Am observat în ultimele trei luni în fauna ministerială extrem de multe personaje, care mai de care mai interesant. Sunt anumiți miniștri liberali, politicieni de la PNL care mint, într-adevăr, foarte bine, alții care o fac extrem de prost, dar între acești miniștri cu siguranță, nu cred că vă spun o noutate, se distinge un ministru care bate absolut toate recordurile. Vreau să mă refer puțin la domnul ministru Ion Ștefan, pe care vă mărturisesc că nu am știut inițial, până zilele acestea, în ce categorie să-l plasez. Nu am știut dacă este doar un politruc incompetent, doar un mincinos și până la urmă, având în vedere tot ceea ce a spus domnia-sa în ultima perioadă, cred că este puțin din amândouă.

Vă spuneam despre politicieni care mint foarte bine și am avut ieri exemplul domnului Ludovic Orban, care la ședința Birourilor Permanente Reunite, extrem de jovial, de zâmbitor, a fost de acord cu calendarul propus pentru audierea și votul miniștrilor și noului guvern, dar la ieșire a spus cu totul altceva. La fel de prost sau de bine a mințit, depinde din ce punct de vedere luăm, s-a pronunțat domnul premier Orban când ne spunea ce nenorociri am votat noi ieri Parlamentul cu mărirea tichetelor de masă, uitând sau crezând că îi păcălește pe români, dar cu câteva minute înainte toți parlamentarii PNL au votat acel proiect de lege.

Dați-mi voie să mă întorc la domnul ministru Ion Ștefan. Cred că e prima poziționare publică pe care o am vizavi de domnul ministru, având în vedere și calitatea mea trecută de ministru titular pe locul pe care-l ocupă domnia-sa acum. Am să încerc să vă prezint în minutele următoare o serie întreagă de minciuni, de păcăleli și de lucruri total neadevărate pe care domnul ministru le-a spus în spațiul public.

Am să încep cu prima: știți foarte bine că peste tot s-a lăudat domnul ministru, citez din memorie, că a redus linia politică a ministerului cu 30%, și anume a tăiat posturi de secretari de stat, de subsecretari de stat, însă domnul ministru, nu e pentru prima oară, a mințit cu desăvârșire. Am aici organigrama Ministerului Lucrărilor Publice și Administrației Publice, din care reiese următorul lucru: domnul ministru Ion Ștefan este secundat de către șase secretari de stat, cât a avut și fosta guvernare. Domnul ministru Ion Ștefan mai are pe lângă cei șase secretari de stat patru subsecretari de stat, cât a avut și fostul minister. Domnul ministru Ion Ștefan și echipa de conducere, redusă sau neredusă, are și doi secretari generali adjuncți, exact cât a avut și ministerul pe care eu l-am condus. Ce Doamne a redus domnul Ion Ștefan? Știți care e paradoxul? Că în programul de guvernare minunat pe care ni l-au propus, un punct distinct, de parcă ar fi o extraordinar de mare de victorie, este din nou reorganizarea ministerului. Pe de o parte, ne-a spus că a redus posturile, n-a făcut-o, pe de altă parte își propune în programul de guvernare să le reducă. Aici e organigrama. Vă mai spun un detaliu pe care nu vi l-a spus domnul ministru: nu semnează absolut nimic. Toate atribuțiile sunt delegate secretarilor generali adjuncți, iar secretarii de stat de la PNL, de la PMP au rolul doar de coordonare.

