Eurodeputatul Victor Negrescu a discutat, la Strasbourg, cu Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni, despre prelungirea relaxării regulilor privind deficitul bugetar și finanțarea investițiilor în domeniul energiei și în agricultură, în contextul crizei din Ucraina. Discuțiile au vizat și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, respectiv flexibilizarea unor aspecte urgente în situația actuală.

“Am avut un dialog foarte constructiv cu Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni, despre  efectele economice și financiare pe care situația din Ucraina le are asupra României și Uniunii Europene. Am detaliat propunerile făcute pentru bugetul european din 2023, la care lucrez în calitate de raportor alternativ, și am propus crearea unor noi mecanisme de finanțare pentru investițiile ce trebuie făcute urgent în domeniul energiei și în zona de agricultură pentru a combate creșterea prețurilor. Am susținut nevoia de a prelungi relaxarea regulilor privind deficitul bugetar inclusiv pentru anul viitor.

Comisarul European s-a arătat deschis la propunerile făcute precum și la nevoia de a flexibiliza planurile de redresare din toată Uniunea Europeană, inclusiv din România, pentru a face față provocărilor actuale, în mod special pe componenta investițională. Comisarul Gentiloni urmează să vină la finalul acestei luni în România pentru a discuta aceste aspecte cu autoritățile din România”, a declarat eurodeputatul social democrat, Victor Negrescu.

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc zilele acestea la Versailles pentru a discuta despre măsurile ce trebuie adoptate la nivel european în contextul crizei din Ucraina. Printre propuneri se numără flexibilizarea planurilor de redresare și reziliență și construirea unor noi fonduri de investiții europene pe componentele de energie, apărare și refugiați.