Trebuie să vă spun că primirea călduroasă, cuvintele frumoase, îndemnurile și susținerea dumneavoastră m-au emoționat foarte tare, iar emoțiile sunt firești pentru un om politic, pentru că numai dacă ai emoții, dacă ai sentimente, răspunzi cerințelor celorlalți. În ziua de azi numai roboții nu au sentimente: ei se uită, spun ceea ce vor, dar nu empatizează niciodată cu oamenii și nu răspund cerințelor lor.

 

Oameni buni, am hotărât să merg în toată țara să vorbesc cu oamenii despre ceea ce am făcut împreună, ceea ce vrem pentru această țară, ceea ce va face fiecare dintre noi, ce ne dorim cu adevărat. Am condus Guvernul României un an și nouă luni. Ca premier, am luat măsuri pentru oameni, am luat măsuri pentru binele oamenilor și al comunităților, am luat măsuri pentru pensionari, fermieri, profesori, medici, copii, persoanele cu dizabilități, pentru toți cei care au avut nevoie de sprijin. Am luat măsuri bune pentru comunitățile din România și am susținut fiecare localitate, pentru că toate localitățile au dreptul la dezvoltare, indiferent de culoarea politică, pentru că m-am gândit la oamenii de acolo, m-am gândit că oamenii au speranțe, au dorința de a avea localitățile ca în alte state ale lumii, iar eu, ca prim-ministru, am această obligație față de oameni. Ca prim-ministru, împreună cu cabinetul, cu oameni destoinici și implicați ca senatorii și deputații pe care-i am alături, cu președintele PSD Bihor, nu ne-am gândit niciodată la un avantaj personal sau electoral, ci cum să mai aducem un zâmbet pe fața oamenilor, cum să fim aproape de cei care ne-au dat viață, care au făurit România de astăzi, cum putem convinge copiii și nepoții noștri să nu mai plece în alte țări, cum putem crea condiții în România pentru ca cei care au plecat să spună cu mândrie că sunt români. Toate acestea s-au făcut pentru că am pus suflet, nu le-am văzut ca acte normative pe care le-am adoptat și a mai trecut o zi. Toate acestea s-au făcut cu efort conjugat, împreună cu autorități locale, cu oamenii de suflet care vor binele acestei țări, oameni care de fiecare dată s-au gândit mai mult la aproapele lor decât la ei înșiși. Toate acestea le-am făcut cu multe obstacole avute în fața noastră. Cineva îmi spunea că în Vechiul și Noul Testament se spune că în pomul cu roade dai cu pietre. S-a dat cu foarte multe pietre în acest guvern, în premier, dar ne-au bucurat roadele, pentru că erau roadele poporului român, ale oamenilor care aveau așteptări fie de la premierul României, fie de la președintele României, de la toți cei care ocupă o funcție înaltă în statul român și care trebuie să întoarcă prin măsuri, prin gesturi, prin solidaritate încrederea care le-a fost acordată.

 

Din păcate, lucrurile nu au stat așa cum ne-am fi dorit. Vorbea domnul președinte Mang despre momentul în care am preluat funcția de premier. Am venit cu multă încredere, am crezut că în România voi găsi echilibru și consens. Încă din prima zi am spus că pentru obiective pentru țară nu trebuie să conteze culoarea politică, funcția, voi coopera și voi căuta consens cu președintele României, cu Parlamentul, astfel încât în urma noastră să rămână măsurile pe care le-am luat, să vedem oameni care zâmbesc, care sunt mulțumiți, pe care nu avem voie să îi dezamăgim. Nu a trecut mult timp și buna mea credință a fost răsplătită cu jigniri, cu obstacole, cu un președinte care m-a atacat în permanență, care a respins legi din Parlament făcute de deputați și senatori pentru români, un președinte care nu iubește oamenii și această țară, care are în vedere numai interesul personal și electoral, care a împărțit țara în România lui Iohannis și noi, toți ceilalți, un președinte care i-a apreciat pe cei care jignesc, pentru că el însuși a jignit, un președinte care nu a avut respect pentru nimeni, decât pentru el și pentru oamenii din jurul lui, un președinte care a reușit să facă pentru această țară ceea ce nu ne doream niciunii: să avem o țară divizată, în care să nu mai avem obiective pe care să le ducem la bun sfârșit, oamenii să se urască între ei, să nu mai aibă speranță și să nu mai creadă în viitor. Când oamenii nu mai au speranță, nu mai luptă.

