Bună seara,

 

Asistăm zilele acestea la încercările jenante ale opoziției de a se organiza pentru votul moțiunii de cenzură pe care au depus-o în Parlament. După ce s-au chinuit luni de zile să se pună de acord pe textul ei, acum fac tot ce e posibil să amâne votul.

 

Noi le-am oferit ocazia de a supune moțiunea la vot cât mai repede, pentru că această stare de incertitudine și instabilitate politică are efecte la nivelul întregii societăți. Însă am avut surpriza de a constata că opoziția realmente fuge de propria moțiune.

 

Singurul lucru pe care cei din Opoziție au reușit să îl demonstreze până acum este că nu au numărul suficient de voturi pentru moțiune. O demonstrează cele 194 de voturi exprimate astăzi în Parlament. Vreau să fie foarte clar: nu PSD trebuie să adune voturi, Opoziția trebuie să își asigure 233 de voturi împotriva acestui Guvern și adevărul este că nu există aceste voturi.

 

Această tărăgănare a votului chiar de către semnatarii ei arată, în același timp, cât de tare își doresc să vină la guvernare. Să înțelegem că, pentru parlamentarii opoziției, România nu “se reconstruiește” în weekend? Era prea mare deranjul să sacrifice o zi de sâmbătă pentru acest vot pe care atât de tare spun că și-l doresc? Nu erau cei din PNL aceia care voiau ca ziua de sâmbătă să fie zi lucrătoare?

 

Este uluitoare ipocrizia parlamentarilor opoziției și de-a dreptul îngrijorătoare atitudinea cu care tratează acest act – o atitudine de oameni politici amatori, care se joacă de-a moțiunea și de-a guvernarea. Plină de dispreț față de propriul electorat. Să se uite acum în ochii votanților și să le spună că în weekend nu mișcă niciun deget pentru a decide soarta țării.

 

După un asemenea gest, stimați membri ai opoziției, nimeni nu vă mai poate crede că vă doriți sau că sunteți în stare să guvernați această țară. V-ați arătat micimea, ipocrizia și comoditatea.

 

Ați arătat că nu sunteți preocupați de acest popor și de stabilitatea țării, că sunteți neserioși și  comozi. Doar pentru că în acest weekend s-ar fi împlinit 3 zile de la citirea moțiunii, ați ales să nu o mai citiți astăzi în Parlament. Este rușinos și este împotriva intereselor țării să mențineți această stare de instabilitate din care românii au de suferit.

 

Oricât ați încerca să tărăgănați acest vot, moțiunea nu va trece. Oricâte tertipuri ați căuta și oricât v-ați chinui să vă creați condiții prielnice, rămâneți aceeași adunătură de interese, oportunism și ipocrizie, care nu știe, nu poate și nu vrea în mod real să guverneze această țară!

 

Și, vorbind de ipocrizie, dați-mi voie să vă citez din motivarea Curții Constituționale de astăzi în ceea ce privește blocajul practicat de președintele Iohannis de mai bine de o lună la adresa Guvernului:

 

La punctul 134, magistrații CCR spun că, citez: “Numirea de urgență a miniștrilor interimari se justifică prin imperativul de ordin public reprezentat tocmai de interesul asigurării continuității funcționării ministerelor.

 

Trebuie asigurată funcționarea permanentă și în condiții de normalitate a Guvernului, astfel că împrejurarea modificării compoziției politice a Guvernului NU poate reprezenta un argument valid pentru refuzul numirii de către Președintele statului a miniștrilor interimari, la propunerea primului-ministru”, am încheiat citatul.

 

De asemenea, la punctul 135, Curtea consideră că, și citez, din nou: “Prin această conduită, Președintele a creat premisele blocării activității a trei ministere, afectând, astfel, buna funcționare a Guvernului și a întregii administrații publice”, am încheiat citatul.

 

Modul în care candidatul Iohannis se raportează la obligațiile constituționale îngrijorează, iar acest lucru reiese, de asemenea din motivarea CCR care constată în legătură  cu respingerea  unui profesionist în funcția de ministru al Justiției că “termenii folosiți în declarația publică sunt străini rolului și importanței funcției de președinte al statului și aduc atingere onoarei și demnității unei categorii socio-profesionale care se bucură constituțional de protecție.”, am încheiat citatul.

 

În plus, și cred că este o premieră în România, magistrații CCR constată că actualul președinte se contrazice singur în declarații publice. Citez, din nou, din motivarea CCR:

 

“Președintele a susținut că nu domnia sa are atributul numirii membrilor Guvernului, ci Parlamentul. Dar, în același timp, a respins prin aprecieri subiective propunerile formulate pentru ocuparea funcției de ministru al justiției, ministru al educației naționale și viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice.”, am încheiat citatul.

 

Cu alte cuvinte, deși președintele spune că nu el numește miniștri în situația dată, îi refuză prin aprecieri subiective și declarații politice de la tribuna administrației prezidențiale. Ce înseamnă asta dacă nu campanie electorală? Ce este asta dacă nu demagogie și încălcarea Constituției?

 

Așadar, Curtea Constituțională dă dreptate Guvernului: Președintele a încălcat flagrant Constituția!

 

Îi cer președintelui să numească miniștrii interimari IMEDIAT, nu “de îndată” (pentru că am văzut cu toții ce înseamnă asta la Klaus Iohannis). Îi cer de asemenea, așa cum a decis Curtea, să motiveze în scris respingerile făcute, așa cum era normal încă de la început.

 

Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte și ședințe de campanie în sediul PNL și să își aducă aminte că încă este președintele în funcție și că are atribuții constituționale pe care este obligat să și le exercite.

 

Vă mulțumesc!