Bună ziua! Am avut o ședință a Biroului Permanent interimar al Partidului Social Democrat. Am luat câteva decizii. Mulțumesc conducerii pentru faptul că m-a delegat pe mine să transmit aceste decizii astăzi. Va fi o practică a PSD ca mai mulți membri al Biroului interimar să iasă public și să spună deciziile acestei conduceri colective a PSD până la Congresul care va fi organizat în luna februarie.

În primul rând, în ceea ce privește pensiile speciale, este un subiect pe care românii îl tot discută în ultima perioadă, în ultimii ani de zile. Din păcate, o rezolvare favorabilă dorinței românilor nu a fost luată de nimeni și cred că este cazul ca acest subiect să fie încheiat. PSD vrea să spună astăzi foarte clar și acest lucru a fost votat în cadrul Biroului Permanent interimar că PSD nu susține în continuare pensiile speciale și că vom vota orice propunere a oricărui partid politic pentru abrogarea pensiilor speciale din România. Vom demonstra acest lucru prin vot. Inclusiv în această săptămână am înțeles că vor fi în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate discuții pentru anumite propuneri legislative ale anumitor partide politice, iar PSD va vota pentru. Sunt în discuții în această perioadă pensiile militare, pensiile de serviciu care nu vor fi afectate, nu vor fi abrogate, iar PSD va susține aceste propuneri, dar, dacă ele nu se vor materializa, așa cum își propun românii, PSD are propriul proiect pentru supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale din România. Este un element de noutate această fermitate cu care PSD va susține abrogarea pensiilor speciale din România.

În al doilea rând, în ceea ce privește asumarea răspunderii Guvernului care se va discuta în această săptămână pe legile justiției sau pe OUG 51, PSD a pregătit deja sesizări de neconstituționalitate către CCR, pentru că, dacă vorbim de legile justiției, avem deja un referendum aprobat în România prin voința poporului român care s-a exprimat foarte clar că nu își dorește modificări ale legilor justiției prin OUG sau OUG mascate, cum face în acest moment Guvernul. Vom sesiza CCR care, sunt convins, ne va da dreptate și va opri această practică neconstituțională și sfidătoare a Guvernului la adresa Parlamentului. Oricum, modificările pe care Guvernul și le dorește sunt deja în procedură parlamentară avansată de aprobare, iar documentele PSD vor fi depuse astăzi la CCR.

PSD nu va face o opoziție așa cum au făcut-o, de pildă, PNL sau USR în ultimii ani, nu vom hărțui Guvernul doar de dragul de a avea scandal politic în România. Nu vom depune moțiuni de cenzură doar de dragul de a avea o moțiune de cenzură. Sigur că vom face opoziție, iar dacă vor fi lucruri neconstituționale pe care le vom constata, vom acționa. Vom depune o moțiune de cenzură doar dacă Guvernul va veni să-și asume răspunderea pe modificarea legislației electorale, pe legea bugetului de stat, care este cea mai importantă lege din România, substituindu-se astfel din nou Parlamentului. Vom depune o sesizare la CCR pentru a arăta greșelile pe care le face PNL la guvernare.

În ceea ce privește organizarea internă, așa cum știți, s-a hotărât organizarea unui Congres extraordinar la finalul lunii februarie. Vom avea un Congres destul de mic, suplu, cu 1500 de delegați. Am aprobat azi norma de delegare pentru fiecare județ, va fi organizat aici, la Parlament. Ne interesează în primul rând organizarea unui Congres care să transmită un mesaj, prin care PSD să transmită românilor că își dorește să se reformeze din interior. Mesajele pe care dorim să le transmitem sunt cele ale românilor și ne interesează mai puțin alegerile pe funcții sau stabilizarea pe funcții a unuia sau altuia dintre colegii noștri. Principalul mesaj al acestui Congres extraordinar trebuie să fie reforma PSD.

 

Întrebare: De ce nu vor mai fi alegeri interimare în nicio organizație?

Gabriel Zetea: Pentru că este un Congres extraordinar și pentru că este nevoie să ne concentrăm pe acest lucru, pe mesajul pe care poate să-l transmită acest Congres extraordinar și nu pe stabilizarea pe funcții a unuia sau altuia dintre colegii noștri. Vor fi și în județe conferințe extraordinare, nu ordinare. Deocamdată, la nivel național, lucrurile sunt așezate. Comitetul Executiv Național este cel care stabilește calendarul și toate celelalte organizații se aliniază.

 

Întrebare: Ați discutat despre pensiile speciale ale primarilor?

Gabriel Zetea: Tocmai am spus că PSD nu va susține acordarea în România a niciunei pensii speciale către nimeni, nicio categorie socială n-ar trebui să mai aibă pensii speciale, iar eu susțin acest lucru, am susținut acest lucru întotdeauna și mă bucur că sunt eu astăzi cel care comunică în numele PSD această decizie foarte fermă.

