Astăzi am avut Comitet Executiv la Ialomița, am continuat evaluările, am discutat cu conducerea organizației PSD Ialomița, am discutat cu primarii din Ialomița, am analizat rezultatele alegerilor și, bineînțeles, ne-am creionat liniile pe care le vom adopta în perioada următoare atât la nivel județean, cât și la nivel național. A fost o discuție foarte pragmatică, un dialog constructiv. Dintre membrii CEX județean au venit cu propuneri, cu sugestii și cred că este foarte importantă reluarea acestui dialog și faptul că oamenii vor să fie ascultați, vor să își spună propriile idei și multe dintre acestea vor fi transpuse în politica PSD la nivel central. Au fost luate în discuție și probleme legate de guvernare, s-a vorbit despre rectificarea bugetară. Domnul ministru Teodorovici a răspuns primarilor legat de acest aspect, dar și de dorința tuturor de a fi mult mai implicați și de a obține un rezultat cât mai bun la alegerile prezidențiale.

 

ÎntrebareCare sunt concluziile vizitei?

Viorica Dăncilă: Cu siguranță, trebuie accentuată organizarea. PSD a fost întotdeauna un partid foarte bine organizat. Sunt convinsă că trebuie să luăm în calcul în egală măsură ceea ce s-a greșit la nivel județean, dar trebuie să vedem și ce s-a greșit la nivel central. Am discutat despre județ, am discutat despre greșelile făcute la nivel central, am vorbit despre comunicarea pe care cred că nu am avut-o în vedere așa cum era normal, că am vorbit despre anumite subiecte, lăsând în urmă subiecte importante pentru cetățeni. Au fost momente în care ne-am desprins ca mesaj politic de ceea ce-și doreau cetățenii și de aceea, probabil, peste un milion de cetățeni nu au venit la vot, nu au votat nici cu un alt partid, dar nu au votat nici PSD.

 

ÎntrebareAți discutat despre nemulțumirile primarilor din Ialomița? O parte dintre ei nu v-au votat. Ați discutat și acest lucru?

Viorica Dăncilă: Nu discutăm despre cum au votat sau cum n-au votat. Le-am mulțumit celor care m-au votat, iar pe cei care nu m-au votat sper să-i conving că au greșit și data viitoare să-mi dea votul. Discutăm cu fiecare primar în parte, pentru că ne interesează care sunt problemele pe care le au la nivel local, iar pentru noi, știți foarte bine, este important să avem o dezvoltare a tuturor comunităților, indiferent de culoarea politică. Am demonstrat acest lucru prin PNDL 1, prin PNDL 2, care au vizat toate comunitățile locale. Cred că nu există localitate în țară care să nu fi beneficiat de acest program. Acest Guvern a fost unul eficient și cred că atât Codul Administrativ, cât și programele implementate au demonstrat că acordăm o mare atenție autorităților locale.

 

ÎntrebareÎn Ialomița mai puțin de 10% dintre fondurile PNDL au fost absorbite.

Viorica Dăncilă: Cum adică mai puțin de 10%? Noi am asigurat din punct de vedere guvernamental fondurile. La sfârșitul anului 2018 au fost alocate toate fondurile pentru PNDL. În acest an, la jumătate de an, avem deja o sumă alocată cât tot anul trecut și continuăm să alocăm sumele pentru acest program deosebit de important pentru comunitățile locale. Faptul că au existat obstacole din punct de vedere administrativ, al procedurilor, acest lucru trebuie discutat cu primarii, să vedem dacă putem reglementa din punct de vedere legislativ sau birocratic, pentru că există, într-adevăr, foarte multă birocrație, dar din punct de vedere al implicării Guvernului și al fondurilor alocate, nu au fost probleme. Aș vrea să fac o precizare: nu avem un PSD al oamenilor vechi și al oamenilor noi, nu avem un PSD pentru persoane care au fost și care sunt în funcții. PSD este un partid deschis. Vrem o reformă în PSD, vrem să promovăm oameni de valoare, vrem ca în PSD să avem democrație, oameni care să-și spună punctul de vedere, chiar dacă poate deranja sau nu. Așa este într-un partid mare și aceasta este normalitatea, dar PSD este deschis tuturor. Nu trebuie să scindăm PSD între cei care au fost la începutul înființării acestui partid și cei care au venit în ultima perioadă. Dimpotrivă, eu cred că trebuie să deschidem porțile și să ni se alăture cât mai mulți membri.

 

ÎntrebareEste valabil și pentru domnul Neacșu?

Viorica Dăncilă: După cum știu, domnul Marian Neacșu ocupă o funcție publică și nu are voie să facă politică.

 

ÎntrebareDar în viitor?

Viorica Dăncilă: Nu pot să comentez acest lucru, pentru că nu știu care este direcția în care vrea să meargă domnul Marian Neacșu.

 

ÎntrebareCum vedeți pierderea primarului municipiului reședință?

