România se află în fața unui pericol iminent provocat de Coronavirus. Cred că intrăm în altă etapă politică și este cazul ca toți politicienii și toate forțele politice să revină la agenda românilor, iar Guvernul României să vină cu un plan de măsuri cât mai rapid explicat către cetățeni, deoarece în acest moment aceasta este prioritatea numărul 1.

Am avut discuții și despre Congres, dar sunt deja lucruri marginale și țin de viața internă a partidului. Prioritatea PSD în acest moment este acest pericol iminent care ne paște pe noi, pe români. Trebuie să ținem cont de faptul că peste 1 milion și jumătate de români sunt în acest moment în Italia, o țară afectată. Vedem de la oră la oră că numărul de cazuri devine mai mare. Sper ca Guvernul să fi luat măsurile necesare, chiar dacă nu le-a comunicat.

Întrebare: Cu data Congresului cum a rămas?

Marcel Ciolacu: În principiu, rămâne pe data de 29, în cazul în care în România nu apar cazuri confirmate de Coronavirus. Este o decizie clară, luată de către toți colegii mei. În cazul în care nu există acest pericol, un Congres înseamnă să adunăm peste 1500 de oameni, dacă nu există acest pericol și putem să nu punem în pericol membrii de partid, primarii, delegații la Congres, vom ține Congresul. Dacă este Congres, structura votată astăzi este cea de președinte al partidului, cinci prim-vicepreședinți, opt vicepreședinți regionali, secretarul general și primele trei organizații pe baza meritocrației politice, de drept în BPN, fără funcția de președinte executiv.

Întrebare: De ce ați renunțat la ea?

Marcel Ciolacu: Deoarece așa am votat.

Întrebare: Cine a venit cu propunerea?

Marcel Ciolacu: Propunerile au fost făcute în cadrul BPN, am discutat cu toți colegii și am luat o hotărâre.

Întrebare: Sorin Grindeanu se va regăsi în această structură de conducere?

Marcel Ciolacu: Cred că domnul Grindeanu e cel mai în măsură să vă răspundă la această întrebare.

Întrebare: Este motivul pentru care ați renunțat la funcția de președinte executiv?

Marcel Ciolacu: Eu n-am renunțat la nimic. PSD este unul singur și, repet, a fost o dezbatere în cadrul BPN, la fel cum a fost o dezbatere și în cadrul CEX.

Întrebare: Domnul Ponta face apel la președinte să numească un alt premier tehnocrat, ca să treacă de votul Parlament. Ați avut o astfel de discuție cu domnul Ponta?

Marcel Ciolacu: Nu, nu am avut o astfel de discuție cu domnul Victor Ponta. Ultima discuție cu privire la un prim-ministru am avut-o când am fost la consultări la Cotroceni și am venit cu o propunere comună din partea atât a PSD, cât și a Pro România. Cu adevărat, prima propunere la care ne-am gândit în acel moment a fost domnul Arafat, domnul Arafat declinând această propunere.

Întrebare: Mai pot fi reluate discuțiile?

Marcel Ciolacu: În acest moment suntem în fața unui prim-ministru desemnat și a unui vot în Parlament. Vom vedea după ce depășim acest moment.

Întrebare: Aseară vorbiți inclusiv de un pact și vorbeați de discuții cu președintele…

Marcel Ciolacu: Întotdeauna!

Întrebare: Una dintre soluții este propunerea unui premier tehnocrat?

Marcel Ciolacu: Când a venit PSD cu această propunere de un guvern de uniune națională până la alegerile parlamentare din noiembrie, refuzul președintelui a fost cât se poate de clar. Dacă președintele României are aceste atribuții constituționale, așteptăm să vedem ce propuneri face. Momentan îl avem propus pe domnul Orban, premierul demis interimar desemnat.

Întrebare: Când și-ar dori PSD să fie programat un nou vot?

Marcel Ciolacu: Categoric, după decizia CCR. Dacă vine astăzi, mâine vom face Birou Permanent Reunit și vom hotărî.

Întrebare: Dacă decizia CCR este că propunerea e constituțională, care e planul dumneavoastră?

