Bună seara,

 

Vedem zilele acestea o luptă acerbă, pe mai multe fronturi, pe care au pornit-o unii români cu țara și cu poporul lor. Vedem cum Constituția României continuă să fie călcată în picioare de șeful statului. Vedem cum continuă să țină blocată activitatea guvernului într-un dispreț total față de drepturile și așteptările legitime pe care le au oamenii. Vedem campanii de imagine sterile care nu produc niciun efect pentru români, tentative de a da jos guvernul și un lobby agresiv pentru ca reprezentantul României în Comisia Europeană să nu treacă de audieri.

 

Vedem atacuri furibunde, campanii de discreditare și, în esență, o adevărată luptă cu interesele României.

 

Am avut săptămâna trecută, după cum știți, o vizită de lucru în SUA. Un demers pe care unii s-au străduit foarte tare să îl minimizeze și să îl deprecieze. Am văzut comparații între vizitele celor 3 candidați la prezidențiale și cred că este esențial să facem foarte clare niște aspecte:

 

Spre deosebire de domnii Iohannis și Barna, eu nu m-am dus în SUA să fac poze sau să lansez cărți. Eu am avut o vizită de lucru, nu o deplasare de campanie.

 

1)     Am semnat cu Banca Mondială Acordul destinat creșterii accesului cetățenilor la servicii de asistență medicală primară. Este un program ce va aduce beneficii reale pacienților din România.

2)     A fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil – angajament în concordanță cu Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA.

3)     Am avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al ONU pentru a discuta importantă și rolul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a consolida poziția României de centru regional în interiorul Comisiei Economice ONU pentru Europa.

4)     Am avut întâlniri cu reprezentanții comunității de români din SUA, am discutat despre programele guvernului pentru diaspora și antreprenori, dar și despre măsurile luate pentru buna organizare a alegerilor.

Eu nu m-am dus în State pentru poze sau șepci. Am venit cu angajamente ferme și proiecții pentru țară. Asta este diferența dintre mine și domnii prezidențiabili: interesul țării.

 

Și mă voi referi aici și la situația Rovanei Plumb din Parlamentul European, unde am văzut din partea președintelui și a partidelor de opoziție o campanie de denigrare și un atac asupra candidatului propriei țări de-o agresivitate fără margini și o lipsă de rațiune totală.

 

Vreau să fie clar tuturor: Comisia JURI, prin decizia sa de astăzi, se află la originea unui conflict între legislația națională din România și cea europeană, conflict ce depășește competențele înscrise în Regulamentul de Procedură al Parlamentului, precum și în Tratatul UE.

 

Conform legislației naționale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese. În legislația europeană, un astfel de cadru nu numai ca nu este clar reglementat, dar situația sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări.

 

NU există un conflict dovedit, NU există un motiv solid pentru această respingere.

 

Iar atitudinea Comisiei JURI a fost profund încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar European.

 

Și să nu uităm nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Să nu uităm că președintele Comisiei JURI este membru al grupului condus de domnul Cioloș! Să-l întrebăm și pe domnul Dacian Cioloș ce demersuri a întreprins în acest sens și care este mai exact influența dumnealui în ceea ce privește decizia de astăzi.

 

Noi vom face o nouă propunere de comisar european. Iar în ceea ce privește invitația la consultări adresată de președinte, îi răspund că voi veni de îndată, același “de îndată” cu care și dumnealui a decis să numească miniștrii interimari – conform deciziei CCR care a stabilit că președintele a încălcat Constituția.

 

Acești oameni duc o luptă totală cu tot ce e în interesul României. La fel ca partidele de dreapta, oamenii noi, care s-au chinuit luni de zile să se pună de acord pentru textul moțiunii de cenzură și dărâmarea guvernului – la fel de haotic ca acum 3 luni, la fel de slab, la fel de dăunător pentru români și societate.

 

Am mai văzut acest film. Filmul veșnicei moțiuni, care, până acum, mai degrabă a dărâmat și dezbinat opoziția decât guvernul.

 

Au mai încercat acest lucru și s-au făcut de râs la vot. Pentru că nu toți parlamentarii stau încolonați în spatele așa-zisului viitor premier, domnul Orban. Nu toți se regăsesc în proiecția de austeritate a opoziției, de tăieri masive din veniturile oamenilor. Nu toți sunt confortabili cu lipsa totală de viziune și echipă. Și nu se simt reprezentați de această alianță a oportunismului.

 

De aceea ultima moțiune nu a trecut și de aceea nu va trece nici aceasta. Pentru că oamenii de bună credință nu pot da un vot real de sprijin și susținere pentru NIMIC. Aroganța de care dau dovadă acum i-a mai costat o dată rușinea de a-și vedea picată la vot moțiunea mult trâmbițată. O vor trăi din nou, pentru că nu au învățat lecția responsabilității.

 

Ca să fie clar: această moțiune NU va trece!

 

Și dacă tot vorbim de aroganță și lecții neînvățate, avem în continuare un președinte în funcție care încalcă Constituția. Au trecut două săptămâni de la decizia CCR, iar președintele continuă să refuze să numească miniștrii interimari. În ce țară este posibilă această încălcare? În ce stat european mai este în funcție un președinte care calcă în picioare legea fundamentală a țării?

 

I-am adresat domnului Iohannis inclusiv o scrisoare deschisă pentru a-i cere să își facă datoria constituțională, să numească un ministru al afacerilor interne, ca să putem lua măsurile ce se impun pentru ca nenorociri precum cea de la Caracal sau Dâmbovița să nu se mai întâmple. Nu am primit niciun răspuns, nu am văzut nicio decizie.

 

Avem nevoie de ministru la Educație. Mâine începe anul universitar iar ministerul nu are conducere din cauza încăpățânării și inconștienței președintelui. Este inadmisibil și este rușinos pentru cel ce promitea România Educată.

 

Avem cel mai iresponsabil președinte pe care l-a văzut România vreodată, unul care acționează conștient împotriva propriului popor. Un președinte care a uitat de români și de țara lui și a pornit o campanie oarbă, agresivă, împotriva partidului de guvernământ.

 

Ca și opoziția, acești oameni nu au niciun plan pentru România. Ei nu se luptă pentru un proiect, pentru o viziune sau pentru bunăstare. Ei nu se luptă să facă bine oamenilor, să aducă vreo formă de progres în viața de zi cu zi a fiecăruia. Ei luptă împotriva Partidului Social Democrat, luptă unii cu alții, luptă cu interesul țării.

 

Asistăm la un precedent periculos pentru România – încălcarea Constituției, sabotarea propriului candidat în Parlamentul European, blocarea constantă a Guvernului cu moțiuni o dată la 3 luni și ZERO viziune pentru viitor.

 

Nu putem continua așa. Am încredere în români, am încredere în toți cei ce văd și înțeleg că aceste lucruri ne fac rău, ca societate, ca democrație, ca stat european. Am încredere în puterea votului din această toamnă, când vom opri TOATE LUPTELE INTERNE CE AU CA VICTIME ROMÂNII, STABILITATEA ȘI INTERESUL ȚĂRII.