Reporter: Ati spus ca va este teama ca fiul si sotul ar putea fi atacati.

Viorica Dăncilă: Am vazut ca nu exista nici o limita. Stiti bine ca fiul meu a fost atacat, ca au acest mod in care ei considera ca o campanie nu trebuie sa se desfasoare pe argumente, ci pe atacuri la persoana. Președintele nu a ezitat sa jigneasca, in loc sa vina la o dezbatere, cum ar fi fost normal, sa spunem ce am facut in mandatele noastre, a venit cu lucruri care efectiv nu intereseaza pe oameni. Daca alti candidati pot vorbi despre ce vor sa faca, cei care au detinut functii inalte trebuie sa vorbeasca despre modul in care s-au achitat de obligatii. Sotul meu e un om retras, m-a sustinut foarte mult, fiul meu la fel, sotul e manager la o unitate privata de multi ani, din 1999, dar am vazut ca deja au aparut acuzatii. Ne asteptam la orice, dar vom merge mai departe. Cred ca daca nu am nimic legat de case sau de fonduri europene, nu am nimic care sa fie atacat in justitie, vine atacul la persoana si la familie. Eu nu o sa atac niciodata familia cuiva si nu o sa fac afirmatii legate de sotie sau de copii, nu e normal asa ceva in Romania.

 

Reporter: Daca ar fi fost o dezbatere cu Iohannis, ce l-ati fi intrebat?

Viorica Dăncilă: Daca e multumit de cei cinci ani de mandat, daca crede ca a raspuns increderii acordate de cetateni. De ce nu si-a tinut promisiunea de la Summitul de la Sibiu, cand a spus ca ne duce in Schengen? De ce nu a obtinut scoaterea vizei pentru SUA? Ce a facut, in afara ca a incurajat razboiul romani contra romani?

 

Reporter: O întrebare pentru Mircea Diaconu?

Viorica Dăncilă: Il apreciez pe Diaconu. Intrebarea mea e daca crede ca asocierea cu Ponta a fost benefica pentru domnia-sa.

 

Reporter: Pentru domnul Barna?

Viorica Dăncilă: Daca alt candidat ar fi avut problemele pe care le are domnul Barna si pentru care trebuie sa dea explicatii, care ar fi fost atitudinea lui?

 

Reporter: Va vor raspunde vreodata?

Viorica Dăncilă: Nu trebuie sa imi raspunda mie, ci romanilor. Au aceasta obligatie. Cand esti candidat la prezidentiale, esti obligat sa lamuresti aceste lucruri.

 

Reporter: Daca ajungeti la Cotroceni, cum rezolvati tensiunile din societate?

Viorica Dăncilă: Președintele trebuie sa fie un exemplu pentru romani, sa aduca echilibru si consens, sa se adreseze tuturor romanilor, sa fie un om care sa aiba relatii institutionale cu Guvernul, indiferent de culoarea politică. O tara dezbinata nu e una puternica si nu trebuie sa vina cu atacuri personale si sa se erijeze in președintele de facto al unui partid. Aceasta trebuie sa fie atitudinea, președintele trebuie sa dea dovada de transparenta si sa vina anual cu un raport pentru ceea ce a facut, sa dea socoteala romanilor, nu sa dea socoteala in afara tarii.

 

Reporter: Președintele lanseaza atacuri dure in aceste zile despre un deficit urias.

Viorica Dăncilă: Vedem ca Iohannis vorbeste in calitate de prim-ministru, pentru ca ce spune nu intra in atributiile presedintelui. Se comporta ca un dictator, este președinte, dar in acelasi timp si prim-ministru. Vrea „Parlamentul meu”, vrea „comisarul meu”, vrea putere totala, o putere pe care sa o foloseasca in interes personal. E usor sa dai vina pe greaua mostenire, pentru ca atunci justifici masurile pe care le vor lua impotriva oamenilor. Nu vor sa mai respecte programul de crestere a pensiilor, vor sa taie voucherele de vacanta, sa desfiinteze Casa Unirea, care promoveaza produsele romanesti, vor sa privatizeze companii din transporturi. Pentru a justifica anumite masuri antiromanesti, Iohannis vine cu aceasta grea mostenire. Cum sa fie o crestere esuata cand avem a doua cea mai mare crestere economica din UE? Președintele incearca sa justifice faptul ca „Guvernul meu 2” va lua masuri impotriva romanilor. Dau oameni afara, comasarea spitalelor presupune inchiderea unor spitale. Au ramas acelasi partid foarfeca.

