Astăzi, în cadrul Comitetului Executiv Național, s-a votat pentru candidatul la prezidențiale, iar pentru a lua o decizie într-un mod democratic am ascultat părerile tuturor organizațiilor județene. Cred că este pentru prima oară când în cadrul unui CEX fiecare membru și-a spus părerea, și-a exprimat opinia în legătură cu viitoarea campanie electorală, cu politica de alianțe, dar, ceea ce este mai important, cu susținerea pentru candidatura la alegerile prezidențiale.

 

Tot în cadrul CEX colegii au propus adoptarea unei rezoluții care să cuprindă un aspect important pentru partidul nostru, și anume faptul că, intrând în logica campaniei electorale, este important ca opiniile noastre, fie că ne plac, fie că nu ne plac, în democrație fiecare trebuie să-și exprime liber opinia, să fie spuse în cadrul forurilor statutare, iar cei care vor ieși în spațiul public cu diferite afirmații și opinii care să lezeze partidul sau candidatul la prezidențiale să fie sancționați în CEX. Într-o echipă unită este important ca toți să fim aliniați în spatele candidatului și să mergem împreună pentru câștigarea alegerilor prezidențiale. De aceea, orice pas greșit este unul pe care-l va deconta partidul și trebuie ca în această luptă, o luptă foarte importantă pentru PSD, să dăm dovadă de determinare, de corectitudine unii față de alții și în primul rând de unitate. Sunt convinsă că fiecare coleg, fiecare președinte al PSD la nivel județean va fi foarte implicat, că PSD are puterea să câștige aceste alegeri, că organizarea de care va da dovadă, mesajele, comunicarea și implicarea fiecăruia dintre noi vor reprezenta un pas important pentru câștigarea alegerilor prezidențiale.

 

Am avut un vot în cadrul CEX pentru candidatul la președinție. Chiar dacă domnul Pleșoianu nu a fost prezent, pentru că nu este membru al BPN și nici al CEX, le-am propus colegilor să dăm un vot și pentru Liviu Pleșoianu, pentru că am văzut în spațiul public că vrea să candideze și am considerat important ca fiecare dintre noi să fie susținut, să vedem ce susținere are în forurile statutare. În BPN Liviu Pleșoianu a avut un vot, tot în BPN Gabriela Firea, președintele interimar al organizației PSD București, primarul Capitalei, s-a retras din această cursă și a menționat că pentru noi, pentru bucureșteni, pentru PSD, este foarte important să mergem uniți la viitoarele alegeri. Același vot l-am cerut și în CEX: Liviu Pleșoianu a fost susținut de aceeași persoană, este vorba de Dumitru Buzatu. S-a votat pentru președintele partidului, respectiv pentru mine, pentru a reprezenta partidul în viitoarele alegeri prezidențiale. Este un vot care mă onorează, mă responsabilizează în același timp, pentru că știu că nu o să intru într-o luptă ușoară, știu că va fi o luptă foarte grea, știu că partidul pleacă dintr-o poziție dificilă din punct de vedere electoral, dar am încredere în mine, în colegii mei, în puterea noastră de a ne mobiliza, am încredere că vom câștiga aprecierile românilor, că se vor regăsi în mesajele noastre mulți dintre români, că vom crea un val de încredere la nivel național și că putem câștiga aceste alegeri. Știu că este foarte greu, dar sunt convinsă că atunci când vom fi uniți, pașii noștri vor fi temeinici și că în spatele nostru nu va fi doar electoratul nostru, în spatele nostru vor fi și cei pe care i-am dezamăgit și vom face tot ce e posibil să le câștigăm încrederea. În spatele nostru vor fi românii că România e a noastră, a tuturor, că la masa aceasta trebuie să stăm toți românii, că consensul și unitatea sunt mult mai importante decât dezbinarea. Vom merge pe același mesaj de unitate, pe un mesaj de încredere, pe un mesaj în care să se regăsească marea parte a românilor.

 

Este important pentru noi, pentru fiecare organizație în parte, pentru fiecare primar din România să dovedească faptul că cei de acolo cred în el. În localitățile în care nu avem primar președintele de organizație trebuie să dovedească că se bucură de încrederea comunității respective pentru a fi candidatul nostru pentru alegerile locale, iar pentru noi, la nivel central, este important să nu facem niciun pas greșit și să creăm același val de credibilitate pe care l-am avut în 2016.

