mai mare decât a lor. Să-i ferească Dumnezeu de puterea românilor care dau dovadă de unitate și luptă pentru propria țară! Am încredere că binele învinge răul, că cei care au credință cred și în idealurile lor și în această țară și în viitorul ei. Împreună putem fi mult mai puternici. Dumneavoastră veți vorbi cu prietenii, cu vecinii, cu copiii dumneavoastră și le veți spune un lucru: nu este vorba despre lupta între stânga și dreapta, între PSD și alt partid. Este vorba de o luptă a românilor pentru România, lupta noastră pentru a realiza mult mai multe lucruri bune pentru România, pentru a aduce echilibru și consens în această țară și pentru a lupta pentru viitorul acestei țări, pentru copiii și nepoții noștri.

Ca viitor președinte, vreau ca familia mea să fie reprezentată de români, să tratez pensionarii ca pe propriii mei părinți, să tratez tinerii ca pe propriii mei copii, să tratez femeile din România așa cum trebuie, ca cele care administrează toată treaba într-o familie, să sprijin bărbații din România să își ajute familiile, să le asigure siguranța zilei de mâine. Vă cer tuturor să aveți încredere în Viorica Dăncilă. Sunt prima femeie premier al României și nu am dezamăgit, sunt prima femeie care a condus PSD și am creat unitatea de care a avut nevoie acest partid. Am adunat alături de mine toți colegii și colegele care au crezut și cred în social-democrație. Am pedepsit și voi pedepsi toți trădătorii, pentru că trădarea nu are scuze. Am fost primul președinte care a condus președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și am făcut performanță. Vreau să fiu prima președinte femeie a României pentru a aduce echilibru și consens, pentru a lupta pentru România și români, cu inimă de român, vreau să fiu președintele în ale cărui decizii să vă regăsiți fiecare dintre dumneavoastră, un președinte care să vină alături de români, să fie în fiecare zonă din această țară, un președinte care să aibă dialog cu românii, pentru că de aici, de la dumneavoastră, vin lucrurile bune pe care noi trebuie să le punem în practică.

De aici, de la Zalău, ca de altfel din fiecare localitate în care am fost, îl provoc pe președintele României la o dezbatere unu la unu în care să vorbim despre ce am făcut fiecare dintre noi, ce a făcut președintele Iohannis în cei cinci ani de mandat, ce a făcut premierul Viorica Dăncilă într-un an și nouă luni de mandat de premier. Este datoria noastră să dăm socoteală românilor, nu la Bruxelles, în instituțiile europene, pentru ceea ce face România, acolo trebuie să susținem românii și România. Trebuie să venim în fața românilor și să le spunem ce am făcut pentru ei, cât ne-a responsabilizat votul dat de români, ce vrem să facem pentru viitor, pentru că este datoria noastră, indiferent de funcția pe care o ocupăm în statul român.

Oameni buni, mulți mi-ați spus „Curaj”, că trebuie să am putere. Am putere și curaj pentru că, dacă în spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică, în spatele unei femei puternice stați dumneavoastră, milioanele de români care vor un președinte român care să lupte pentru România.

Dumnezeu să ne ajute, victorie pe 10 și 24 noiembrie pentru români și România! Vă mulțumesc încă o dată, Doamne-ajută!