Marcel Ciolacu: Nu mai există conferințe cu ușile închise, astfel încât ziariștii să afle știrile pe surse, e o nouă abordare hotărâtă de mine împreună cu președinții de organizații și cu domnul Paul Stănescu și cu Claudiu. Am avut o discuție pe această temă și cred că este normală o transparență, indiferent de luările de poziție, să nu mai existe nicio cenzură în interior.

Vreau să felicit organizația de la Brăila și, odată cu completarea echipei, sunt ferm convins că deja statistic se află în Top 10 PSD ca performanțe electorale și nu numai, ca reprezentare a unor oameni valoroși. Am regăsit azi la Brăila o organizație construită în zeci de ani, nu este o organizație făcută ad-hoc, e o organizație muncită. La prezidiu am descoperit și trecut, și prezent, și viitor, așa cum am spus în cuvântul meu, un lucru lăudabil. Îl felicit pe domnul președinte pentru echilibrul de care a dat dovadă, pentru maturitatea politică. Organizația de la Brăila, din punctul meu de vedere, în momentul acesta este pregătită de orice fel de alegeri.

 

ÎntrebarePSD este pregătit de anticipatele anunțate de Ludovic Orban?

Marcel Ciolacu: Presupun că domnul Ludovic Orban a declarat același lucru pe care l-a declarat și președintele României. Vreau să felicit încă o dată, nu știu cât de bine sună din gura președintelui interimar al singurului partid de opoziție din acest moment din România, PSD, decizia președintelui României de a promulga legea PSD de dublare a alocațiilor. Am constatat și eu ieri intenția președintelui României de a scăpa de acest guvern. E adevărat, nu putea să spună că nu are performanță și că compromite asumarea de către președinte a acestui guvern, a spus-o mai elegant, că și-ar dori anticipate, dar efectul este același. Nu cred că vor fi alegeri anticipate, am văzut ce a spus domnul Orban, că vor fi anticipate odată cu localele. Eu știu că legile unei țări nu sunt facultative, nu sunt numai pentru anumite categorii sociale sau pentru anumite formațiuni politice. Știu că recomandările europene, ale Comisiei de la Veneția, unde PSD a făcut anumite greșeli și interpretări la aceste recomandări, ar trebui luate în serios, căci nu trăim numai în România, trăim în Europa, avem peste 4 milioane de români în diaspora și ar trebui să ținem cont de regulile europene. Nu cred că vor fi alegeri anticipate din mai multe motive: în primul rând, nu există o criză politică în România, în România avem un guvern minoritar, nu este prima oară, e al treilea, mi se pare, după domnul Tăriceanu și domnul Boc, avem un președinte nou ales, avem un Parlament funcțional, nu văd unde este criza și, dacă țin cont și de contextul internațional, deja încep să nu înțeleg cine își asumă declanșarea unei crize politice în România în acest context internațional și intern.

 

ÎntrebareCu moțiunea de cenzură cum rămâne?

Marcel Ciolacu: Conform Constituției, avem acest drept de a depune moțiune de cenzură. Sper să găsim tema și sper ca formațiunile politice care au dat votul pentru învestirea acestui guvern să realizeze greșeala pe care au făcut-o și să vină alături de noi la moțiunea din viitoarea legislatură parlamentară, cea de la 1 februarie până la 1 iulie. Dacă moțiunea trece, pașii constituționali sunt consultările cu președintele României și posibilitatea creării unei alte majorități, lucru pe care atât eu, cât și colegii mei, nu-l excludem. Președintele României trebuie să ia act în cazul creării unei alte majorități și să desemneze un prim-ministru din cadrul acestei majorități. La cum funcționează Guvernul și dacă continuă acest asalt de ilegalități, avem termene toată luna ianuarie la CCR pentru toate asumările domnului Orban. Sunt curios cum răspunde CCR și cui dă dreptate. Cel puțin în ceea ce privește bugetul de stat, această premieră în care un guvern, fie el și minoritar, a venit cu asumare pe bugetul de stat, din punctul meu de vedere și al domnului Meleșcanu, ca președinte al Senatului, considerăm că au declanșat un conflict juridic de natură constituțională, dacă vom avea dreptate, categoric că atunci e momentul ca domnul Orban să își dea demisia. Altfel, o demisie a domnului Orban ar însemna o greșeală politică și față de români și aruncarea României într-o criză politică indusă, superficială, pe niște interese meschine de partid. Cine o va face, va trebui să și-o asume, cum și PSD și-a asumat greșeala când a depus o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

 

ÎntrebareCând vedeți data moțiunii?