 

Este o vorbă care spune că atunci când semeni vânt, culegi furtună. Eu cred că președintele Iohannis a semănat prea mult vânt și trebuie să se teamă de furtuna pe care o va stârni în rândul poporului român, pentru că sunt mulți oameni care iubesc această țară, care vor respect în propria țară, care își iubesc comunitățile, județul și țin la rădăcinile lor, care iubesc identitatea noastră națională pe care președintele Iohannis nu o înțelege.

 

Oameni buni, avem un președinte repetent, care nu are notă de trecere pentru modul în care și-a respectat obligațiile în calitate de președinte al românilor, un președinte care în loc să apere România a plecat la Bruxelles să critice Guvernul, să pârască ceea ce se întâmplă în țară, un președinte care în loc să aducă echilibru și consens în societatea românească a adus dezbinare și ură, un președinte care îi tratează cu aroganță pe români, crezând că totul i se cuvine, un președinte care nu a venit niciodată în mijlocul românilor, nu a vorbit cu ei, nu a văzut ce probleme sunt, nu a răspuns nevoilor oamenilor, un președinte care se comportă ca un dictator. Președintele României vrea „guvernul meu, Parlamentul meu”, acum vrea și „comisarul meu” și atunci îl întreb, noi, ceilalți, unde suntem? Noi nu suntem în această echipă, noi suntem în echipa care luptă pentru România și care vrea ca în deciziile președintelui să se regăsească fiecare dintre noi, românii care vor ca pe temelia construită de pensionarii de astăzi să punem cărămidă cu cărămidă și să construim România de mâine. Avem un președinte căruia i se cuvine totul, care se vede deja din nou președintele României, fără campanie, fără să vorbească cu oamenii, doar cu jigniri și acuze la adresa altora. Avem un președinte care nu numai că nu îi iubește pe români, ci este de acord cu măsurile care se iau împotriva lor, pentru că președintele girează programul de guvernare al PNL, înghețarea pensiilor, desființarea unor programe pentru agricultură, excluderea voucherelor de vacanță, tot ceea ce nu își doresc românii. Girează, de fapt, o politică de austeritate fără să clipească, fără să îi pese, fără să vadă ceea ce este dincolo de acel program de guvernare. Nu vom lăsa să se întâmple aceste lucruri, nu vom lăsa ca părinții și bunicii noștri să mai plângă iară pentru că îi umilește un președinte sau un partid. Nu vom lăsa ca copiii și nepoții noștri să nu aibă un viitor în propria țară, nu vom lăsa ca președintele să mai dezbine această țară. Eu cred că forța noastră, indiferent de culoarea politică, forța celor care iubim această țară, care tresărim când auzim imnul național, a celor care purtăm tricolorul în suflet este mult mai mare decât zece președinți Iohannis.

 

Cred că este timpul să ne luăm România înapoi. După 15 ani în care am văzut numai ură, jigniri, lucruri urâte, după 15 ani de dezamăgiri, după 30 de ani de experimente, românii nu mai au timp de așa ceva, trebuie să fie uniți și să își creioneze propriul viitor, un viitor în care să se regăsească fiecare dintre noi, iar pentru acest viitor nu trebuie să stea nimeni pe margine. Trebuie să mergem toți și să alegem în ce direcție vrem să ducem această țară, trebuie ca toți cei care iubim această țară să ne implicăm, să mergem la vot și în cabină să ne gândim la părinții și bunicii noștri, la soțiile noastre, la soții noștri, la prieteni, la copiii și nepoții noștri, pentru că toți avem dreptul la respect și la o viață mai bună. Avem dreptul la un președinte al tuturor, la un guvern cu un program de guvernare făcut pentru oameni. Avem dreptul ca deciziile Parlamentului ales prin votul poporului român să fie respectate, avem dreptul la oameni care să nu discrediteze instituțiile statului, pentru că un stat care nu are instituții puternice nu este un stat puternic. Avem dreptul la o viață mai bună, iar toate acestea depind de noi. Degeaba spunem pe urmă „Am votat candidatul Iohannis, dar sunt nemulțumit”. Am văzut ce a făcut, am văzut că în cinci ani mai mult vacanțe, fără lucru la sfârșit de săptămână, niciodată în mijlocul poporului, decât declarații de la pupitrul Administrației Prezidențiale când trebuia să mai discrediteze pe cineva, să mai jignească pe cineva sau să mai rănească pe cineva. Avem nevoie de un președinte care să lucreze ca mulți dintre dumneavoastră, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, să lucreze pentru poporul român și nu împotriva lui. Avem nevoie de un președinte care să aibă o inimă românească, care să bată împreună cu inima românilor din întreaga țară. Avem nevoie de oameni implicați, care să fie alături de cei care au nevoie de sprijin și ajutor. Avem nevoie de un președinte care să-i unească pe români.

