Reporter: Sigur vom avea Coronavirus in Romania. Suntem pregatiti?

Marcel Ciolacu: Nu stiu, ar trebui guvernul sa iasa pe acest subiect. Sunt de acord ca vom avea Coronavirus, a doua patrie a romanilor a devenit Italia. Imi pare rau ca s-a intamplat tocmai la Buzau, orasul meu, unde suspiciunile sunt destul de ridicate. Oamenii de acolo erau alarmati, femeia respectiva a venit cu un microbuz din Italia, nu stiau unde au mai ramas oameni pe traseu.

Reporter: Ce se intampla maine in Parlament? Ce veti face? Vor avea cvorum?

Marcel Ciolacu: Parca mi-e si rusine, avem o agenda paralela, romanii sunt speriati de criza Coronavirusului si noi, politicienii, continuam cu o agenda paralela, cu o mascarada, ca sa o spun cu toata sinceritatea. Nu se poate ca un partid sa propuna președintelui pentru desemnare un prim-ministru si sa hotarasca ca nu il va vota. E o mascarada, spiritul Constitutiei e cu totul altul. Nu e un boicot propriu-zis, am facut o solicitare la CCR pentru un conflict juridic de natura constitutională si asteptam raspunsul Curtii. Mascarada ar fi mai mare daca CCR ar spune ca președintele nu trebuia sa il desemneze tot pe Orban. Nu putem intra in jocul acesta si sunt mai multe forte politice care nu doresc sa participe, Pro Romania si UDMR, este posibil si domnul Tariceanu. Nu vedem rostul sedintei de maine. Este o decizie din 2007 a CCR, cand președinte era Basescu – caci am inteles ca acest CCR e pesedist –, si se spune ca ministrii cu avize negative trebuie schimbati. Am atras atentia si la prima investire asupra acestui lucru. Sunt 13 ministri care au aviz negativ si trebuie schimbati.

Reporter: Care ar fi iesirea din criza?

Marcel Ciolacu: Daca nu era aceasta presiune cu Coronavirusul, poate ca politicienii ar mai avea timp sa se joace, dar acum este exclus sa stam cu un guvern interimar pana in noiembrie, romanii ar fi indreptatiti sa ia furcile si sa ne fugareasca prin Parlament. Daca suspendam si Parlamentul, nu inseamna ca pleaca acasa, nu mai are voie sa dea legi organice, ci doar ordinare. Daca e nevoie de mutari de bani, de resurse catre domnul Arafat din cauza acestei crize, daca avem Guvern demis si Parlament dizolvat, nu se poate face nimic legal. Trebuie sa fim responsabili. Luni nu va exista cvorum si e normal sa nu existe. Mi-as fi dorit sa desemneze alta persoana, ar urgenta anumite consultari intre noi, caci am vorbit si cu domnul Ponta, si cu domnul Tariceanu, o sa vorbesc maine si cu domnul Hunor. Totusi, Guvernul Orban a cazut cu 261 de voturi, nu la limita. Am fost la președinte cu o propunere de premier, trebuie sa recunosc ca prima propunere la care ne-am gandit a fost domnul Raed Arafat, care a declinat aceasta propunere. Misiunea dansului e cu totul alta si trebuie focalizat acolo.

Reporter: Spuneti ca e o situatie de criza si se impun masuri de criza. Daca președintele va cere, ce prim-ministru ati avea?

Marcel Ciolacu: PSD a venit initial cu ideea unui guvern de uniune nationala pana in noiembrie, pentru ca nu vedeam rostul anticipatelor, apoi am fost si cu o propunere de prim-ministru. Nu vom mai face nicio propunere, președintele are atributul desemnarii, dar suntem deschisi la discutii politice pentru a reintra in agenda romanilor.

Reporter: Dar ce sa mai discutati cu președintele?

Marcel Ciolacu: Suntem de prea mult timp in criza, toata lumea a vrut sa pacaleasca sau sa ocoleasca legea, o groaza de decizii ale CCR si ale Comisiei de la Venetia au fost incalcate. Sper sa avem o Romanie normala si as dori, ca lider al opozitiei, sa intram in litera Constitutiei. Asta e calea de urmat. Daca continuam cu o criza politica de amploare, nu cred ca e o cale corecta.

