Luminița Jivan: Bună ziua tuturor! Astăzi, în Caraș Severin, am avut mândria și onoarea să avem din nou printre noi pe doamna președinte al PSD, pe doamna premier Viorica Dăncilă, împreună cu domnul președinte executiv, ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, cu domnul secretar general Mihai Fifor, cu domnul ministru Cuc. În spatele meu, la conferința de presă, se află și proaspătul membru al organizației PSD Caraș Severin, domnul primar de la Moldova Nouă și președintele Consiliului Județean Caraș Severin. Am avut un CEJ în care a fost discutată situația alegerilor, în care echipa de conducere la nivel central a venit să spună câteva gânduri, însă pe de altă parte la acest CEJ și organizația PSD Caraș Severin a dorit să transmită câteva gânduri conducerii centrale.

Vreau pe mai departe să dau cuvântul conducerii centrale pentru a putea să transmită un mesaj.

 

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Astăzi am avut un Comitet Executiv Județean lărgit aici, în Caraș Severin, unde am discutat despre probleme aflate pe agenda guvernamentală, despre măsurile pe care le-am luat, dar și despre măsurile din perioada următoare. Am discutat despre implementarea programelor PNDL 1 și 2, programe de interes pentru fiecare comunitate din România, pentru că aceste proiecte au fost realizate aproape în fiecare localitate, indiferent de culoarea politică, pentru că noi considerăm că fiecare localitate din fiecare județ are dreptul la dezvoltare, iar aceste programe reflectă de fapt cerințele din comunitatea respectivă. Am discutat cu primarii despre proiectele lor, pentru că, așa cum noi am venit cu un program de guvernare la nivel național, fiecare primar a venit cu propriul lui program de guvernare, cu propria lui platformă la nivel local și bineînțeles că este interesat de implementarea acestui program.

 

Este foarte important faptul că Guvernul României sprijină aceste programe. Astfel, dacă anul trecut prin PNDL 1 și 2 am avut alocată o sumă de 4,5 miliarde de lei, anul acesta, pe jumătate de an, pe primul semestru, avem 4,4 miliarde de lei. I-am asigurat pe primari că, așa cum anul trecut am achitat toate facturile pe cele două programe, și anul acesta vom achita toate facturile pentru proiectele pe care le implementează.

 

Am vorbit despre Fondul de Dezvoltare și Investiții. După cum știți, peste 200 de proiecte deja sunt pentru semnarea contractelor. Vrem ca acest Fond să fie accesat de cât mai multe localități din toate zonele țării.

 

Am discutat, bineînțeles, și despre probleme politice, despre organizare, despre modul în care trebuie să ne organizăm pentru a câștiga alegerile prezidențiale. A fost o conferință în care am vorbit și despre lucrurile pe care le-am făcut, dar pentru noi a fost și este important să vedem obstacolele care există la nivelul fiecărei comunități și, bineînțeles, la nivel județean.

 

Am vorbit despre Pactul pentru Bunăstarea Românilor. Așa cum știți, am cerut partidelor din opoziție să semneze acest Pact, un Pact care nu este politic, în beneficiul cetățenilor, un Pact care să-i asigure pe români că niciodată nu vor mai fi tăiate pensii și salarii. Am văzut din partea opoziției doar vorbe, nimic concret, am văzut dezinteres față de aceste lucruri, ceea ce arată faptul că, așa cum de fapt au și afirmat de multe ori în spațiul public, nu-i interesează problemele românilor, nu iau în calcul să nu taie pensii și salarii și chiar au în vedere acest lucru. Bineînțeles că pentru noi este important ce gândesc românii, care e opinia românilor, a cetățenilor. De aceea, face un apel către cetățenii României, către societatea civilă să semneze acest Pact pentru a ne asigura că, indiferent de guvernare, pensionarii și românii nu vor mai trăi cu această teamă că li vor tăia pensiile sau salariile.

 

ÎntrebareCredeți că oamenii din partidul dumneavoastră vor fi vizați de acțiunile doamnei Kövesi?

Viorica Dăncilă: Nu pot să știu acest lucru, nu cred acest lucru. După cum am afirmat în spațiul public, nu am susținut-o pe Laura Codruța Kövesi. Am spus ceea ce voi sublinia și de această dată: am considerat că în fața legii toți trebuie să fim egali. Atâta timp cât asupra doamnei Kövesi, pe care nu o cunosc, o respect, dar nu o cunosc, nu am nicio problemă personală, ci este un principiu pe care îl cerem altora și trebuie să-l cerem tuturor, atâta timp cât are atâtea dosare cu atâtea acuzații pe care trebuie să le explice, am considerat că este bine mai întâi să-și clarifice situația în România și pe urmă să acceadă în această funcție. Eu îmi mențin punctul de vedere. Nu știu ce va face doamna Kövesi în viitor, dar eu cred că atunci când îi ceri unui cetățean să aducă lămuriri în legătură cu anumite acuzații, acest principiu trebuie să se aplice tuturor. Am vorbit despre un prejudiciu de imagine. Explic încă o dată, pentru că am văzut diferite interpretări în spațiul public: există prezumția de nevinovăție, nu vreau să se creadă că o acuz de ceva pe doamna Laura Codruța Kövesi sau că mă implic în justiție, cred că justiția trebuie să fie independentă, dar dacă se adeverește una dintre acuzații, atunci este clar că imaginea României va avea de suferit.