 

ÎntrebareCredeți că aveți șanse mai mari decât Klaus Iohannis? Paul Stănescu a susținut că sunteți urâtă de români pentru că sunteți asociată cu Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă: A fost opinia domnului Paul Stănescu, nu vreau să o comentez. I-am spus în interiorul forului statutar ceea ce aveam de spus, i-am răspuns la aceste lucruri și cred că după ce i-am răspuns și Paul Stănescu a realizat anumite lucruri, aceste răspunsuri ar trebui să-l îndepărteze de această opinie pe care a avut în cadrul CEX. Eu cred că am șanse în fața președintelui Klaus Iohannis, pentru că întotdeauna am demonstrat că pot fi și premierul tuturor românilor, deci și președintele tuturor românilor. Am demonstrat că pentru mine este important consensul, este important echilibrul, este importantă solidaritatea, este important ce fac pentru România și pentru români. Cred că în acest moment de acest lucru au românii nevoie. Perioada în care împărțim românii în „românii mei” și „românii altor partide”, în „Guvernul meu” și Guvernul altora”, trebuie să înceteze. Cred că am demonstrat că pot să-mi reprezint țara cu demnitate pe plan extern și știm că în atribuțiile președintelui sunt politica externă și cea de securitate și cred că toate aceste lucruri vor fi apreciate de cetățenii români. Pot să demonstrez că o campanie poate fi făcută pe proiecte, pe consens, pe lucruri bune pentru cetățeni, nu prin jigniri sau violență verbală. Cred că pot să demonstrez în perioada următoare că președintele trebuie să fie al tuturor românilor și că pentru prima dată în istoria acestei țări putem avea un președinte femeie. Dacă am fost primul premier femeie al României, primul președinte care a condus președinția rotativă a Consiliului UE și am demonstrat că pot să fac performanță, cred că cetățenii pot avea încredere că este timpul unui președinte al României femeie.

 

ÎntrebareLe-ați spus colegilor că șase luni ați fost izolată la Palatul Victoria. De ce ați acceptat?

Viorica Dăncilă: Aceste explicații le-am dat în forul statutar. Nu vreau să mă raportez la trecut. Pentru mine este important prezentul și ceea ce vreau să fac în perioada următoare. Am învățat din greșelile trecutului, așa cum am spus de fiecare dată, dar cred că nu ne ajută pe niciunul dintre noi dacă aducem în prim-plan anumite aspecte mai plăcute sau mai puțin plăcute. Trebuie să ne asumăm istoria acestui partid, pornind de la Gherman, de la domnul Iliescu, domnul Năstase, domnul Ponta, domnul Geoană, domnul Dragnea, toți au fost președinții acestui partid, cu lucruri bune și lucruri rele. Nu cred că noi câștigăm dacă judecăm unul dintre președinții pe care i-a avut partidul.

 

ÎntrebareIzolată însemna că deciziile nu le luați dumneavoastră? OUG 114 e eficientă?

Viorica Dăncilă: Din punct de vedere guvernamental, acest guvern a fost eficient. OUG 114, pentru că ați adus-o în discuție, a avut și lucruri bune. Nu trebuie să luăm OUG 114 numai ca aspect negativ. Haideți să ne uităm în sectorul construcțiilor, la creșterea pensiilor, care tot în OUG 114 sunt cuprinse. Am spus și repet acest lucru, s-a greșit cu OUG 114 pentru că nu a fost înainte un dialog cu toți actorii implicați. S-a greșit și am cerut tuturor miniștrilor să nu mai vină cu acte normative care nu sunt ridicate pe site sau nu sunt discutate cu toți factorii implicați. Am zis că pe OUG 114 dăm dovadă de flexibilitate și am făcut modificări. Decât cineva care dă dovadă de prea multă aroganță poate spune că într-o guvernare nu au fost și lucruri greșite, dar am fost singurii și poate că am fost singurul prim-ministru care și-a asumat greșelile și a încercat să le îndrepte și cred că acest lucru este important.

 

ÎntrebareCe ați făcut timp de șase luni la Palatul Victoria?

Viorica Dăncilă: Am guvernat și cred că în șase luni de zile, dacă luați puțin toate actele normative care au fost adoptate și o să vedeți că s-au făcut pași importanți în foarte multe domenii, pornind de la creșterea nivelului de trai până la alte domenii de activitate. Ceea ce am spus referitor la cele șase luni de zile am explicat în CEX, am spus la ce am făcut referire și important e ca colegii mei să înțeleagă anumite aspecte. Nu am să discut despre aceste lucruri în spațiul public.

 

ÎntrebareNumirea domnului Vasile Ciurchea are anumite probleme din mandatul trecut. Este anchetat de DNA pentru nereguli tocmai la licitațiile privind sistemul informatic.

