În cadrul unei întâlniri organizate la Strasbourg, Comisarul European pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, și-a exprimat sprijinul pentru inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu privind măsuri europene comune pentru seniori și crearea unui număr verde european pentru vârstnici. De asemenea, aceștia au discutat despre limitarea creșterii pensiilor în România, prevedere existentă la ora actuală în Planul Național de Redresare și Reziliență, comisarul exprimându-și dezacordul față de limitarea creșterii pensiilor pentru următorii 48 de ani și subliniind că urmează să identifice soluții pe care le va prezenta cu ocazia vizitei sale în România de la finalul lunii martie.

„Uniunea Europeană trebuie să se preocupe de soarta tuturor statelor membre și tuturor categoriilor sociale. După ce anul trecut am securizat fonduri suplimentare pentru Anul European dedicat Tinerilor și programul Erasmus+, anul acesta susțin în discuțiile privind bugetul european crearea unui program integrat pentru seniori, inclusiv un număr verde comun la nivel european pentru vârstnici.

Aceste propuneri se vor traduce prin fonduri suplimentare pentru servicii sociale și de asistență, sprijin pentru o mobilitate și o incluziune mai bune sau asigurarea unui serviciu unic de suport pentru preluarea solicitărilor venite de la vârstnici. 

Sprijinul călduros al comisarului european este îmbucurător. Sperăm astfel, ca prin amendamentele depuse la bugetul de anul viitor, să putem vedea materializarea acestor obiective.

Nu în ultimul rând, am discutat și despre limitarea pentru următorii 48 de ani a creșterii pensiilor, impusă prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Deschiderea pe care Comisarului Schmit o arată față de identificarea unei soluții este de apreciat și sperăm ca în cel mai scurt timp această problemă să fie rezolvată pentru ca românii să poată beneficia pe viitor de pensii decente”, a declarat eurodeputatul social democrat, Victor Negrescu.

Europarlamentarul Victor Negrescu este raportor alternativ al grupului S&D pentru bugetele pe anul 2022 și anul 2023 și a inițiat proiecte pilot finanțate de Comisia Europeană în valoare totală de aproximativ 90 de milioane de euro. Comisarul European Nicolas Schmit urmează să facă o vizită la finalul lunii martie în România.–