 

ÎntrebareSusțineți în continuare propunerea ca doamna Plumb să ocupe funcția de comisar european? Și asupra dumneaei planează suspiciuni.

Viorica Dăncilă: Haideți să vedem ce se întâmplă la nivel european: am văzut că și asupra propunerii de comisar a Franței, și asupra propunerii de comisar a Belgiei planează lucruri chiar foarte grave. La noi, ceea ce este trist este că aceste acuzații vin tot din partea românilor. Este ceea ce am văzut în nouă ani, cât am activat în Parlamentul European, cât am fost eurodeputat: români contra români. Mă uit la celelalte țări, candidatul este candidatul României și toți cetățenii arată susținere, pentru că reprezintă România la nivel european. La noi, este ceea ce am văzut de atâtea ori: o luptă români contra români. Am văzut o rezoluție împotriva României votată și susținută de membrii Parlamentului European din partea PNL, am văzut acuzații tot din partea membrilor Parlamentului European, de data aceasta de la USR Plus, deci vedem acest lucru care cred eu că nu ne face cinste. Dacă avem o luptă politică, să o ducem aici, în România, dar dincolo de granițe să arătăm unitate, pentru că în fond este vorba de imaginea României. Dacă vrem să fim tratați cu respect, trebuie să reprezentăm cu demnitate România. Să nu credem că ne apreciază cineva dacă vede că ne luptăm români contra români! Bineînțeles că o susțin pe Rovana Plumb. Am susținut-o din prima clipă, eu am propus-o, o susțin în continuare, am încredere în experiența Rovanei Plumb. A fost membru al Parlamentului European, vicepreședinte de grup, este și acum în Grupul Socialiștilor și Democraților Europeni. O susțin și, pentru că am văzut în spațiul public că mă pregătesc pentru un portofoliu de comisar, vă asigur că nu am niciun gând în acest sens, nici nu poate fi vorba. Sunt candidat pentru prezidențiale, nu pot să candidez și pentru Comisia Europeană, și pentru prezidențiale, așa că las portofoliul de comisar, pentru că sunt convinsă că-l voi câștiga pe cel de președinte al României, cu susținerea, bineînțeles, a cetățenilor.

 

ÎntrebareAți reușit să discutați cu doamna Odobescu?

Viorica Dăncilă: Nu pot să vă spun cum a votat. Eu am spus punctul de vedere al Guvernului. După cum știți, votul este secret și nu putem ști cum a votat. Eu am exprimat punctul de vedere al Guvernului, domnul președinte, ca de obicei, are propriul punct de vedere. Domnul președinte încalcă Constituția, nu poți să-i ceri să nu se amestece într-o astfel de situație! Face ceea ce știe dânsul cel mai bine, adică nu ține cont de nimeni, decât de opinia domniei-sale, chiar dacă de multe ori lucrurile pe care le face sunt împotriva legii fundamentale. Aceste afirmații sunt dublate de decizia Curții Constituționale. Am văzut că domnul președinte trebuie să numească de îndată miniștrii interimari pe cele trei portofolii. Vedeți că timpul trece, nu știu ce înseamnă „de îndată” pentru domnul președinte! În același timp, am văzut că a interpretat altfel, cu toate că în decizia CCR nu există nici măcar o frază legată de faptul că trebuie să mergem în Parlament. Dar, repet, vom merge pentru remaniere în Parlament.

 

ÎntrebareNe puteți detalia agenda vizitei dumneavoastră în SUA? Domnul primar de la Moldova Nouă și-a semnat azi adeziunea la PSD. Mergeți la Moldova Nouă întâmplător sau nu?

Luminița Jivan: Aș prelua eu detalierea acestor obiective pe care le vizităm. Am ales astăzi, împreună cu conducerea centrală, să vizităm zona Clisurii, mergem la Sasca Montană, pentru că acolo este primul centru finanțat de Guvernul României de recuperare oncologică. După aceea vom merge pe Clisură, mai exact la Moldova Nouă, acolo unde avem un obiectiv de vizitat, însă vom discuta și despre un alt obiectiv, vom discuta despre punctul de trecere vamală cu bacul România-Serbia, dar vom discuta și despre problema de la Moldomin, acolo unde domnul vicepremier Mihai Fifor, pe vremea când era ministrul Economiei, a venit, s-a deplasat și a rezolvat problema de acolo, despre care știm cu toții că era o problemă cât se poate de mare pentru județul Caraș Severin. O să vă invităm să mergeți împreună cu noi să vizităm aceste obiective.