 

Reporter: Pe cine crede cetateanul?

Viorica Dăncilă: Am sa dau doua argumente: nici nu au preluat bine ministerele si au vorbit de greaua mostenire. Nici nu stiau ce se afla in fiecare minister, sa vada despre ce mostenire e vorba! Spuneau ca nu mai sunt bani de pensii si salarii, de fiecare data prin ce am facut am demonstrat ca erau informatii false. Noi ne-am facut o proiectie bugetara pana la finalul anului, nu stiam ca vine motiunea, noi am mers sa ne incadram in tinta de deficit si am luat toate masurile necesare, acum parca e un guvern de bocitoare. Ce vor sa faca ca sa regleze lucrurile? Nu vedem nimic! Au spus ca vor da OUG privind restructurarea, dar nu au fost pregatiti sa vina cu aceasta OUG din primul moment. Nu au venit cu OUG pentru minerii care stau in mina de atata timp, e un haos total.

 

Reporter: Greaua mostenire nu e noua. Cetateanul nu poate sa verifice cifrele.

Viorica Dăncilă: Cred in inteligenta poporului roman, oamenii au vazut ce am facut cat am fost prim-ministru, masurile pe care le-am luat, faptul ca nu am spus niciodata ca nu sunt bani. Am indeplinit 80% din program de guvernare, nu ne-am vaitat niciodata, pentru ca am considerat ca masurile sunt mai importante. Oamenii pot sa faca comparatia intre noi. Pe oameni nu ii intereseaza vaicarelile domnului diriginte si ale elevului Orban, ci ce vor sa faca pentru comunitatile locale, daca duc mai departe PNDL 1 si 2, daca respecta programul de crestere a pensiilor si salariilor, daca continua programe importante pentru tara. Am vazut ca acuza PSD, pentru ca partidul acesta trebuie sa dispara, dar ii intreb, pensionarii trebuie sa dispara? Bugetarii, agricultorii trebuie sa dispara?

 

Reporter: Acum conteaza mai mult cine tipa mai tare. Cum scapam de obiceiul asta?

Viorica Dăncilă: Cred ca adevarul trebuie sa fie mai puternic decat minciuna si iese mereu la suprafata. Toate tipetele nu tin loc de masuri. Oamenii spun ca „daca te-ai dus sa guvernezi, nu ma intereseaza vaicarelile tale, ci ce faci pentru părinții și bunicii noștri, pentru copiii mei”. Aceasta e logica dupa care multi vor sanctiona aceste lucruri. Circul mediatic e bun o zi, doua, dar oamenii vor lucruri concrete.

 

Reporter: Cum vedeti dumneavoastră faptul ca voturile au fost sparte in mai multe bucati? Despre ce e acest vot?

Viorica Dăncilă: Eu cred ca de data aceasta e vorba despre Romania si despre romani, nu despre un vot al unui partid. E lupta noastra pentru a ne lua Romania inapoi, lupta impotriva candidatului Iohannis. Am apreciere pentru toti contracandidatii mei, dar nu trebuie sa impartim voturile. Romanii trebuie sa acorde votul singurului candidat care poate sa il bata pe Iohannis, adica candidatului PSD. Trebuie sa dam o batalie pentru toti ceilalti romani care nu se regasesc in deciziile președintelui Iohannis. Nu vrem sa mai vedem ca avem un președinte pentru care conteaza doar cei care au galben in inima, ci unul care sa aiba in inima rosu galben si albastru. Ar trebui sa sustinem acel candidat care are cele mai multe sanse sa il bata pe Iohannis. Am demonstrat ca sunt singurul candidat care vrea sa lupte impotriva lui Iohannis, am vazut ca la motiune toti ceilalti contracandidati sau partidele lor au ascultat ordinul lui Iohannis, s-au aliniat pentru a da jos un guvern, cu toate ca aveau opinii diferite cu privire la multe lucruri din Romania. Au ascultat ordinul lui si au mers la vot, am fost singura care s-a luptat cu Iohannis, singura care nu a stat in genunchi sa asculte ordinele lui Iohannis. Nu trebuie sa impartim votul, ci sa ne luptam cu Iohannis, iar in turul 2 sa avem un obiectiv comun, sa gasim unitatea impotriva acestui președinte. E un apel la o lupta comuna pentru români și România. Alegerile nu trebuie vazute din punct de vedere al partidului, ci al devotamentului pentru tara si pentru a ne lua tara inapoi. Eu asa vad lucrurile si, ca un bun roman cu credinta in Dumnezeu, cred ca trebuie sa dam dovada de unitate.