 

Cum spunea cineva, „Să merg înainte, să nu mă tem”. Nu mă tem de nimic, decât de Dumnezeu și de faptul că aș putea să-i dezamăgesc pe români. Nu mi-este teamă nici de Iohannis, nici de locotenenții lui, cei care au votat moțiunea de cenzură. Știu, așa cum știți și dumneavoastră, că sunt singurul contracandidat al lui Iohannis – ceilalți au stat drepți în fața candidatului Iohannis atunci când le-a ordonat să dea jos Guvernul Dăncilă. Cei care i s-au supus o dată vor fi soldații lui veșnici. Generalul a fost la Cotroceni, ei au fost executanții; vor executa și de acum încolo. Noi avem nevoie de un președinte care să nu execute decât dorințele și ordinele poporului român, ale cetățenilor din această țară.

 

De aceea, și de aici, de la Beiuș, am să transmit aceeași provocare pentru președintele Iohannis: îl chem la o confruntare unu la unu, într-un loc neutru, la alegerea președintelui, în care candidatul Iohannis să spună ce a făcut pentru poporul român în cei 5 ani de mandat, iar eu, premierul României, de un an și 9 luni, să spun ce am făcut pentru poporul român în mandatul meu de premier.

 

Oameni buni, spunea domnul președinte Mang că sunt prima femeie premier al României, sunt prima femeie președinte al Partidului Social Democrat, prima femeie care a condus președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene – în tot ce am făcut am pus suflet, am adus consens și echilibru în momente grele. Îmi doresc, cu sprijinul românilor, să fiu prima femeie președinte, pentru că în acest moment consider că România are nevoie de o femeie președinte, o femeie care să considere cetățenii români ca pe propria familie, în care să nu facă diferența între un copil și altul, care să-i considere pe pensionari ca pe propriii părinți și să-i trateze cu respect, care să țină cu celelalte femei, pentru că știu ce înseamnă rolul femeii într-o familie, care să-i sprijine pe bărbați să aibă o viață mai bună și lipsită de griji în propria familie, care să-i aducă acasă pe cei care au plecat, prin măsurile luate și printr-o politică de echilibru și de mândrie națională. O femeie care să coopereze, să creeze consensul cu celelalte instituții, cu Guvernul României, cu Parlamentul României, care să aducă unitatea în această țară și să lupte pentru fiecare lucru bun pentru țara ei. Cred că pot face aceste lucruri.

 

Chiar dacă Iohannis se uită de sus și cu dispreț că are contracandidat o femeie, eu îi spun de aici, de la Beiuș: decât înalt ca bradul și leneș, mai bine buturuga mică care răstoarnă carul mare. Am încredere în fiecare dintre dumneavoastră, am încredere că toți cei care vor binele acestui popor, toți cei care vor un alt viitor pentru această țară vor fi alături de mine. Așa cum am spus, nu mă adresez unui partid, mă adresez românilor care au inimă românească, așa cum port eu acum. Mă adresez tuturor care vor o schimbare în această țară, tuturor celor care își iubesc comunitatea, județul și țara și știu că vom reuși, că puterea poporului român este foarte mare și că atunci când poporul român își dorește un lucru, nimeni nu îl poate opri. Știu că prin unitate, prin implicare vom reuși, știu că atunci când voi depune jurământul cu mâna pe Biblie și pe Constituție, voi merge înainte cu credința în Dumnezeu și în oameni și cu respectarea legii fundamentale. Cred cu tărie că 10 și 24 noiembrie vor fi date care vor scrie istorie, o istorie bună a poporului român sau o filă neagră pentru această țară.

 

Cred în dumneavoastră, cred în victorie, știu că vom reuși! Dumnezeu să ne ajute, victorie!