Viorica Dăncilă: La prima întrebare, da, voi pleca duminică în SUA. Este o vizită de lucru. Vom semna și un memorandum pe energie. Nu ne ducem să facem poze, ne ducem ca să avem rezultate în urma acestei vizite. Ne vom întâlni acolo și cu un număr mare al oamenilor de afaceri, unde le vom vorbi despre avantajele investițiilor în România, despre predictibilitate. Voi fi însoțită de domnul ministru Teodorovici, de domnul ministru Leș, vom avea o discuție și pe domeniul Ministerului Apărării. Vom avea o discuție și în domeniul sănătății. Vom semna cu Banca Mondială împreună cu doamna Sorina Pintea, deci ne ducem pentru mai multe întâlniri, dar în același timp vreau să ne întâlnim acolo și cu comunitatea românilor din SUA, pentru că eu cred că trebuie să-i ascultăm și pe dânșii. De fiecare dată când merg în afara granițelor țării, îmi face o plăcere deosebită să mă întâlnesc cu românii, în orice țară s-ar afla ei. Același lucru l-am făcut și în Portugalia, și în alte țări.

Legat de vizita la Moldova Nouă, mă bucur că domnul primar a ales să ni se alăture. Vorbeam cu domnul primar puțin mai devreme și îmi spunea, „Sunt un primar care vrea să facă foarte multe lucruri pentru comunitate. Guvernul pe care-l conduceți m-a sprijinit, sprijină primarii, sprijină comunitățile”. Un prim exemplu este deschiderea punctului de frontieră cu Serbia, ceea ce conduce, cu siguranță, la dezvoltarea relațiilor culturale, a mediului de afaceri, a relațiilor dintre România și Serbia.

 

ÎntrebareAm văzut că i-ați apropiat pe membrii vechi ai PSD, cum este domnul Mitrea. Vă gândiți și la domnul Hrebenciuc?

Viorica Dăncilă: Alături de PSD cred că trebuie să vină cât mai mulți oameni. Am spus de fiecare dată că suntem un partid care ține porțile larg deschise, astfel încât să ni se alăture cât mai mulți cetățeni care cred în acest partid, care cred în această guvernare și cred că trebuie să continuăm să câștigăm prezidențialele pentru a continua ceea ce am început. Eu cred că PSD a construit o temelie solidă, punând cărămidă cu cărămidă, dar această construcție trebuie continuată și toți cei care vor să continue au ușile deschise să ni se alăture. Vrem ca alături de noi să vină și sindicate, și patronate, și toți membrii care au plecat și care vor acum să mergem împreună mai departe. Deci, oricine ar veni alături de noi, este binevenit și ne bucurăm, pentru că aportul fiecăruia este unul foarte important. Eu cred că putem avea succes dacă suntem cât mai mulți, ne implicăm fiecare dintre noi. Sper să obținem ceea ce ne dorim.

 

Întrebare(…)

Mihai Fifor: Spunea președintele partidului, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, în întâlnirea cu colegii din CEX, că în momentul în care ai un președinte ales de conferința județeană, președintele respectiv are depline puteri, evident, conform statutului, să coordoneze activitatea acestei organizații. Este o chestiune internă a organizației PSD Caraș Severin, o decizie pe care noi o respectăm, o decizie care se prezintă în CEX-ul național și pe care noi o s-o validăm în CEX-ul național, așa cum este statutar, dar, încă o dată vă spun, filialele PSD, așa cum prevede statutul, au dreptul să-și organizeze activitatea așa cum consideră necesar pentru ca această activitate să fie una cât mai bine desfășurată.

Viorica Dăncilă: Aș vrea să completez: plecăm în campania pentru prezidențiale, vor urma alte două campanii, campania pentru locale și pentru alegerile parlamentare. Cred că în această luptă trebuie să dăm dovadă de unitate și toți trebuie să ne implicăm. Părerea mea este că cei care nu vor să se implice, cei care vor doar să stea pe margine și să critice, trebuie să îi lase pe ceilalți să meargă mai departe. Cred că acesta este principiul pe care l-a aplicat și Luminița Jivan. Nu putem să mergem la luptă dacă unii stau și alții muncesc, unii critică și alții sunt implicați în lupta politică de zi cu zi! Cred că și aici, la nivel de județ, este asemănător cu ceea ce am cerut la nivel național: cei care vor să meargă la luptă merg cu toții, ne implicăm și câștigăm, cei care nu vor să ne lase în pace, pentru că ceilalți își doresc să câștige și ca să câștigi trebuie să te implici.

 

ÎntrebareDoamna Birchall intră în aceeași categorie?

Viorica Dăncilă: Doamna Birchall este ministru, nu președinte de organizație, n-a fost exclusă din organizație. Doamna Birchall este încă ministrul Justiției până când domnul președinte va vedea ce înseamnă „de îndată” și va semna revocarea!

 

Vă mulțumim!