Viorica Dăncilă: Fiecare are propria opțiune, dar eu cred că atunci când iei o decizie trebuie să te gândești dacă decizia pe care o iei este una care îți aduce un plus sau un minus. Un partid, chiar dacă a avut 23%, 22,5%, este mai mare decât 5-6%, deci șansele sunt mult mai mari. Eu cred că fiecare poate să urmeze un anumit drum, nu comentez acest lucru, este opinia fiecăruia, dar cred că din punct de vedere politic fiecare trebuie să își facă o evaluare și această evaluare nu trebuie să pornească de la un motiv de supărare sau de la ceea ce se întâmplă într-o anumită perioadă, trebuie să pornească și de la ceea ce poate să facă, de la ceea ce este sprijinit să facă, de la locul în care se regăsește ca persoană în acest partid sau în altul.

 

ÎntrebareCum comentați ideea că prezidențiabilul PSD nu intră în turul al doilea?

Viorica Dăncilă: Cu siguranță, prezidențiabilul PSD va intra în turul al doilea al alegerilor și noi sperăm să și câștigăm. Dacă vă amintiți, sondajele au dat în 2014 candidatul Klaus Iohannis cu 20% și a câștigat alegerile prezidențiale. Mă bazez pe puterea acestui partid și mă bazez pe opinia oamenilor, pentru că eu cred că acest partid este bine structurat, foarte bine organizat, un partid care nu a luat niciodată decizii împotriva oamenilor, dimpotrivă! Poate nu am făcut tot ce trebuia făcut, dar întotdeauna am dat dovadă de solidaritate, am văzut care sunt prioritățile oamenilor și întotdeauna am dezvoltat această țară, nu am luat măsuri care să stopeze această dezvoltare. Eu cred că PSD s-a unit și își va uni forțele și rezultatele de la prezidențiale vor dovedi acest lucru.

 

ÎntrebareEste vorba de un sondaj intern!

Mihai Fifor: Sondajele vor fi prezentate luni în CEX și nu e doar un singur sondaj, sunt mai multe. Nu știu la care anume vă referiți dumneavoastră. Luni, în CEX, așa cum este firesc, vom prezenta aceste sondaje. Ele nu s-au oprit, continuă, doamna premier a spus în repetate rânduri că primii doi clasați în aceste sondaje vor participa la un nou sondaj de opinie, Congresul este pe 3, deci până atunci mai este. Noi vă rugăm să nu trageți concluzii pripite, vom avea candidat în turul al doilea și vom câștiga și alegerile!

 

ÎntrebareSondajele o dau pe doamna Dăncilă pe prima poziție?

Viorica Dăncilă: Nu trebuie să porniți de la acest aspect. Eu am mai spus acest lucru: trebuie ca cel care va intra în cursa pentru prezidențiale să aibă un procent bun în sondaje, dar în același timp să fie susținut de organizații, pentru că într-o luptă nu intri singur, trebuie să fii sigur că în spatele tău ai toate organizațiile județene, ai toți primarii, toți membrii de partid, iar acest lucru este foarte, foarte important, pentru că chiar dacă dorința de a participa la aceste alegeri, de a fi candidatul pe care o au unii colegi este justificată, căci au muncit în partid, s-au implicat, dacă nu au susținere în partid, atunci putem avea surprize din punct de vedere al scorului final și cred că acest lucru îl vom discuta și vom lua o decizie înțeleaptă în cadrul CEX.

 

ÎntrebareCe se va întâmpla cu președinții de organizații care nu vor obține scorul așteptat?

Viorica Dăncilă: Vreau să lămuresc un lucru: așa cum cel sau cea care va candida la alegeri trebuie să-și asume să intrăm în turul al doilea și pe urmă să avem o strategie pentru câștigarea alegerilor prezidențiale, fiecare președinte de organizație trebuie să-și asume un rezultat semnat, stabilit cu președintele de organizație, nu impus, un rezultat bazat pe o analiză temeinică a rezultatelor din fiecare localitate și eu cred că atunci putem vorbi de corectitudine. Trebuie să cerem corectitudine din partea fiecărui președinte de organizație, iar rezultatul final va fi corectitudine și performanță din partea candidatului.

 

ÎntrebarePrezidențiabilul va păți la fel?

Viorica Dăncilă: Dacă nu câștigă alegerile prezidențiale sau dacă nu intră în turul al doilea, depinde ce ne propunem! Primul obiectiv este intrarea în turul al doilea, dar obiectivul nostru este câștigarea alegerilor prezidențiale. Nu îmi puneți în gură vorbe pe care nu le-am spus: obiectivul nostru este să câștigăm alegerile prezidențiale. Noi nu intrăm în luptă ca să intrăm în turul al doilea, ci să câștigăm. Avem încredere în noi, în forța noastră și intrăm în luptă să câștigăm. Am vorbit de cele două tururi pentru că strategia pe care o vom adopta va fi diferită pentru cele două tururi, dar avem încredere în noi că vom câștiga alegerile prezidențiale. Bineînțeles, va fi o sancțiune pentru cei care nu performează.

 

ÎntrebareVeți avea candidat comun cu cei de la ALDE?

