Este foarte bine să dăm dovadă de transparență, dar repet ceea ce am spus: pentru mine este important ce este în sufletul celor care și-au pierdut persoane dragi, și-au pierdut copiii la Colectiv și cred că aceste lucruri care ies în spațiul public trebuie să aibă acordul persoanelor care au suferit foarte mult în urma tragediei de la Colectiv. Sunt răni care, probabil, nu se vor închide niciodată, dar să nu le facem să sângereze și mai mult. Eu cred că trebuie ca totul să fie cu măsură, cu acordul familiilor și cred că trebuie toți să dăm dovadă de echilibru și de consens și să vedem ce putem face.

 

M-ați întrebat ce am făcut: unul dintre obiectivele pe care noi le-am pus în aplicare este deschiderea secției pentru arși de la Timișoara. Eu cred că trebuie să avem aceste lucruri în vedere și în niciun caz niciun om politic nu trebuie să folosească tragedia unor oameni pentru a câștiga puncte electorale. Nu voi accepta niciodată așa ceva și nu voi face niciodată așa ceva.

 

ÎntrebareDar lipseau din anchetă imaginile…

Viorica Dăncilă: Vă dați seama că nu știu ce s-a întâmplat acolo. Sunt convinsă că vor fi analizate toate lucrurile și că adevărul iese întotdeauna la suprafață.

 

ÎntrebareÎn legătură cu nominalizarea domnului Negrescu, de ce credeți că domnul Iohannis face anumite demersuri?

Viorica Dăncilă: Tot ceea ce face domnul președinte Iohannis face în scop electoral. Am primit o scrisoare de la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care mi-a solicitat imediat să trimit o nominalizare pentru funcția de comisar european. Scrisoarea nu era adresată prim-ministrului, ci prim-ministrului Viorica Dăncilă. Copia a fost trimisă către domnul președinte, deci nu poate să spună că nu a știut despre acest lucru. Presiunile făcute de domnul președinte, pentru că vedem că se fac presiuni atât în spațiul public de aici, cât și la Bruxelles, de a nu desemna un comisar, nu fac decât rău acestei țări, pentru că nimeni de la Bruxelles nu va înțelege de ce este o luptă între președinte și premier. Lucrurile care țin de campanie, de problemele noastre naționale, trebuie să rămână în România, nu trebuie să le ducem la Bruxelles, pentru că acest lucru nu e bun pentru imaginea României. Am văzut că domnul președinte a ieșit cu tot felul de declarații și are logică în ceea ce face în rest: a vrut „Guvernul meu”, vrea „Parlamentul meu” și vrea „comisarul meu”. Tot ce e în această țară trebuie să îi aparțină domnului președinte, pentru că atitudinea dumnealui de dictator se vede din ce în ce mai mult și o simt și oamenii. Eu îl rog pe domnul președinte să fie prima dată dedicat țării al cărei președinte este și pe urmă intereselor personale sau electorale. Victor Negrescu este un om cu experiență, a fost europarlamentar, a fost în delegația europarlamentarilor români din Grupul Socialiștilor și Democraților Europeni pe care eu am condus-o. Știu activitatea lui Victor Negrescu, a fost ministrul Afacerilor Europene și s-a ocupat de preluarea președinției rotative a Consiliului UE, este un om cu experiență, un om respectat la Bruxelles și cred că dacă noi aruncăm cu noroi unii în alții, români contra români, această abordare nu este una constructivă și este în defavoarea României și a românilor. Eu cred că domnul președinte trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate, să nu procedeze similar acelei adunări a celor șase formațiuni politice și a dânsului de a dărâma un guvern și a pune nimic în loc și să dea măcar responsabilitate pe plan extern. Mai mult decât atât, astăzi, 30 octombrie, expiră mandatul vechii Comisii Europene și este important să avem un candidat desemnat. Nu am făcut acest lucru pentru că am așteptat solicitarea din partea președintelui Comisiei Europene. Am procedat legal, am procedat responsabil, am procedat în favoarea României.