Reporter: Daca singura solutie sunt anticipatele, veti sustine caderea a doua guverne?

Marcel Ciolacu: PSD a decis ca nu ne e frica de niciun fel de alegeri. In contextul actual, ne intrebam de ce sa facem anticipate cu trei luni mai devreme. Daca exista un pact politic in care spunem ca asa e cel mai bine pentru gestionarea crizei Coronavirusului, sunt lucruri care se pot discuta. Noi nu am daramat un guvern fara sa avem o propunere de prim-ministru. Nu a fost luata in seama, am inteles, dar nu noi am dus Romania in criza.

Reporter: Se spune ca președintele are un plan B. Ion Cristoiu vorbeste despre desemnarea lui Nicolae Ciuca ca prim-ministru.

Marcel Ciolacu: Desemnarea unui prim-ministru e atributul președintelui. Luni o sa il avem pe Ludovic Orban, sa depasim ziua de luni si sa vedem decizia CCR. E o situatie complicata si trebuie sa fim responsabili. Categoric, PSD nu va vota un guvern in continuare minoritar al PNL. E exclus asa ceva.

Reporter: Ati inteles o formula concreta in care se pot intampla anticipatele?

Marcel Ciolacu: De doua ori trebuie respins guvernul. Nu putem continua asa, in acest moment avem argumente juridice concrete pentru care nu participam maine. Parlamentarii nostri vor fi la serviciu, nu fuge lumea de munca, dar nu cred ca putem continua pana in noiembrie fara un guvern. E o criza mult prea mare, Romania nu si-o poate permite, chiar daca PNL ar plati toate costurile pentru aceasta criza. Ne-am imprumutat in trei luni 10 miliarde de euro, nu stie nimeni unde s-au dus acesti bani. Nu sunt bani de alocatii, de pensii, de salarii, nimeni nu iese sa explice ce se intampla.

Reporter: Cum de s-a ajuns aici, totusi?

Marcel Ciolacu: Dupa prezidentiale, a fost un transfer de incredere de la președinte catre PNL. Candidatul PSD nu a fost suficient de convingator si s-a dus la o diferenta de scor, cea mai mare din Europa, in aceasta logica. In continuare, in Romania se pierd alegerile, nu se castiga.

Reporter: Data viitoare veti merge la vot pentru desemnarea prim-ministrului?

Marcel Ciolacu: Asteptam deciziile CCR si o sa rog colegii sa le respectam.

Reporter: Credeti ca criza Coronavirusului reseteaza tot?

Marcel Ciolacu: Da. Asa e si normal. Uitati-va si ce se intampla cu euro, agenda romanilor e cu totul alta. E un salt major al monedei euro. Este o gestionare dezastruoasa a Guvernului, se vede clar acest lucru, nu ne explica nimeni ce se intampla cu banii, se vine cu acuze, Citu vine cu „Al Capone”, il urmaresc martienii, spionii rusi! Cel mai important om dupa premier intr-un guvern e ministrul de Finante si cu asemenea declaratii intr-o tara normala il trimiteau acasa, „Du-te acasa, omule, tu ai alte probleme!”

Reporter: Care sunt sondajele actuale?

Marcel Ciolacu: Exista o scadere a acestui transfer de simpatie de la președinte catre PNL, exista o stabilitate a PSD si o usoara crestere a USR.

Reporter: Se vorbeste de conturarea unei aliante cu Ponta si Tariceanu?

Marcel Ciolacu: Cred ca rostul meu ca președinte interimar a fost sa deschid usile partidului. PSD nu mai putea sa ramana izolat, am vazut cu totii costurile acestei izolari. Eu trebuie sa creez cadrul institutional ca sa putem face anumite aliante. Am hotarat ca se fac aliante locale, e o premiera in PSD, fiecare organizație locala poate sa isi faca ce alianta vrea. Exista aceasta deschidere catre alte partide, dar nu vorbim de o fuziune, ci de o alianta electorala. Avem discutii si cu sindicatele si o sa venim cu discutii concrete si cu acorduri. Aceste aliante trebuie sa vina natural, nu mai trebuie impuse de cineva de la centru. Noi comunicam cu toata lumea, nu exista o restrictie, s-a terminat cu fobia cu „dusmanii de clasa” care vorbesc cu Ponta si Tariceanu.

