Bună seara!

Astăzi am avut prima ședință de Comitet Executiv în noua formulă de conducere. Am abordat atât probleme organizatorice, cât și probleme politice, cu care am început. Am invitat și vechea conducere, cum mi se pare normal. A avut loc, de asemenea, un proces de predare/primire.

În legătură cu recursul compensatoriu, se pare că nu a fost soluția cea mai bună. Am plătit atât electoral și astăzi am votat alături de ceilalți colegi din Parlament pentru abrogarea acestei legi, repet, mai ales după sesizările nenumărate din mass-media.

Tot astăzi am mai votat și scoaterea accizei la carburanți și acele contracte part-time, fiind o lege foarte bună a PSD, creându-se aproape 200 de mii de locuri de muncă impozitate, oamenii ar fi avut în continuare pensie, astăzi fiind pusă în același calup de legi cu accizele. Am votat alături de ceilalți colegi parlamentari. În primul rând, grupul PSD a vrut să vadă dacă actuala putere, mai ales PNL, a ieșit din logica electorală. Se pare că nu a ieșit din logica electorală și continuă să promoveze legi populiste, iresponsabile, atâta timp cât ministrul Finanțelor spune că avem un deficit care depășește înțelegerea de la Maastricht de 3%, dar sperăm că la un moment dat, cel puțin până vin cu bugetul de stat, să înceapă să își creioneze cifrele și să-și asume răspunderea guvernării unei țări. Vom aștepta bugetul de stat, este cea mai importantă lege care se adoptă în Parlament în fiecare an. Sper din tot sufletul că Guvernul PNL, chiar dacă este un guvern minoritar, să nu aibă intenția de a veni cu asumarea pe bugetul de stat, fiind, repet, cea mai importantă lege care trebuie dezbătută în Parlamentul României. Vom fi nevoiți să promovăm legi de amendare a bugetului de stat. Cred că dezbaterea este fondul democrației și acest lucru se face în instituția denumită Parlamentul României.

Despre deciziile și discuțiile organizatorice cu colegii mei, aș vrea să reamintesc că actuala conducere este una interimară. Avem un obiectiv foarte clar și un mandat foarte clar de la colegii noștri, acela de a organiza un Congres în luna februarie, s-a și înaintat o dată, mai exact 29 februarie. Vom vedea forma Congresului, extraordinar sau ordinar, marea majoritate fiind pentru un Congres ordinar. Noi, echipa interimară, ne vom face treaba pentru a fi un Congres transparent și corect. Este mandatul pe care l-am primit și pe care o să îl duc la capăt în toată această perioadă.

ÎntrebareVeți candida la Congres?

Marcel Ciolacu: Repet, mandatul meu în acest moment este de a organiza cel târziu pe data de 29 februarie un Congres corect și transparent, cum au fost de altfel toate congresele PSD. După ce o să fiu sigur că duc aceste lucruri la îndeplinire, o să iau hotărâri și în ceea ce mă privește. Marea provocare a noastră a fost ca această trecere să fie cât mai democratică și cât mai corectă între vechea conducere și cea interimară. Am și creionat două departamente care ni s-au părut cele mai importante, Departamentul de Relații Internaționale și cel de Comunicare. Am vorbit și despre ieșirea nefericită, gravă a colegului meu Nicolae Bădălău, s-a și votat o sancțiune: dânsul nu mai face parte din niciun for de conducere al partidului la nivel central, urmând ca organizația de la Giurgiu să aibă discuții în interior și să poată lua decizii. Totuși, trebuie să existe într-un partid și independența organizațiilor județene. Nu știu dacă e suficient sau insuficient, dar oricum, ce știu cu tărie, Partidului Social Democrat i-a făcut foarte mult rău acea declarație, chiar dacă dânsul ne-a explicat contextul în care a făcut acea declarație. Când ești președinte, chiar și interimar, dacă ai de supus ceva la vot, în primul rând am supus părerea mea și colegii mi-au dat votul.

ÎntrebareEste suficientă această sancțiune?

Marcel Ciolacu: Repet, Comitetul Executiv, la propunerea mea, a luat decizia ca domnul Nicolae Bădălău să nu mai facă parte din niciun for de conducere al partidului la nivel central. Deciziile la nivel local se iau în organizație. Chiar dacă vă supărați, eu v-am spus în prima seară și poate n-am fost luat în serios, eu nu sunt „tătucul” acestui partid. Eu am supus la vot ca domnul Bădălău să nu facă parte din niciun for de conducere la nivel central. Ca să vă lămuresc, cât timp o să fiu președinte interimar nu va fi exclus nimeni din partid. Există, în schimb, posibilitatea de-acum înainte de a exista suspendări.

ÎntrebareColegii au înțeles că s-a retras Nicolae Bădălău?

Marcel Ciolacu: Nu s-a retras domnul Bădălău, eu am supus la vot, știu mai bine ce s-a întâmplat. Repet, am spus și după ultimul CEX, când am fost mandatat să fiu președinte interimar, pe perioada mandatului meu, până cel târziu pe 29 februarie, nimeni nu va fi exclus din acest partid. Dimpotrivă, intenționez să aduc oamenii care au fost excluși pe nedrept din acest partid. Mihai Tudose n-a fost exclus din acest partid, Marian Neacșu a fost exclus din partid, Sorin Grindeanu a fost exclus din partid. Eu nu vreau să comentez deciziile luate înaintea mea. Cred că este oportun să lăsăm în continuare ca și organizațiile locale să aibă dreptul să-și exprime un punct de vedere. Nu trebuie ca toate deciziile să fie luate de la centru.

