Dan Nica despre facturile la energie: ”Nimeni nu mai poate rezista, doamnă comisar european!”

Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, cere Comisiei Europene reglementarea pieței de energie a UE, avertizând că prețurile pe care le înregistrează energia electrică și gazele naturale în România și celelalte state din Uniunea Europeană au atins un nivel de nesuportat. „Nu este admisibil să avem producători de energie, de exemplu în România, care să vândă energie electrică cu de zece ori prețul de cost. Aceasta nu este o economie funcțională, nu este o piață de energie. Acest lucru duce la falimente în lanț. Zeci de mii de oameni își pierd locul de muncă, pentru că nicio firmă nu poate să funcționeze în condițiile în care prețul la energie fluctuează în niște limite pe care nimeni nu le poate nici bănui și nici prevedea. Nimeni nu mai poate rezista, doamnă comisar!”, a declarat eurodeputatul PSD în dezbaterea din sesiunea plenară privind creșterea prețurilor la energie.

Dan Nica, coordonator al europarlamentarilor Grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Energie și Cercetare, a subliniat că e imposibil de acceptat faptul că în România facturile cumulate la electricitate și gaz sunt mai mari decât salariul minim pe economie ori decât pensia medie. „Probabil, peste 50 % dintre gospodăriile din România se încadrează acum în categoria consumatorilor vulnerabili. Ceva este profund greșit. V-am cerut să interveniți și să reglementați această piață. Directorul ACER spune că nu el reglementează piața de energie, în sensul de a vedea dacă există comportament de poziție semnificativă sau dominantă de piață. Dar cine, doamnă comisar? Cei de la concurență care se ocupă și de reglementarea cartofilor și de reglementarea hainelor?”, a declarat Dan Nica în dezbaterea cu comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

„Aceasta este o chestiune care a dus într-o situație fără ieșire foarte multe țări din Uniunea Europeană. Eu cred că situația este generală, iar în România a devenit absolut imposibilă”, a punctat liderul europarlamentarilor PSD, cerând măsuri pentru ca românii și ceilalți cetățeni UE să nu ajungă în situația să aleagă între a-și plăti factura la electricitate și a-și cumpăra medicamente sau mâncare.

Dan Nica a cerut, în acest sens, decuplarea achiziției comune de gaze de reglementarea pentru piața gazelor, pentru a permite Comisiei Europene să ia măsuri urgente pentru aprovizionarea cu energie iarna viitoare, fără costuri uriașe pentru consumatori.