De asemenea, peste tot în ultimele zile domnul ministru Ion Ștefan ne spune despre deja celebrele controale și vreau să vă spun exact cum stă situația din acest punct de vedere: în luna decembrie, Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației Publice a făcut plăți de circa 1,7 miliarde de lei, din care au fost sistate la plată 143 de milioane de lei. Pe luna ianuarie s-au plătit 600 de milioane și în luna februarie 254 de milioane, iar zilele trecute domnul ministru ne spunea că a retras de la plată o sumă de 500 de milioane. În aceste condiții, pentru că tot ne spunea de transparență, îl invit pe domnul ministru să facă publice absolut toate UAT-urile cărora nu li s-au decontat sumele de bani. De asemenea, îl invit la fel de public pe domnul ministru să prezinte, pentru că așa s-a lăudat, adresele pe care Corpul de Control al ministerului le-a trimis către instituțiile statului. Domnul ministru s-a exprimat public că a trimis la DNA, la Parchetul General, la instituțiile statului neregulile găsite; nu ieri, nu mâine, ci astăzi, cât de repede se poate, îl provoc pe domnul ministru să facă publice aceste sesizări pe care le-a făcut și vă spun eu de ce n-o va face. Nu există de la Corpul de Control al ministerului nicio sesizare făcută nici către DNA, nici către Parchetul General. Singurele documente care au plecat către DNA de la minister sunt documente de la o altă direcție care sunt solicitate de către DNA. De asemenea, îl întreb public pe domnul ministru Ion Ștefan dacă nu cumva Corpul de Control și reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții nu au găsit nereguli și la primării conduse de PNL și, cu toate acestea, a sărit peste aceste constatări și a plătit facturile acestea. Pentru ca toate aceste lucruri să fie extrem de transparente, îl invit încă o dată să facă publice toate documentele oficiale, toate UAT-urile care au fost sărite de la plată, toate constatările pe care ISC și Corpul de Control le-au găsit în teritoriu.

Ceea ce este foarte grav și am aflat este exact acest lucru: nu se poate să ai tratament discriminatoriu și să pedepsești comunități conduse de primari PSD. E un avertisment public: nu se poate juca domnul ministru cu asemenea lucruri, este acolo doar pentru a apăra interesele PNL. Vă spun că există informații certe că domnul ministru a avizat la plată facturi neconforme pe care primării conduse de PNL le-au trimis la plată.

Domnul ministru, în ultima perioadă, ne spunea că nu s-au făcut controale nici de către ISC, nici de către Corpul de Control. A prezentat în susținerea ideilor domniei-sale și un raport al Curții de Conturi. În schimb, vă spun că ultima sesizare făcută oficial de către acest minister către DNA a fost făcută de către subsemnatul. Eu nu am făcut nici spectacol, nu am considerat primarii infractori de la bun început. Aceste lucruri nu se fac cu spectacol, doar pentru a-ți acoperi incompetența. Nu mai vreau să spun de gafele domniei-sale, nici de „mâine-azi”, nici de faptul că nu poate pronunța „PNDL” corect – acestea sunt lucruri care țin mai mult de cancan și care țin de performanța domniei-sale. În schimb, acestea sunt cu adevărat lucruri extrem de grave. Când mi-am prezentat raportul de activitate, vă spuneam că ISC a efectuat 16766 de acțiuni de control și a găsit 12000 de neconformități și a aplicat 1200 de sancțiuni. La întâlnirea cu reprezentanții Curții de Conturi care au auditat ministerul am fost prezent și eu și știu exact ce a spus raportul Curții de Conturi. Domnul ministru v-a citat de la o pagină în care spunea că nu au fost controale și că ar trebui să se facă controale mai dese. Dar vreau să vă citesc și eu din constatările Curții de Conturi doar un paragraf: „Deși nivelul cumulat al abaterilor identificate se situează la un nivel redus, trebuie ca toate recomandările Curții de Conturi să fie puse în practică.” Eu aveam de gând să fac controale, dar nu să fac spectacol mediatic cu acest lucru. Ceea ce face domnul ministru nu este decât o vânătoare la adresa primarilor, în special la adresa primarilor PSD.