 

Reporter: Daca ajungeti președinte, Guvernul este condus de Orban. Cum veti gasi o formula de coabitare?

Viorica Dăncilă: Președintele trebuie sa discute pe obiective importante cu guvernul, indiferent de culoarea politică. Acest guvern nu va rezista, PSD va depune o motiune in februarie, cat mai curand posibil. Guvernul trebuie dat jos de majoritatea din Parlament. Din punct de vedere al președintelui, trebuie sa fii al tuturor romanilor, nu poti sa fii si președintele Romaniei, si al PNL, si prim-ministru. Atunci cand juri pe Biblie si pe Constitutie, trebuie sa le respecti, iar Iohannis nu a respectat nici juramantul pe Biblie, pentru ca cine crede in Dumnezeu arata solidaritate cu ceilalti. A jurat pe Constitutie, dar a incalcat-o, el trebuie sa fie cel care arata ca legea fundamentala trebuie respectata. Voi fi un alt tip de președinte. Asa cum am fost primul premier femeie, primul președinte femeie al PSD, prima femeie care a condus președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pot fi primul președinte femeie care sa ii trateze pe cetateni ca pe propria familie. Voi da o sansa familiilor din Romania sa creada in viitorul lor in aceasta tara. Avem nevoie de o alta abordare si o femeie poate aduce echilibru in Romania.

 

Reporter: Foarte multi isi doresc o tara ca afara. Votul incepe vineri, se poate vota prin corespondenta. Ca fost prim-ministru, mai cunoasteti o asa situatie electorala ca in Romania?

Viorica Dăncilă: Nu. Eu am considerat ca votul e castigat de fiecare, dar am vazut lucruri care ma ingrijoreaza, aceste plicuri care s-au trimis pentru turul 2, in care sunt toti candidatii, desi doar doi vor merge mai departe, mi se pare incorect si vom contesta acest lucru. Fiecare trebuie sa aiba certitudinea ca votul lui conteaza si cred ca acest lucru nu e acum prea bine reglementat. Multi oameni cred ca chiar daca voteaza rezultatul poate fi deformat. A fost o temere justificata, fiind multe suspiciuni. Avem numaratoare paralela, avem un IT-ist la AEP, nu spun ca nu am incredere, am crezut mereu in buna credinta a fiecaruia, dar transparenta si modul in care gestionam alegerile va fi importanta. Vorbim de alegerea președintelui Romaniei, care ne va reprezenta pe toti, si pe mine, chiar daca am fost prim-ministru, si cred ca trebuie sa privim cu foarte multa atentie ce se intampla.

 

Reporter: Ce nu ati avut sansa de a explica mai clar in aceasta campanie?

Viorica Dăncilă: Vreau sa le spun tuturor ca cred ca in fiecare roman, votul pentru președinte pe 10 si 24 poate constitui un nou inceput, un viitor mai bun, sau putem scrie iar o pagina neagra de istorie. Avem ocazia sa creionam un viitor mai bun pentru tara, președintele trebuie sa ne reprezinte pe toti, iar votul nu trebuie sa fie unul politic, ci unul pentru un bun roman de la buni romani. In cabina de vot, cand punem ștampila, trebuie sa ne gandim la ce e mai bine pentru familia noastra, pentru copiii și nepoții noștri, pentru părinții și bunicii noștri. E important ca cei care merg la vot sa isi aduca contributia la viitorul tarii noastre.