Viorica Dăncilă: Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost cel referitor la programul deplasărilor în teritoriu, faptul că am mers în mai multe județe, concluziile pe care le avem în legătură cu vizita în fiecare județ și faptul că până la începerea alegerilor prezidențiale vrem să ajungem în fiecare județ, să luăm legătura cu membrii de partid, cu simpatizanții noștri și, bineînțeles, cu conducerea județeană PSD din fiecare județ.

Un alt punct este cel referitor la Congresul PSD pentru validarea candidatului la prezidențiale, Congres care va avea loc pe data de 3 august. Am supus atenția CEX varianta susținerii unui candidat din afara partidului, varianta susținerii unui candidat ALDE, respectiv domnul Călin Popescu-Tăriceanu, și modul în care putem acționa pentru a avea un rezultat cât mai bun la alegerile prezidențiale. În urma votului CEX a reieșit faptul că PSD își dorește un candidat propriu, că își dorește să fie susținut de ALDE și de Pro România și vom avea discuții cu cele două formațiuni politice în acest sens.

Un alt subiect pe ordinea de zi a fost cel referitor la remanierea guvernamentală. Am spus colegilor din CEX că avem două portofolii de vicepremier pentru care trebuie să facem nominalizări, cel pe probleme economice și cel pe parteneriate strategice, că pentru încă șase ministere am făcut o evaluare și am propus CEX schimbarea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu senatorul Nicolae Moga de la Constanța. Am luat act de dorința de a schimba la Ministerul Afacerilor Externe pe domnul Teodor Meleșcanu cu Ramona Mănescu ca ministru de Externe și l-am propus pentru funcția de vicepremier pe parteneriate strategice pe Mihai Fifor, având în vedere că ne aflăm la finalul interimatului legat de acest portofoliu. Pentru vicepremier pe probleme economice, interimatul se finalizează la jumătatea lunii august. Vom avea o nouă discuție legată de acest portofoliu și, bineînțeles, de ministerele pe care le vom evalua în continuare.

Acestea au fost subiectele aflate pe ordinea de zi. Am să-l las pe domnul Eugen Teodorovici să expună măsurile economice pe care le-a supus atenției CEX.

Eugen Teodorovici: Mulțumesc, doamnă președinte! Foarte pe scurt, este vorba, poate, mai mult de o adaptare  la nivel de Guvern a modului în care vom aplica anumite măsuri, în sens economic vorbind. A fost o discuție cu toți colegii din CEX legată de modul în care propunerea noastră la Finanțe pe partea de rectificare se va face, principiile de bază care vor sta la baza acestei prime rectificări bugetare din 2019. Vă reamintesc că săptămâna aceasta, peste două zile, va fi o discuție cu toate structurile asociative pentru a prezenta exact propunerea Ministerului de Finanțe pentru prima rectificare din 2019. De asemenea, au fost câteva măsuri prezentate și vă dau două exemple asupra cărora s-a convenit de principiu în CEX pentru aplicarea lor.

În primul rând, este vorba de ceea ce de foarte mulți ani de zile românii solicită, poate într-un mod justificat, și anume subiectul legat de pensiile speciale, cum sunt ele numite. Credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit, noi am discutat azi în CEX pe baza a ceea ce Ministerul de Finanțe a făcut ca propunere un plafon de 10 mii de lei, iar pentru ce depășește această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, dacă doriți. Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă și logică. Oricum, actul normativ, când va fi aplicat de Guvern, va ajunge și în Parlament și, desigur, Parlamentul va decide dacă aceasta sau altă formă va fi cea finală.

A doua chestiune este legată de ceea ce am aplicat și anul trecut în zona studenților ca gratuitate pe calea ferată. Aici, o propunere, inspirându-ne și din alte zone ale Europei, oricum, va fi și o discuție în acest sens cu toate structurile reprezentative din zona studenților, putem discuta elemente legate de limitarea numărului de călătorii în fiecare an și putem avea ca exemplu alte categorii de români pentru care se aplică aceste gratuități. Sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră, deci un număr limitat de călătorii. De asemenea, vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea, putem să corelăm și ar fi corect să facem acest lucru cu situația la învățătură în universități, în facultăți, adică, totuși, să nu avem studenți repetenți sau restanțieri tocmai pentru a stimula o astfel de măsură.

Au fost și alte propuneri, dar, subliniez încă o dată, a fost o discuție în care am dorit să informăm toți colegii din CEX. Am obținut un acord de principiu, dar forma exactă, cu toate elementele în spate, va face subiectul unei alte discuții, astfel încât până pe 31, în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie și vizavi de astfel de măsuri. Repet, nu sunt măsuri luate, așa cum poate se dorește a se interpreta, din lipsă de bani. Sunt măsuri care trebuie să fie luate, pentru că este logic astăzi în România și vor asigura și pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită. Nu sunt măsuri luate din lipsă de bani. V-am spus, rectificarea s-a prezentat, se va încheia cu succes, vom accentua alocările financiare pentru investiții, pentru veniturile populației, atât investiții la nivel local, cât și la nivel central, cu menținerea, desigur, deficitului de 2,76%.

