Gabriela Firea: Mulțumim pentru participarea la evenimentul nostru! S-a încheiat acum evenimentul organizat de Primăria Capitalei.

Dacă aveți întrebări, vă rugăm veniți puțin mai aproape, restul declarațiilor le-am făcut în sală!

 

ÎntrebarePentru stabilitatea politică, ar fi bine ca Guvernul PNL să fie învestit, cum zice domnul Stănescu?

Viorica Dăncilă: S-a preluat prima parte a interviului dat de domnul Paul Stănescu. În ultima parte, Paul Stănescu a spus că va respecta decizia luată la nivel de partid. Cred că acest lucru este foarte important, pentru că decizia noastră este să nu participăm la vot. Cei care au reușit să strângă o majoritate de conjunctură pentru a dărâma un guvern sunt cei care trebuie să își asume responsabilitatea pentru a strânge voturile necesare pentru învestirea unui nou guvern. Am spus și repet: nu se pune problema înlocuirii unei persoane cu cealaltă, nu se pune problema că nu ne dorim stabilitate. Am demonstrat de-a lungul timpului că ne dorim stabilitate și predictibilitate. Eu, cel puțin, îmi doresc ca pentru România să avem cât mai multe lucruri bune și să avem această stabilitate. Cei care au dorit să nu avem stabilitate sunt cei care au dărâmat guvernul, dar nu au venit cu nimic în loc. Au venit după mult timp cu o formulă guvernamentală și cu un program de guvernare. Știu că întrebarea este de ce nu ne prezentăm la vot și de ce nu votăm Guvernul Orban: pentru că noi nu putem să susținem un program de guvernare care ia măsuri împotriva românilor. Dacă veneau cu un program de guvernare prin care continuau măsurile bune, în care nu vorbeau despre austeritate, despre reduceri de salarii, despre înghețarea pensiilor, despre desființarea voucherelor de vacanță, despre desființarea programului de tomate și alte măsuri care nu se pliază pe realitatea din România și pe ceea ce își doresc românii, poate ne gândeam la acest lucru, pentru că pentru noi sunt importanți românii și România. Dacă noi am participa la vot și am vota Guvernul, înseamnă că am fi de acord cu măsurile din programul de guvernare și am fi parte a măsurilor pe care le iau împotriva românilor. De aceea, PSD nu va participa la vot, iar cei care vor participa înseamnă că trădează PSD și vor trebui să plece din partid. Eu cred că toți cei care vor vota acest Guvern sunt parte a programului de guvernare și vor trebui să răspundă în fața populației pentru măsurile de austeritate.

 

ÎntrebareCum se va atinge stabilitatea politică?

Viorica Dăncilă: În momentul în care dărâmi un guvern, în momentul în care iei o decizie, pornind de la candidatul Iohannis până la ceilalți lideri atât de importanți și atât de puternici, trebuie să te gândești ce urmează, cu ce soluție vii de a doua zi, dacă te gândești la stabilitate și dacă te gândești cu multă responsabilitate la ceea ce se va întâmpla cu țara și cu oamenii. Vedem că aceiași oameni care au luat această decizie sunt aceiași oameni care vin cu măsuri contradictorii, unii vor alegeri anticipate, alții nu, unii vor alegeri în două tururi, alții nu, deci nu pot să se strângă la masă și să vină cu o decizie comună. Când și-au asumat acest lucru, au dat dovadă de iresponsabilitate și au aruncat țara în haos. Cred că președintele României este autorul a ceea ce s-a întâmplat. Președintele României, împreună cu cei șase bărbați de stat, trebuie acum să vină cu o soluție pentru România.

 

ÎntrebareS-au alocat bani pentru programele de dezvoltare regională?

Viorica Dăncilă: Nu, nu pentru dezvoltare regională, este Programul Național de Dezvoltare Locală, PNDL 1 și 2.

Gabriela Firea: Cu siguranță, este o sumă importantă pentru comunitățile la care vor ajunge acești bani, dar fiecare oraș mai mare sau mai mic, fiecare comună are în continuare proiecte împreună cu Guvernul României, prin ministerele de resort. Nu sunt aceștia singurii bani alocați în toată această perioadă. Au fost mult mai multe proiecte destinate atât municipiilor, cât și orașelor și comunelor.

Viorica Dăncilă: Dacă îmi dați voie, vreau să fac o completare: PNDL 1 și 2 sunt programe foarte importante pentru toate comunitățile locale, indiferent de culoarea politică. Acestea au contribuit la dezvoltarea comunităților, la o coeziune la nivel teritorial. Sunt programe pe care noi le-am dezvoltat, de la an la an am alocat mai multe fonduri. Dacă anul trecut am avut o alocare de 4,6 miliarde de lei, anul acesta pe primul semestru am avut această sumă și suma a crescut tocmai pentru că ne dorim dezvoltarea comunităților din România. Noi suntem îngrijorați ce se va întâmpla în perioada următoare, pentru că am făcut eforturi foarte mari ca să plătim facturile pentru acest PNDL, dar am văzut ceea ce își propun cei care vin la guvernare și atunci îi întreb pe primari, indiferent de culoarea politică, sunt mulțumiți de ceea ce va urma? Sunt mulțumiți că următorul guvern nu mai pune accent pe programele de dezvoltare locală și vor să stopeze FDI? Poate nu sunt suficienți bani și facem eforturi să alocăm în următoarea ședință de Guvern alte fonduri pentru acest program, dar noi am construit, poate într-un ritm nu atât de alert cum ne-am fi dorit, dar văd că alții vor să demoleze ceea ce am construit noi și acest lucru ne îngrijorează nu numai pe noi, ci și pe primarii din toată țara, indiferent de culoarea politică.

 

ÎntrebareCe se va întâmpla cu salariul minim?

Viorica Dăncilă: Așa cum am spus, ne vom ține de promisiune. Azi am avut Consiliul Național Tripartit, am vorbit despre creșterea salariului minim pe economie, 100 de lei, respectiv 150 de lei pentru persoanele cu studii superioare. Ne vom ține de cuvânt și vrem să îl adoptăm până când va veni noul guvern.

 

ÎntrebareAstăzi este ziua lui Liviu Dragnea. Îi transmiteți vreun mesaj?

Viorica Dăncilă: Multă sănătate și să treacă peste această parte a vieții care este, într-adevăr, foarte complicată.

Mulțumim!