 

Întrebare: Domnul Solomon pleda totuși pentru pensiile speciale.

Gabriel Zetea: Eu nu o să vă spun că nu există, probabil, colegi în interiorul PSD care își doresc altceva, dar decizia PSD este una foarte corectă luată astăzi, susținută public, asumată public. Marcel Ciolacu, în calitate de președinte interimar, președinte al Camerei, va avea discuții punctuale cu fiecare parlamentar și va explica necesitatea acestei măsuri pe care să o ia PSD. Eu sunt convins că colegii vor înțelege. Sunt convins că vor fi parlamentari și de la alte partide politice care nu vor dori eliminarea pensiilor speciale pentru aleși. Nu știu ce se va întâmpla cu dânșii, dar poziția fermă a PSD este pentru abrogarea pensiilor speciale în România.

 

Întrebare: Dar Comisia de Muncă este condusă de domnul Solomon.

Gabriel Zetea: Am văzut în comisiile parlamentare poziția PNL, care a dublat pensiile speciale prin abrogarea unei OUG, deci nu cred că contează poziția personală a unuia sau altuia, ci poziția partidului, iar astăzi poziția partidului este clară: vom vota pentru orice propunere care vine pentru abrogarea pensiilor. Nu PSD are majoritatea în Parlament, astăzi nu PSD are Guvernul, dar în această săptămână am înțeles că va fi această discuție, iar PSD va vota pozitiv.

 

Întrebare: Dar în Comisie sunt parlamentari care se opun!

Gabriel Zetea: Vă dați seama că dacă în această săptămână nu se votează pozitiv ceea ce vă spun eu aici va fi catalogat ca o minciună. Eu sunt ardelean, nu-mi place să mint, v-am asigurat că în interiorul BPN interimar al PSD există o poziție clară și susținere pentru acest lucru și de aceea am venit să vă spun asta! Noi susținem foarte clar!

 

Întrebare: Nu există riscul ca această lege să fie declarată neconstituțională și pensiile speciale să rămână în vigoare?

Gabriel Zetea: Tocmai de aceea v-am spus că dacă aceste propuneri ale altor partide politice nu vor vedea lumina zilei, PSD are și propriul său proiect pentru eliminarea pensiilor speciale din România: supraimpozitarea tuturor pensiilor.

 

Întrebare: Dar înseamnă automat introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, cum ați fi dumneavoastră!

Gabriel Zetea: Eu am 40 de ani, până la pensia specială va trece foarte mult timp! Nu îmi doresc pensia specială, nu am nevoie de pensia specială, nu mă interesează o pensie specială din poziția pe care o am de președinte al unui consiliu județean în România. Îmi doresc ca aceste pensii să fie eliminate și sunt convins că vom avea o susținere foarte largă și în interiorul PSD.

 

Întrebare: Vă îngrijorează că se poate ajunge la declararea legii în integralitate neconstituțională?

Gabriel Zetea: Dar PSD nu poate să nu susțină acest demers! Este un demers corect, până la urmă, îl susținem astăzi, dar mergem în paralel și cu proiectul PSD, cel de supraimpozitare a tuturor pensiilor. Dacă nu o să iasă într-o anumită variantă în Parlament în această săptămână, o să vedem miercuri în comisii, mergem cu proiectul PSD.

 

Întrebare: Doriți impozitarea pensiilor magistraților?

Gabriel Zetea: A tuturor pensiilor.

 

Întrebare: Proiectul vizează impozitarea pensiilor de peste 7000 de lei, vor fi parlamentari cu pensii sub acest plafon. Vizați revizuirea?

Gabriel Zetea: Sigur că ne interesează în mod special pensiile de peste 30 de mii, 40 de mii, 50 de mii, am înțeles că sunt și de 70 de mii, iar lucrul acesta nu este deloc corect. Pensii de 3000, 4000, 5000 de lei cred că sunt normale, decente în România și ar trebui cât mai mulți români să beneficieze de pensie. Discutăm de pensiile care au o anumită valoare în sus, mult prea mare față de contributivitatea pe care au avut-o la momentul în care munceau.

 

Întrebare: Vi se pare normal ca o persoană care n-a muncit 25 de ani să primească o astfel de pensie?

Gabriel Zetea: Nu, trebuie să existe un sistem echitabil de pensii în România, mi se pare normal ca un român care a contribuit 30-40 de ani la sistemul de pensii să poată să beneficieze de o pensie decentă. Sigur, nu sunt nici parlamentar, nu pot să vă spun câte modificări legislative există la această lege, dar vorbim acum de pensiile speciale, care sunt cele care trec de un cuantum, mai mult decât despre nevoia pe care o au acei oameni.

 

Întrebare: Lumea e revoltată că parlamentarii au pensii speciale într-o țară cu veceuri în curte. Vor fi pensii speciale sub acel plafon!

