Președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, au participat marți, 14 iunie 2022, la cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale „Critical Infrastructure Protection Forum” (CIP Forum V 2022.

Marcel Ciolacu a declarat marţi că statul român are de recuperat mulţi paşi pentru a fi o plasă de siguranţă în momente critice.

„În aceste zile realizăm cât de importante sunt infrastructura critică şi toate sectoarele esenţiale. Poate mai mult ca oricând în ultimii 30 de ani, cu un război lângă graniţele ţării noastre şi după o pandemie cu efecte multiple, realizăm nevoia unei funcţionalităţi eficiente ale acestora fără sincope. După anii de pandemie care au testat capacităţile statului român şi ale mediului de afaceri de a rezista asaltului unei situaţii sanitare de forţă majoră, climatul actual de securitate ne arată ce capacităţi avem de întărit şi de dezvoltat suplimentar, fie că vorbim de sectorul energetic, digitalizarea instituţiilor, infrastructura de transport, producţia substanţelor petrochimice, alimentaţie, agricultură sau de mediu”, a spus președintele PSD în discursul său.

Adrian Câciu a declarat că ministerul Finanţelor deţine una dintre cele mai complexe structuri informatice din România.

„Protecţia infrastructurilor critice este o necesitate într-un mediu complex şi dinamic, în care observăm nu doar creşterea frecvenţei şi severităţii, dar şi a frecvenţei datelor din aşa-numitul război hibrid. Acest aşa-zis război hibrid cuprinde în mod expres ţintirea infrastructurilor critice civile pentru a degrada capacitatea economică, logistică şi administrativă a ţării noastre, pentru a o descuraja şi pentru a o forţa să acţioneze în modul dorit de cei care realizează aceste atacuri. Aceşti atacatori sunt destul de greu de stabilit. Dacă au folosit mijloace cibernetice de atac, mai ales că asemenea acţiuni pot veni şi din partea criminalităţii organizate, din partea aşa-zişilor „lupi singuratici”, preocupaţi financiar sau chiar ideologic. Transformarea pe care pandemia a generat-o în lume ne-a făcut că fim conştienţi că procesul de digitalizare trebuie accelerat. Digitalizarea administraţiei fiscale înseamnă transparenţă, modernizare, debirocratizare şi înlocuirea dosarului cu şină cu servicii la un click distanţă. Recent, s-au făcut paşi în această direcţie, dar este imperios necesar ca acest proiect să avanseze rapid, pentru că sarcina administrativă a contribuabililor corecţi trebuie uşurată”, a mai afirmat Adrian Câciu.