Marcel Ciolacu: Când va veni timpul. Noi vom începe să strângem semnăturile din interiorul PSD odată cu reunirea grupurilor parlamentare, la începutul sesiunii.

 

ÎntrebareOrban a anunțat că își va asuma răspunderea sau va da OUG pe alegerile în două tururi!

Marcel Ciolacu: În cazul în care vine cu o asumare pe două tururi, vom face două lucruri: PSD cu certitudine va face sesizare la CCR, dar va și depune moțiune de cenzură, alături de colegii noștri, parlamentarii de la UDMR, care deja au anunțat acest lucru. În cinci zile va veni și va intra la dezbatere în Parlament. Guvernul trebuie să o trimită în cinci zile către Parlament în cazul în care este OUG. Dacă vi se pare normal să încalci toate legile, chiar dacă sună un pic urât, există o frustrare din partea PSD, pentru că de câte ori am încercat să venim cu lucruri care vi s-au părut anormale, presa a reacționat, acum avem o decizie a CCR și o recomandare a Comisiei de la Veneția, foarte clar, cu șase luni sau un an înainte nu ai voie să schimbi legile electorale. Este exclus acest lucru. De ce se forțează în acest moment, de ce forțăm niște anticipate când anul acesta avem alegeri la termen? Adică facem cu două luni înainte decât cele la termen pentru că ni se pare nouă că stăm mai bine în sondaje? Atâta meschinărie în politică nu am văzut de mult timp și cred că este și datoria presei să aibă atitudinea necesară față de un abuz democratic.

 

ÎntrebareAți spus că PSD nu va mai propune proști în funcții publice. E valabil și pentru funcții politice?

Claudiu Manda: E același lucru. A fost o propunere pe care sigur că o să o facem Congresului, dacă colegii agreează, rămâne să vedem care va fi decizia Congresului.

Marcel Ciolacu: Eu aș face aceeași propunere și celor de la PNL!

 

ÎntrebareCum faceți selecția?

Claudiu Manda: Pe unii îi vedeți și dumneavoastră.

 

ÎntrebareSusțineți candidatura doamnei Dăncilă la șefia Organizației de Femei?

Marcel Ciolacu: Am hotărât în CEX ca toate alegerile privind Organizația de Femei, de Tineret, Pensionari și, mai nou, Aleși Locali, să aibă loc după Congres. Vom vorbi la timpul respectiv. Personal am susținut ca doamna Dăncilă să fie președinte interimar la Organizația de Femei.

 

ÎntrebareDar dacă cineva e considerat prost și face contestație?

Marcel Ciolacu: Așteptăm de la dumneavoastră să ne spuneți care sunt proști și care nu sunt proști! O să ținem cont de recomandările dumneavoastră. Sunt un om cât se poate de responsabil.

 

ÎntrebareCând vom vedea în PSD tânăra generație?

Marcel Ciolacu: Definiți un pic ce înseamnă tânăr. Eu am văzut azi la acest prezidiu președintele Consiliului Județean, care, iertați-mă, nu e deloc în vârstă, primarul de la Brăila, care nu e deloc în vârstă, îl văd pe Claudiu Manda. Cred că nu e suficient să fii tânăr, trebuie să găsim calea de mijloc, și tânăr, și dinamic, și cu experiență, dar n-am văzut totuși să fim lipsiți de tineri. M-am uitat și eu astăzi în sală. Vreau să vă spun că în Parlamentul României în această legislatură 70% dintre parlamentari sunt la primul mandat.

 

ÎntrebareDacă veți crea o majoritate, veți avea pretenția și de premier?

Marcel Ciolacu: Să ajungem în acel moment, nu excludem nicio posibilitate și niciun nume. Domnul Tudose a venit astăzi acasă, să zic așa, am spus în conferință că nu consider că domnul Tudose a fost traseist politic, nu consider niciun coleg din partid care a plecat tot către un partid de stânga traseist politic dintr-un singur motiv: au fost mult prea multe convulsii în interiorul PSD și s-a ascuns o perioadă mult prea îndelungată adevărul ca eu să îmi permit să pun vreo etichetă asupra unui fost coleg cu care am stat la masă. Nu îi blamez. E adevărat, sunt și cei care dintr-odată, după trei ani și jumătate după ce am pierdut puterea, din social-democrați au devenit susținători ai unui guvern de dreapta.