ÎntrebareNicolae Bădălău mai poate candida la Congresul din februarie?

Marcel Ciolacu: Vom vedea! În acest moment, Nicolae Bădălău nu face parte din niciun for de conducere centrală a partidului. Dacă mă întrebați ce va face Nicolae Bădălău peste un an, mi-e greu să vă răspund.

ÎntrebareAți cerut un audit financiar?

Marcel Ciolacu: Nu. Trezorierul partidului, de această dată, este un expert contabil atestat de toate asociațiile lucrative și nu este nevoie de un audit financiar. Ne-a prezentat foarte clar cifrele. Situația partidului e foarte bună. Întotdeauna după o campanie electorală există datorii la partid. PSD își va onora toate datoriile. Cuantumul îl veți vedea și dumneavoastră în momentul în care documentele se vor depune la AEP pentru recuperarea banilor.

ÎntrebareSunt datorii de 15 milioane de euro?

Marcel Ciolacu: Nu cred, dar n-am stat să fac socoteli, să transform lei în euro. Cu certitudine, nu este o sumă ascunsă. Această sumă va fi depusă la AEP pentru a închide formalitățile. Nu vreau să vă mint, nu știu această sumă în acest moment și nu am scris-o pe nicio hârtie.

ÎntrebareE vorba și de acel drum la Iași cu elicopterul făcut de Viorica Dăncilă?

Marcel Ciolacu: Nu cred că AEP decontează drumuri! Totuși, cred că dacă am fi stat să vedem toată contabilitatea partidului, ar fi durat 24-48 de ore. Haideți să nu aruncăm totuși activitatea financiară a unui partid în ridicol. Aș vrea să merg și la celelalte partide să văd ce elicoptere s-au închiriat sau pe ce perioadă sau unde s-au dus. Am înțeles: plata PSD pentru greșelile pe care le-a făcut și-a primit-o direct de la popor prin vot.

ÎntrebareSunteți de acord ca subvențiile pentru partide să fie plafonate?

Marcel Ciolacu: Vom avea dezbatere în Parlament și vom hotărî. Nu puteți să mă întrebați dacă sunt de acord cu ceva despre care nu știu și nu am aprofundat. Dar știu că vechea lege a fost votată și de domnii de la PNL!

ÎntrebareExistă varianta ca Guvernul să își angajeze răspunderea pe legea bugetului. Care va fi atitudinea PSD?

Marcel Ciolacu: Vom face inițiative legislative ca să amendăm bugetul de stat. Ar fi o premieră în România, cred că și în Europa, ca un Guvern să vină cu asumare pe buget. Este cea mai importantă lege care se discută în Parlament. Nu poți să eviți Parlamentul când faci bugetul de stat, nu și-a permis nimeni până acum, chiar dacă este un guvern minoritar. Dar România este plină de surprize!

ÎntrebareAcordurile cu sindicatele vor fi făcute publice?

Marcel Ciolacu: Luni, la BPN provizoriu, a fost invitat noul coordonator al relației cu sindicatele și este una dintre priorități să discutăm despre acest lucru. Dar, dacă mă întrebați foarte clar, domnul Gabriel Oprea nu este membru PSD și cât timp o să fiu eu președinte interimar nu va fi membru PSD.

ÎntrebareCodrin Ștefănescu și-a pierdut funcția?

Marcel Ciolacu: A obținut-o pe un artificiu care nu era statutar.

ÎntrebareAți făcut o analiză a votului?

Marcel Ciolacu: Urmează să se facă în fiecare județ. În momentul acesta am decis o deplasare în trei județe împreună cu secretarul general și cu cine mai dorește dintre colegii noștri la Satu Mare, la Cluj și la Timiș și o să vă spunem când ne întoarcem de-acolo ce vom propune ca hotărâre Comitetului Executiv.

ÎntrebareDe ce ați votat azi propunerile, dacă spuneți că sunt populiste?

Marcel Ciolacu: Ele sunt foarte bune pentru popor, e normal, când scoți o taxă, o votezi. Dacă mâine ar face cineva o lege ca să nu mai plătim curentul electric, sunt ferm convins că ar fi votată în Parlament! Când ajungi la guvernare, în schimb, devii responsabil. Nu poate ministrul Finanțelor să vină să spună că are un deficit bugetar imens și proiectul de lege al PNL să fie de eliminare a taxelor. Undeva, lucrurile nu se leagă! Pentru mine e o lege foarte bună, dar nu cred că va ieftini carburantul. Am rugat colegii de la PSD să facă astăzi poze la pompele de carburanți ca să vedem cât o să fie la 1 ianuarie, că am înțeles că de la 1 ianuarie o să fie la jumătate!

ÎntrebareCum veți acoperi datoriile?

Marcel Ciolacu: Cum funcționează orice partid: prin cotizații și subvenții. Nu sunt niște datorii fantastice, de neacoperit sau de neasumat de către PSD.

Întrebare(…)

Marcel Ciolacu: Totuși, s-a văzut foarte clar, cred că am depășit etapa discursului, am arătat prin vot care este intenția de-acum încolo. Recursul compensatoriu a fost o lege promovată în urma unei negocieri cu CEDO. Noi am plătit și electoral pentru aceste negocieri. Cât despre pensiile speciale, sunt una dintre cele două persoane care și-au dat demisia în ultima zi ca să nu beneficiez de pensie specială. Presupun că am fost destul de clar în ceea ce privește intenția mea privind pensiile speciale.

Mulțumesc!