De asemenea, vreau să vă aduc aminte un episod în care live, într-o ședință de Guvern, domnul ministru a cerut includerea pe lista suplimentară a unei alocări din fondul de rezervă bugetară pentru o comună din județul Teleorman, iar domnul premier Ludovic Orban, extrem de categoric, a spus „pas”. Îl întreb pe domnul ministru de ce a introdus pe ordinea de zi a alocării din fondul de rezervă bugetară o alocare pentru o primărie condusă de către soția secretarului general adjunct al Guvernului PNL? De ce a trebuit să facă acest circ ieftin, în care probabil domnul Ludovic Orban, premierul României, s-a prins că este o șmecherie care trebuia stopată? Lucrurile acestea nu se fac cu camerele, dar mă bucur că au făcut-o.

Așadar, aștept de la domnul ministru să prezinte public toate datele pe care le-am solicitat și mai vreau să atrag atenția asupra unui fapt mai mult decât îngrijorător: până în momentul de față, ministerul a făcut plăți de circa 2,6 miliarde de lei, plus cele 400 de milioane pe care le-am alocat, ultima alocate pe care a făcut-o Guvernul din care și eu am făcut parte, cele 400 de milioane din fondul de rezervă bugetară. Așadar, ajungem la un total de 3 miliarde de lei pentru a acoperi facturile pe PNDL 1 și 2. Bugetul total pe anul 2020, așa cum a fost el prezentat, este de 4 miliarde de lei. Așadar, pentru tot restul anului, pentru plata facturilor au mai rămas 1 miliard. Prima rectificare bugetară care poate fi făcută va fi după mijlocul anului și întreb public cum are de gând Guvernul PNL, care va rămâne fără bani în maxim o lună de zile, să acopere lucrările care vor fi executate pe PNDL 1 și 2, pentru că într-adevăr am atras atenția de la bun început că alocarea este insuficientă și că vor rămâne fără bani. Într-o lună de zile vor rămâne fără bani și îi întreb ce au de gând să facă?

Vreau să mai demolez un mit: Curtea de Conturi a confirmat ceea ce vă spun și eu, că abaterile sunt minore și voi fi primul care susține că orice primar, indiferent de culoarea politică pe care o reprezintă, care greșește trebuie să plătească. 5% din totalul lucrărilor sau UAT-urilor au fost dovedite că au făcut nereguli în derularea PNDL 1 și 2. Aceasta este realitatea. Operăm cu date publice pe care domnul ministru le-a pus pe site-ul ministerului. Îl somez să nu își dea arama pe față atât de repede și mă mir că a avut îndrăzneala să trimită Corpul de Control exact la primăria la care vrea să candideze, la care este dator de 19 ani. Chiar așa, domnule ministru, le faci pe față? Pui presiune și intimidezi primarul care te-a învins în alegeri, doar pentru a-ți acoperi măgăria pe care ai făcut-o începând cu momentul în care ți-ai făcut o casă? Știu, erai tânăr și lucrai neobosit, erai și tânăr, și frumos, citez exact spusele domniei-sale.

Astăzi aștept de la domnul ministru sesizările oficiale făcute către DNA și Parchetul General de către Corpul de Control, astăzi aștept să facă publică lista cu toate UAT-urile care au fost oprite de la plată. Vă dau un singur exemplu: într-un județ anume, din opt UAT-uri verificate, șapte au fost PSD, una a fost ALDE. Același lucru se întâmplă și în alte județe, iar când nu se întâmplă, neregulile descoperite la primari PNL sunt trecute cu vederea și sunt plătite. Restul, circul pe care îl face domnul ministru, gafele domniei-sale ne interesează mai puțin. Pe mine mă interesează să știu ce se întâmplă cu soarta celor două mii de UAT-uri care derulează peste 13 mii de investiții, care într-o lună vor rămâne fără finanțare.

 

Întrebare: Ne puteți da exemple de primării PNL cu nereguli care și-au primit banii?