 

ÎntrebareL-ați numit pe Mihai Tudose „fiu rătăcitor”.

Ion Rotaru: Era o metaforă.

 

ÎntrebareSunt membri PSD Brăila care nu sunt încântați de revenirea lui Mihai Tudose!

Ion Rotaru: Noi am luat o decizie în BPJ, am transmis această decizie la toate organizațiile, am spus și în conferință că am agreat primirea tuturor adeziunilor care au fost depuse. Ele vor fi luate în discuție și se va lua o decizie de către fiecare organizație teritorială acolo unde sunt arondați. În ce-l privește pe Mihai Tudose, el a fost și rămâne prietenul meu, chiar dacă am avut o perioadă de convulsii. Dacă vă aduceți aminte, la vremea respectivă eu am spus că nu suntem adversari, suntem competitori, eram în alte echipe, acum a revenit la patria-mamă, îi mulțumesc că a venit, îi doresc succes, am reîntregit echipa și sunt convins că e un câștig pentru noi.

 

ÎntrebareDar vorbeați de dezertori!

Ion Rotaru: Nu era în niciun caz o referire aici, nu vreau să vorbesc de persoane. Vorbim la nivel național.

 

ÎntrebareAți luat în calcul retragerea de la șefie după eșecul din alegeri?

Ion Rotaru: Dacă locul 14 pe țară din 47 de organizații cu cele din sectoarele Bucureștiului este un eșec… Eu zic că e un rezultat slab, așa cum am spus și în conferință, este un rezultat care putea fi mai bun și pe care o să îl îmbunătățim în mod cert la locale și parlamentare.

 

ÎntrebareGuvernul va da o OUG de prorogare a dublării alocațiilor.

Marcel Ciolacu: Așa găsește de cuviință domnul Orban să respecte Parlamentul și legile țării. E încă o dovadă de incompetență, de amatorism, atâta timp cât un prim-ministru nu găsește resursele financiare să pună în aplicare o lege atât de importantă și de așteptată de către români.

 

ÎntrebareDomnule Rotaru, nu ați avut niciodată o poziție împotriva conducerii când era domnul Dragnea. Credeați în direcția aceea a partidului?

Ion Rotaru: Informația nu este corectă. Dacă facem un pic de istorie, atunci când a fost demis prim-ministrul Grindeanu am votat împotrivă în CEX, când a fost demis Mihai Tudose am votat împotrivă în CEX, am votat împotrivă la tot ce a însemnat excluderi. Am semnat o scrisoare, pot confirma colegii, prin care am solicitat plecarea lui Liviu Dragnea și mi-am și asumat-o, deci cred că am avut o poziție destul de corectă și de tranșantă. În același timp, am considerat că e necesar ca organizația de la Brăila să rămână una care să funcționeze și să aibă o direcție, dând la o parte greutățile și problemele cu care ne confruntăm.

 

ÎntrebareColegii dumneavoastră au avut luări de poziție mai rezervate legate de revenirea dumneavoastră. Cum le-ați primit?