Reporter: Vorbiti si cu Mihai Chirica?

Marcel Ciolacu: Am stat de vorba la telefon, inteleg ca dumnealui a ales alta cale.

Reporter: Despre casele lui ati vorbit?

Marcel Ciolacu: Am vorbit cu toti cei care au plecat in aceasta perioada si mi s-a parut corect sa fac asta, am discutat si cu cei exclusi, si cu cei plecati din anumite motive. Fiecare a avut o justificare. Nu am intrat in detalii personale cu Chirica, dar presupun ca le discuta cu domnul Orban acum.

Reporter: Care sunt ministrii pe care ii vedeti criticabili?

Marcel Ciolacu: Toti cei care au primit aviz negativ trebuie sa plece. Nimeni nu si-a permis sa mai tina in guvern ministri dupa un aviz negativ, niciodata nu s-a intamplat asta, nici Victor Ponta, nici Boc nu si-au permis. Exista o cutuma foarte clara pentru acest lucru.

Reporter: Pe cine nu ati mai accepta sub nicio forma?

Marcel Ciolacu: Sub nicio forma, daca e vorba de un guvern minoritar PNL, e exclus sa il votam. Criza nu e responsabilitatea opozitiei, noi am facut o majoritate, ne-am dus cu o propunere de prim-ministru la președinte, nu a fost luata in considerare, ne-am facut datoria.

Reporter: Avizul din comisii nu e consultativ? Avizul de la CSM nu e tot consultativ?

Marcel Ciolacu: Daca vorbim de anumite avize si decrete de numiri, PSD a fost acuzat ca din cauza lui avem MCV. M-am uitat pe MCV si scrie clar ca nu ai voie sa numesti oameni in anumite functii daca avizele de la CSM sunt negative. Dar e responsabilitatea președintelui Romaniei.

Reporter: Argumentul lui Orban a fost ca si Traian Basescu a facut la fel cu Kovesi.

Marcel Ciolacu: Traian Basescu l-a refuzat pe actualul președinte sa fie premier, cu toate ca domnul Iohannis avea o majoritate. Parerea mea e ca la un moment dat va trebui sa ne oprim. Costurile le vedem si le platesc romanii si incep sa le resimta din ce in ce mai mult.

Reporter: Daca CCR spune ca propunerea e constitutionala?

Marcel Ciolacu: Este o decizie politica, o sa chem colegii si o sa ma consult. Nu stiu ce facem cu ministrii fara aviz. Dar si in SUA Curtea Suprema e cea mai importanta institutie.

Reporter: Se va merge pe o formula in care deciziile PSD vor fi coordonate in opoziție cu celelalte forte politice?

Marcel Ciolacu: Sunt doua forte care nu participa la guvernare, PSD și Pro Romania. In rest, toate fortele politice sunt la guvernare, cu prefecti, subprefecti, secretari de stat. Nu poti sa fii si colo, si colo: esti in opozitie sau la putere, iar noi am ales sa fim in opozitie.

Reporter: O curiozitate personala, vorbiti in Parlament cu Dan Barna?

Marcel Ciolacu: Da. Nu am vorbit lucruri politice, stam de vorba normal, „Ce mai faci?”, comunicam, cu liderii de grup e in fisa postului, ca președinte al Camerei, sa fac acest lucru. Incercam sa gasim un echilibru, dar am o teama: o criza cum este cea cu Coronavirusul, cu un Guvern interimar demis si un Parlament dizolvat, cum poate fi gestionata? Nu inteleg! In astfel de crize statul trebuie sa fie puternic si coerent. Cum sa intram in asa ceva cu aceasta incoerenta si cu politicieni care au cu totul alta agenda? Sunt multe nuante si parca mi-e si rusine sa vorbesc de ele cand prioritatile oamenilor sunt altele.