Viorica Dăncilă: Dacă-mi permiteți, vreau să mai fac o precizare: am văzut în spațiul public că a apărut această informație a unor binevoitori, că am luat aceste decizii de schimbare la Ministerul Afacerilor Externe și la Ministerul Afacerilor Interne ca urmare a solicitării președintelui Iohannis. Dacă era să procedez după această gândire, veneam de fiecare dată cu miniștri care erau acceptați de domnul Iohannis repede, nu aveam atâtea blocaje la Guvern de fiecare dată atunci când am venit cu o propunere de ministru. Dacă făceam acest lucru, nu aveam de fiecare dată o nevoie de a modifica candidații pentru un anumit portofoliu. Menționez încă o dată, subliniez că nu am luat această decizie pentru că așa vrea președintele Iohannis, am luat această decizie pentru că așa cred eu că acest Guvern va avea mai multă credibilitate, mai multă încredere și acolo unde simt că lucrurile pot merge mai bine, voi face modificări pe viitor. Noi suntem în luptă cu președintele Iohannis pentru prezidențiale, deci dacă îmi asum ca președinte al partidului să obțin un anumit rezultat la alegerile prezidențiale, cu siguranță nu trebuie să fac jocul adversarului politic în această campanie, ci trebuie să-mi întăresc partidul, Guvernul și poziția în coaliția de guvernare. Aceste lucruri care au apărut în spațiul public sunt total neadevărate, nu sunt pliate pe realitate.

ÎntrebareCare sunt motivele schimbării miniștrilor?

Viorica Dăncilă: Nu am să detaliez motivele. Am să repet ceea ce am spus înainte: îmi doresc o eficiență mai mare de la activitatea guvernamentală. Îmi doresc un Guvern în care miniștrii să aibă mai multă implicare și să dea un grad de încredere în acest Guvern mult mai mare. Nu vreau să ies în fața presei, a opiniei publice și să fac analiza activității doamnei Carmen Dan sau a altor miniștri pe care-i voi schimba.

ÎntrebareNu puteți să ne spuneți că dați afară un ministru, dar să nu ne spuneți motivele! Nici ministrul nu știe!

Viorica Dăncilă: Ministrul știe foarte bine.

ÎntrebareCarmen Dan a spus că a fost o decizie politică. Care au fost argumentele dumneavoastră?

Viorica Dăncilă: Argumentele mele sunt legate de percepția publică a acestui minister. Vreau să dau mai multă credibilitate acestui minister. Eu cred că aici trebuie să avem o schimbare pentru a lucra mult mai bine în cadrul acestui minister. Nu-mi cereți să dau detalii din interiorul ministerului sau să spun anumite lucruri.

ÎntrebareUnde a greșit Carmen Dan?

Viorica Dăncilă: Am spus și repet acest lucru: nu vreau să fac o trimitere la un anumit eveniment, pentru că pe urmă cu siguranță s-ar interpreta. Am spus că percepția publică legată atât de Ministerul de Interne, cât și de Ministerul de Externe, la ALDE, nu este una foarte bună în acest moment. Pentru mine, ca prim-ministru, este important ca percepția legată de fiecare ministru în parte și percepția de ansamblu pentru Guvernul României să fie una pozitivă. Acest lucru nu mi-l va dicta strada, fiecare are dreptul să protesteze pentru un anumit lucru, sunt dispusă să ascult nemulțumirile celor care protestează în stradă, nu mi-l va dicta strada, dar eu cred că în calitate de prim-ministru trebuie să aduc în Guvern oameni care au un grad de credibilitate mult mai mare, oameni care au multă experiență și care pot aduce plus-valoare Guvernului.

ÎntrebarePe 11 august care era percepția publică legată de doamna Carmen Dan?

Viorica Dăncilă: Nu comentez acest lucru. Nu am de ce să comentez, știu că acolo sunt mai multe probleme, mai multe reclamații, nu vreau ca o afirmație de-a mea să fie interpretată.

ÎntrebareA trecut un an fără să luați nicio decizie. Ce v-a determinat să o luați acum?

Viorica Dăncilă: Am răspuns: percepția publică se pare că nu e cea pe care ne-o dorim. S-au acumulat mai multe lucruri, nu este neapărat legată schimbarea de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august. Sunt mai multe lucruri și vrem să îmbunătățim percepția publică.

ÎntrebareCredeți că-l veți convinge pe domnul Tăriceanu să fie de partea PSD?

Viorica Dăncilă: Nu aș vrea să se creadă că ocolesc această întrebare. Am convingerea că un candidat comun este unul mai puternic, e susținut de trei formațiuni politice, este normal că atunci ai mai multă putere, mai multe procente, dar în urma discuțiilor pe care le-am avut în teritoriu, cu colegii din CEX, aceștia își doresc un candidat din rândul PSD. Chiar dacă am obținut un procent de 22,5% la alegerile europarlamentare, acest partid are un potențial foarte mare, este un partid foarte bine organizat, alegerile prezidențiale dau startul alegerilor locale și este dorința PSD să aibă candidat propriu. Voi discuta cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu, înțeleg că și dumnealui vrea să candideze și, dacă îi cere partidul, trebuie să facă acest lucru. Vom discuta probabil despre o susținere în turul 2, deci discuțiile rămân deschise.

Vă mulțumesc!