Mihai Tudose: Eu m-am uitat foarte atent la cine era foarte nefericit când am plecat și nefericit când m-am întors. Poziția unora chiar mă bucură! Aș fi fost trist dacă anumiți oameni m-ar fi lăudat, mă bucură poziția unora dintre ei, nu vorbesc numai de PSD, ci mai degrabă din exterior. Înseamnă că îi doare și că ceea ce fac e bine, nimeni n-a făcut fericit pe toată lumea, nu cred că o să își propună cineva să ducă la bun sfârșit lucrul acesta. Nu sunt un tip comod, cam spun ce am de spus, iar cu trădarea… trădarea o faci pe furiș, eu am făcut gesturi foarte tranșante și foarte pe față, nu au aflat de la televizor că plec, de ce plec, ci din discuțiile cu colegii de aici. Mai mult, am spus-o și public, o mai spun acum o dată, nici reîntoarcerea n-a fost făcută pe furiș, a fost declarată, vorbită ș.a.m.d. Dacă îmi permiteți o paranteză la întrebarea cu anticipatele, să ne imaginăm un mic scenariu: domnul Orban își dă demisia un „mâine” ipotetic, marți, că la el tot timpul mâine e marți, a doua zi toate partidele sunt chemate la domnul președinte. Are două variante: să spunem că „nu mai vrem la guvernare, noi, PNL”, că e președinte de partid, și atunci cel mai mare partid din Parlament, PSD, o să spună „da, noi vrem”, iar președintele trebuie să dea mandat celui care vrea, că nu se poate ca dacă nu mai vrea PNL, gata, nu mai e guvern! Ghici ce? Și când a dat mandat PNL, era un partid cu 20%, tocmai s-a putut și nu în istoria foarte îndepărtată. Varianta a doua, să spună „da, vreau”, și avem două căi de desfășurare în continuare, „da, dar nu mai vreau eu, Ludovic”, și ajungem la ce spunea domnul președinte Ciolacu, președintele a scăpat de Orban, sau varianta a doua, „da, vrem, dar cu Turcan”, o variantă de mare succes. Sau să spună „da, vreau tot eu, vin tot eu în Parlament”. Și atunci îl întreb, „băi, ți-ai luat pastilele, vezi că alaltăieri ți-ai dat demisia, acum vrei din nou?” E o mică problemuță! Ți-ai dat demisia că am stabilit noi că e bine să-ți dai demisia? Vedeți vreo logică în chestia asta? Poate că e logica tipului care s-a dus acolo, vede că nu poate să facă față la mai nimic din provocările pe care le are și caută o soluție elegantă de ieșire din acest joc, soluția elegantă fiind, „da, mimăm că vrem anticipate, dar cu ocazia asta tocmai scăpăm de cartoful fierbinte din mână, nu putem să-l gestionăm”, și și-au luat un câine mic, în două luni s-a făcut mare și îi e frică că îl mușcă, tocmai îl donează.

 

ÎntrebareDacă o propun pe Turcan, o votați ca să nu se declanșeze anticipate!

Mihai Tudose: Am înțeles, dar nu înseamnă anticipate, poate nu o votează PSD, o votează ceilalți.

Marcel Ciolacu: Miza este ca până la 1 septembrie să fie niște alegeri. Pe 1 septembrie este o lege importantă care trebuie să intre în vigoare, cea cu pensiile și salariile profesorilor. Mint când spun că au alocate resursele pentru a mări salariile profesorilor. Când noi le-am mărit, am alocat 4,2 miliarde, ei au alocat 1,2 miliarde dintr-un necesar de 6,2. Poate că noi, oamenii politici, mai păcălim, mai mințim, dar cifrele nu mint niciodată și cifrele se regăsesc în bugetul de stat.

 

ÎntrebareCine va face parte din echipa dumneavoastră pentru Congres?

Marcel Ciolacu: Fără nicio supărare, o spun cu mare sinceritate, nu am apucat să creionăm nicio echipă, atât eu, cât și domnul Stănescu și ceilalți membri, Claudiu, Dragoș Benea, ne asumăm ceea ce ne-a dat partidul, să organizăm acest Congres, să facem partidul funcțional, lucru care s-a realizat. Mergem la conferințele județene și lucrăm fiecare la câte un proiect politic scris. Sunt ferm convins că echipa se va creiona în această lună și din discursurile noastre va exista o chimie între cei care vor forma viitoarea echipă. Cel mai mult îmi doresc să fie o concurență pe proiecte politice și pe echipe foarte clare în viitorul Congres al PSD, nu o bătălie pentru funcții.

 

ÎntrebareLa alegerile din toamnă îl vedeți pe Victor Ponta înapoi în PSD?

Marcel Ciolacu: Domnul Ponta a anunțat foarte clar că nu dorește să revină în PSD. În schimb, ca președinte interimar, eu nu exclud niciun fel de alianțe de reîntregire a stângii.

 

ÎntrebareVă doriți un post de conducere la centru?

Mihai Tudose: Le-am cam avut, nu mai îmi doresc neapărat o funcție.

Marcel Ciolacu: Au o misiune, ați auzit azi în conferință: am avut Grupul de la Cluj, acum avem Clubul de la Bruxelles. Eu sper ca domnul Manda să nu refuze preluarea coordonării echipei de campanie care trebuie să înceapă cât mai repede și să fie la fel de dinamică cum o are la Dolj și cu aceleași rezultate!

 

ÎntrebareRegretați că ați pierdut nouă luni?

Marcel Ciolacu: Nu regret nimic. Atât eu, cât și domnul Stănescu, și domnul Rotaru, și Claudiu am avut discuții, ne-a explicat de ce nu semnează scrisoarea, am încercat de mai mult timp să facem niște schimbări de abordare, nu neapărat de președinte în PSD, ne-am și asumat, au fost și costuri politice.

Mulțumim mult!