Viorica Dăncilă: Am văzut aceste lucruri în spațiul public. Când a venit propunerea de la doamna ministru Pintea, am considerat că avem nevoie de un specialist. Sunt probleme în acest moment, nu putem să facem experiențe, avem nevoie de un om care cunoaște sistemul și care este foarte bine pregătit, care a mai lucrat acolo. A venit astăzi domnul Vulcănescu, este prea târziu, deja l-am demis. De ce l-am numit pe domnul Ciurchea? M-am uitat la aceste nereguli despre care vorbiți. Într-adevăr, în 2012 a existat la DNA un dosar legat de domnul Ciurchea, dar am văzut că nu a fost audiat, nu este nicio acuzație la adresa domniei-sale. Dacă va exista o acuzație, atunci bineînțeles că vom lua măsuri. A fost doar un dosar, nu a fost audiat, nu i s-a imputat absolut nimic. Pot exista plângeri pentru fiecare dintre noi. Trebuie să vedem dacă ele sunt fundamentate, iar în momentul în care va apărea cel mai mic lucru care să ateste faptul că domnul Ciurchea a făcut ceva prin care a încălcat legea și acest lucru va fi judecat, cu siguranță vom face schimbări la CNAS, dar în acest moment avem nevoie de un specialist și atâta timp cât nu există ceva care să fie fundamentat, cred că nu este o greșeală. Este o numire provizorie, dacă vor apărea elemente suplimentare, atunci vom schimba din nou.

 

ÎntrebarePresa scria că domnul Ciurchea ar fi un apropiat al domnului Tăriceanu. Este o propunere venită dinspre ALDE?

Viorica Dăncilă: Credeți-mă, nu-l cunosc pe domnul Ciurchea, nu știu de cine a fost apropiat sau nu. Am cerut să fie o nominalizare a unui om care să rezolve problemele din sistem în acest moment.

 

ÎntrebareEste urmărit penal din 2016, comunicatul este pe site-ul DNA. Ancheta e în desfășurare.

Viorica Dăncilă: E o anchetă în desfășurare, spuneți dumneavoastră, dar în urma acestei anchete avem certitudinea că este vinovat, că este o problemă. Nu știu. Eu știu că nu este, eu așa am fost informată.

 

ÎntrebareNu ați găsit alte persoane care să nu aibă probleme?

Viorica Dăncilă: Stimată domnișoară, este o directivă care spune că există prezumția de nevinovăție pe care trebuie să o aplicăm, vrem sau nu vrem. Armonizarea directivelor europene este obligatorie. Această directivă care spune că există prezumția de nevinovăție trebuie să fie pentru toți, fie că vorbim de un om politic sau de un om din alt domeniu. Atâta timp cât dânsul nu este judecat, nu văd un impediment pentru acest lucru. În momentul în care vor apărea elemente suplimentare, va fi trimis în judecată, atunci este normal ca noi să îl eliberăm din funcție. V-am spus, este o nominalizare provizorie, vom vedea cum decurg lucrurile, dacă apar, într-adevăr, elemente noi care să ateste faptul că se face vinovat de un anumit aspect, cu siguranță, așa cum am făcut și cu alte persoane, îl vom elibera din funcție.

 

ÎntrebareNu ați spus că justiția a omorât PSD la alegerile europarlamentare?

Viorica Dăncilă: Da, dar nu văd legătura dintre cele două! Care este problema? Eu am avut dosar de înaltă trădare. Atunci ce trebuia să fac? Să-mi dau demisia sau să-mi spună colegii „Pleci acasă!”? S-a dovedit pe urmă că a fost o prostie. Cum să fie înaltă trădare un parteneriat strategic cu o altă țară? Trebuia să plec acasă? Haideți să vedem. Eu sunt pentru o justiție independentă, pentru statul de drept, dar și pentru respectarea drepturilor și libertăților oamenilor. Atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, omul nu a fost trimis în judecată, nu pot să-l acuz eu, nu sunt judecător, judecata este înfăptuită de către judecători și cred că trebuie să luăm în calcul și acest lucru. Nu îl apăr pe domnul Ciurchea, nici nu îl cunosc! Dar știu că este un profesionist și că nu a fost trimis încă în judecată. Când va fi trimis în judecată, facem o schimbare. Nu am discutat cu domnia-sa, v-am spus că nu-l cunosc. Am văzut în rest că acest om a lucrat în sistem și că este un profesionist și am căutat să numesc un profesionist.

Mulțumesc mult de tot!