Marcel Ciolacu: Categoric, după ce vom vedea această decizie, o să ies la presă și o să comunic care este decizia.

Întrebare: Dacă vine decizia azi, participați la plen?

Marcel Ciolacu: Nu, deoarece este o mascaradă. Nu putem participa la un vot pentru un prim-ministru desemnat, reprezentant al unui partid politic care în forul intern a decis că nu-și votează premierul propus.

Întrebare: În regulamentul Camerei spune că dacă parlamentarii lipsesc…

Marcel Ciolacu: Parlamentarii nu lipsesc.

Întrebare: Vor lipsi de la votul din plen, deci se vor aplica sancțiuni, 1%.

Marcel Ciolacu: Ne asumăm acest lucru.

Întrebare: Ce va scrie în motivarea absentării?

Marcel Ciolacu: Nu motivează. Se va reține 1%. Este o sancțiune clară în regulament. Unul dintre chestori va depune această hârtie în Biroul Permanent al Camerei, care va lua act.

Întrebare: Luați în calcul ca următorul Guvern să fie învestit?

Marcel Ciolacu: Nu este atributul meu să fac desemnări de prim-ministru. Este o decizie politică. Eu cred că trebuie să intrăm într-o altă logică politică, nu de anticipate, nu discuții ca să propunem prim-miniștri și tot în aceeași zi să decidem că nu-i votăm. Jocul politic trebuie resetat și gândit cu această prioritate

Întrebare: Ca să nu se ajungă la anticipate, ați putea să votați un guvern condus de Ludovic Orban?

Marcel Ciolacu: PSD și eu personal nu vom vota niciodată un guvern minoritar condus de domnul Orban.

Întrebare: Chiar dacă există o situație de criză în România?

Marcel Ciolacu: Se creează altă majoritate și noi rămânem consecvenți cu votul nostru.

Întrebare: Veți veni cu altă propunere de prim-ministru?

Marcel Ciolacu: Nu, am și specificat. Am făcut o propunere de prim-ministru, în litera și în spiritul Constituției, și a fost refuzată. Nu mai are rost să venim cu alte propuneri.

Întrebare: Ce alte partide v-au promis că nu vor fi prezente în sală?

Marcel Ciolacu: Nu am nicio promisiune. Lucrurile în politică nu se fac cu promisiuni, ci cu discuții politice. În acest moment, am vorbit atât cu domnul Hunor, cât și cu domnul Victor Ponta. Mi-au spus că dânșii nu vor participa.

Întrebare: Dacă judecătorii CCR spun că a fost constituțională numirea, e tot mascaradă?

Marcel Ciolacu: Da, pentru că mai avem o hotărâre a CCR din 2007 care spune explicit că în cazul în care un ministru desemnat să facă parte dintr-un guvern are aviz negativ, trebuie schimbat.

Întrebare: PSD e dispus să voteze un alt guvern PNL dacă nu îl are propunere de prim-ministru pe domnul Orban?

Marcel Ciolacu: Nu am spus acest lucru. PSD nu va vota niciun guvern minoritar.

Întrebare: Dar un guvern condus de Nicolae Ciucă?

Marcel Ciolacu: Repet: PSD nu va vota niciun guvern minoritar.

Întrebare: Dar un guvern de uniune națională ați fi dispus să votați în acest moment?

Marcel Ciolacu: Mă bucur că avem cu toții o deducție logică! Mergem pe varianta pe care am decis-o: astăzi nu ne prezentăm la vot, pentru că este o mascaradă. Nu poți să vii cu un prim-ministru desemnat pe care nicio forță politică și nici măcar un parlamentar să fi anunțat public că îl votează!

Întrebare: Ați discutat azi și despre o propunere pentru șefia Senatului?

Marcel Ciolacu: Este atributul colegilor mei de la Senat.

Întrebare: Mâine vor avea loc alegeri?

Marcel Ciolacu: Când hotărăsc cei de la Senat, grupul senatorial. Știu că nu sunteți obișnuită, dar a început democrația în PSD!

Mulțumesc mult!