Gabriel Zetea: Tocmai am spus că nu susținem și o să votăm miercuri abrogarea tuturor pensiilor speciale din România, inclusiv cele ale parlamentarilor, dar aș vrea să faceți acest lucru și aș vrea să facem cu toții, haideți să începem să strângem semnături și pentru eliminarea pensiilor speciale ale europarlamentarilor, că l-aș vedea și pe Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, renunțând la acea pensie specială de foarte multe mii de euro de care el beneficiază și cu foarte multă ipocrizie vine și le spune celorlalți români să nu beneficieze.

 

Întrebare: Depuneți moțiune pe angajarea răspunderii pe buget?

Gabriel Zetea: Vom depune o sesizare de neconstituționalitate. Lucrurile sunt destul de clare acolo, cred că toată lumea înțelege că nu este constituțional să-ți asumi răspunderea pe legea bugetului de stat. În esență, asta înseamnă democrația în România, dezbaterea în Parlament a celei mai importante legi, iar Guvernul să se substituie Parlamentului este un lucru pe care noi nu-l vom accepta și nu îl va accepta nici CCR. Deocamdată am stabilit că moțiune PSD va depune doar în cazul modificării legislației electorale pentru că nu respectă recomandările Comisiei de la Veneția și recomandările CCR.

 

Întrebare: Pe cine susține PSD pentru șefia ASF și ICR?

Gabriel Zetea: Nu s-a discutat acest lucru în cadrul ședinței PSD.

 

Întrebare: Colaborați cu Pro România?

Gabriel Zetea: Trebuie să existe o colaborare cu Pro România, cu ALDE și cu celelalte forțe politice din Parlament. PSD va face o opoziție constructivă în Parlament, ne vom pregăti în același timp și pentru alegerile locale și parlamentare de anul viitor, încercând să avem lângă noi fie pe plan local, fie la nivel național și alte forțe politice. PSD nu poate să rămână singur și nu este normal să rămână singur în bătălia împotriva actualei puteri.

 

Întrebare: Se vorbește de un protocol informal cu Pro România.

Gabriel Zetea: Astăzi nu s-a discutat acest lucru. Eu sper să se concretizeze o colaborare cu Pro România, cel puțin deocamdată la nivel parlamentar, în viitor să se contureze o colaborare și la nivel național pe anumite protocoale. Până la urmă, suntem partide de stânga și trebuie să facem opoziție Guvernului împreună, două partide diferite, evident, dar putem să facem alianțe punctuale fie la nivel național, fie la nivel local.

 

Întrebare: Birourile reunite au decis reactivarea Comisiei de Cod Electoral. Este o încercare de blocare a PSD a revenirii la două tururi?

Gabriel Zetea: Cum să blochezi dacă tocmai s-a hotărât să se facă ceva? Nu e vorba de o blocare, e vorba de a respecta procedura parlamentară. Câtă vreme se dezbate în Parlament, acest lucru e binevenit.

 

Întrebare: Mai pot cei de la PNL să impună pe ordinea de zi dezbaterea unui astfel de proiect de lege?

Gabriel Zetea: Nu știu, o să vă rog să întrebați reprezentanții Camerei Deputaților.

 

Întrebare: De ce ați decis un Congres extraordinar, nu unul ordinar?

Gabriel Zetea: Pentru că e absolut suficient, la ce are nevoie în acest moment PSD. Un Congres ordinar presupune un tip de alegeri, un tip de convocare a delegaților. Un Congres extraordinar e ceva mai simplu, avem nevoie de o conducere stabilă a PSD în anul 2020 pentru cele două tipuri de alegeri. Nu cred că ne permitem să mergem foarte departe cu Congresul înainte de alegerile locale și atunci e nevoie de un Congres extraordinar, plus conferințe extraordinare județene în toate județele pentru a avea delegați, conform statutului partidelor politice din România.

 

Întrebare: Domnul Manda a invitat pe banii Parlamentului European 30 de senatori PSD chiar de ziua dânsului, activitatea Senatului urmând să fie blocată în acele zile. Ați discutat pe acest subiect?

Gabriel Zetea: Nu. E prima dată când aud.

 

Întrebare: Vi se pare firesc?

Gabriel Zetea: Nu știu să vă spun dacă e așa, habar nu am. Dacă se suprapun cele două lucruri, chiar săptămâna trecută am avut o delegație a primarilor PSD din județul Maramureș care au fost în Parlamentul European la invitația unui europarlamentar pe banii Parlamentului European, dar nu numai, și alte categorii sociale, au fost de multe ori ziariști duși de către europarlamentari la Parlamentul European pentru a vedea activitatea. Este, până la urmă, o activitate normală în Parlamentul European.

 

Întrebare: În legătură cu domnul Căprar…

Gabriel Zetea: Cred că a spus acest lucru și Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, nu o dată, PSD nu se va opune niciunui demers al justiției în nicio perioadă. N-am avut această discuție, sigur va fi un subiect care va fi discutat în perioada următoare de PSD.

Mulțumesc mult!