Daniel Suciu: Tocmai de aceea am făcut un apel public la domnul ministru să facă publică lista tuturor controalelor pe fiecare UAT. Am condus ministerul timp de opt luni de zile și îmi pare foarte rău pentru domnul ministru, chiar mai am informații și de acolo.

 

Întrebare: Care va fi poziția PSD la ședința de vot pentru învestitura Guvernului Orban 2?

Daniel Suciu: Cred că acest subiect l-am dezbătut ieri. A fost un subiect de discuție inclusiv în ședința CEX. Poziționarea noastră oficială este următoarea: miercurea viitoare vom avea o ședință din nou în care vom stabili care este conduita parlamentarilor PSD vizavi de acest subiect, dar vă mai spuneam că există și varianta ca până când CCR nu se pronunță asupra sesizării pe care noi am făcut-o luăm în calcul inclusiv să nu mergem la această ședință, pentru că noi credem în continuare că desemnarea domnului Orban din nou ca premier nu este în conformitate cu spiritul Constituției.

 

Întrebare: Există și parlamentari de la alte partide dispuși să adopte această strategie?

Daniel Suciu: Vă aduc aminte că atunci când am fost la „consultările”, că nu prea au fost consultări, de la Cotroceni, i-am spus președintelui că există o majoritate și că are cheia de a ieși din criza aceasta politică pe care domnia-sa a provocat-o. Există o majoritate formată din membri al PSD și Pro România care au făcut inclusiv o propunere de premier comună și la care se mai adaugă și alți parlamentari care împărtășesc viziunea noastră. Ceea ce vom discuta cu acești parlamentari care nu sunt nici membri PSD, nici Pro România, credeți-mă că nu am de gând să spun public, dar veți vedea că miercurea viitoare vom lua o decizie și acea decizie va fi respectată.

 

Întrebare: Spuneați că sunt informații certe că actualul ministru a făcut plăți către primăriile PNL…

Daniel Suciu: Acestea sunt informațiile pe care eu le am.

 

Întrebare: Despre ce vorbiți, mai exact? De unde aveți informațiile?

Daniel Suciu: Vă repet, am condus acest minister timp de opt luni și nu poți să ascunzi anumite lucruri. De asemenea, vă spun că lucrez cu materialul clientului, cu informații publice făcute de ministerul pe care acum domnul Ștefan îl conduce, dar știu că au fost controlate inclusiv primării conduse de primari colegi de partid cu domnul Ion Ștefan, au fost constatate neregularități. În schimb, nu au beneficiat de același tratament de care au beneficiat alte primării. Deși se spunea că nu pot fi plătite aceste facturi până nu se remediază acele neconformități, au fost făcute plăți pentru aceste primării. Tocmai de aceea am spus, dacă tot discutăm de spiritul transparenței, că îl somez, îl rog, îi cer, cum vreți dumneavoastră de cuviință să pomeniți termenul, solicit ministerului, nu domnului Ion Ștefan, să facă publice toate controalele la toate UAT-urile nominal. Veți avea o mare surpriză!

 

Întrebare: Dar aveți și instrumente parlamentare la îndemână. De ce nu apelați și la aceste instrumente?

Daniel Suciu: Pentru că abia de ieri sau de alaltăieri, dacă vreți, domnul ministru, pentru a-și acoperi gafele, s-a dezlănțuit cu asemenea lucruri și vă spun încă o dată: nu neg, ba din contră, au existat și există neregularități și lucrări făcute cum nu ar trebui să fie făcute. V-am spus că ultima adresă oficială către o instituție a statului a fost făcută de mine când eram ministru către DNA. De asemenea, am de gând și acesta este un prim pas, această conferință de presă, îl aștept pe domnul ministru să facă publice aceste date. În caz contrar, vă asigur vă voi uza de toate instrumentele pe care le am la îndemână, atât ca parlamentar, dar și ca om politic, ca să îi cer socoteală domnului ministru.

Vă doresc o zi minunată!