Viorica Dăncilă: Vom avea o discuție referitoare la acest aspect. Am văzut că în cadrul ALDE l-au discutat, trebuie să-l discutăm și noi și să vedem care va fi decizia CEX. Eu agreez varianta pe care o susțin colegii mei, pentru că eu cred că nu trebuie să ieșim fiecare cu părerile personale, indiferent dacă eu sunt președintele partidului. Nu cred că trebuie să le impun direcția colegilor mei, ci să ascult opinia fiecărui coleg și să vedem care opinie va avea o majoritate în CEX și în acea direcție vom merge.

 

ÎntrebareCum vedeți faptul că premierul se gândește să candideze?

Mihai Fifor: E un lucru foarte bun.

 

ÎntrebareV-ați mai fi înscris dacă știați de intenția doamnei premier?

Mihai Fifor: Am să vă răspund spunându-vă ceea ce am zis referitor la Congres, și anume că acest partid e unul deschis, în care fiecare poate să-și exprime opinia, poate să candideze, poate să vorbească. Am intrat într-o competiție alături de colegii mei, alături de domnul Teodorovici, de Șerban Nicolae, în ideea că ne măsurăm forțele în interiorul partidului și vedem care dintre noi e cel mai bine plasat, care are suportul cel mai bun din partea colegilor, pentru că nu e obiectivul lui Fifor sau al lui Teodorovici, ci al PSD și cred că pentru acest lucru trebuie să ne batem ca o echipă. Aveți în fața dumneavoastră o echipă care și-a propus ca obiectiv să câștige aceste alegeri și le vom câștiga.

 

ÎntrebareDar este greu să lupți împotriva premierului în funcție!

Mihai Fifor: Eu nu mă lupt împotriva premierului, eu sunt onorat să pot face echipă cu premierul Dăncilă, o echipă care a rezultat în urma votului democratic din Congres.

 

ÎntrebareÎn cât timp va fi de acord președintele cu remanierea?

Viorica Dăncilă: Nu am de unde să știu în cât timp va răspunde domnul președinte Iohannis, dar conform Codului Administrativ care a intrat în vigoare, termenul este de zece zile și sper că domnul președinte va respecta prevederile legale.

 

ÎntrebareAți spus că ați analizat activitatea a opt ministere. Se numără și cele deținute de cei de la ALDE?

Viorica Dăncilă: Da, se află și portofolii deținute de cei de la ALDE. Nu am să fac o evaluare pe partid, am discutat cu partenerii de coaliție, le-am explicat care este situația la cele opt ministere și urmează să luăm o decizie și din punct de vedere politic, decizie pe care o s-o comunicăm luni.

 

ÎntrebareSunt mulți miniștri de care nu știe nimeni, analizați remanieri și acolo?

Viorica Dăncilă: Analizez remaniere pe toate portofoliile din cadrul cabinetului. Am spus că sunt mai multe criterii legate de îndeplinirea programului de guvernare, de comunicare, de activitatea în teritoriu. Fiecare dintre miniștri va fi analizat și vom vedea dacă în CEX vom remania și, bineînțeles, persoana care va înlocui ministrul respectiv. Runda a doua va fi când vom termina de evaluat toate ministerele. Sperăm să fie la începutul lui septembrie.

 

ÎntrebareCând va fi gata pasajul de la Drajna?

Viorica Dăncilă: Am vorbit despre pasajul de la Drajna atât la Călărași, cât și aici, în Ialomița. Știm că este o problemă. Am înființat departamentul pentru infrastructură în subordinea prim-ministrului. Acest pasaj va fi unul dintre obiectivele pe care le vom urmări. Voi avea o discuție cu domnul ministru Cuc să vedem care este stadiul actual. Vrem să urgentăm lucrurile la acest pasaj. Chiar propunea domnul ministru Teodorovici să acordăm un bonus, astfel încât acest pasaj să fie terminat cât mai repede. Din punct de vedere al prim-ministrului, voi avea o foaie de parcurs săptămânală referitoare la lucrările care se fac la acest pasaj. Vom vedea cum vom face să acordăm acest bonus, dar vrem să se termine cât mai repede.

 

ÎntrebareCFR abia mai face față cu vagoanele și încă e în vigoare acea gratuitate pentru studenți, iar oamenii care plătesc bilete nu mai au loc în trenuri. Analizați eliminarea gratuității?

Viorica Dăncilă: Am discutat despre acest lucru, această problemă a fost ridicată de domnul ministru Teodorovici, îl las pe dumnealui să vă răspundă.

Eugen Teodorovici: Ce este sigur este că sunt bani alocați pentru a-și mări numărul de material rulant, pentru a face față solicitărilor. Vă pot spune sigur acest lucru, pentru că a fost discuția la început de an, când s-a făcut bugetul CFR. Este una dintre măsurile pe care o să le discutăm la nivel de Guvern, mai departe în CEX și după aceea, dacă este consens, în coaliție și o să luăm o decizie.

Viorica Dăncilă: În cadrul CEX la nivel național de luni avem pe ordinea de zi remanierea, dar unul dintre punctele pe care le avem pe ordinea de zi se referă tocmai la măsurile economice și la rectificarea bugetară. Vom analiza fiecare dintre aceste propuneri și vom lua o decizie. Sunt convinsă că domnul ministru le va comunica imediat după CEX.