Președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, și secretarul general al PSD Dolj Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj, au participat joi, 15 septembrie 2022, la inaugurarea Centrului Cultural „Constantin Brâncuşi” din Craiova. Marcel Ciolacu a afirmat că, prin acest proiect, Craiova şi Doljul reuşesc să spună povestea unui oltean genial care după ce s-a format în aceste locuri a cucerit întreaga lume.

„Am văzut cum în orice mare oraş al lumii o expoziţie cu operele lui Brâncuşi este un magnet pentru public, atât pentru cel local, cât şi pentru cel străin. Sunt convins că acelaşi lucru va produce acest centru şi în cazul Craiovei, care sub ochii noştri devine un oraş multicultural. Craiova culturală se situează peste multe alte oraşe din România cu bugete mult mai mari, iar pentru asta atât Olguţa Vasilescu, cât şi Cosmin Vasile merită toate felicitările noastre. Craiova şi Doljul reuşesc azi să spună în mod admirabil povestea unui oltean genial care după ce a studiat şi s-a format în aceste locuri a cucerit întreaga lume”, a declarat președintele PSD.

„Centrul Cultural „Constantin Brâncuși” a fost inaugurat, astăzi, la Craiova, în prezența președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și a oficialităților doljene. Marele sculptor oltean, care spunea că la Craiova s-a născut a doua oară, are acum, o casă a sa. Și nu orice casă, ci una construită în modul în care și-a imaginat el perfecțiunea, adică în formă de ovoid, dar în care se integrează și cubul și Măiastra. Un loc unde vor fi păstrate, în viitor, operele lui, singurele care se mai află în România, de altfel, și care sunt încă expuse în Palatul Jean Mihail. Ne-am mândrit până acum cu Parcul Romanescu, medaliat cu aur la Paris pentru cel mai frumos parc european, cu Festivalul Shakespeare, al treilea la clasa lui din lume, cu festivalul de animație „Păpușile ocupă strada”, al doilea ca importanță din Europa. De astăzi, însă, Craiova are în patrimoniu o clădire unicat prin originalitate și modul de îmbinare al sticlei, care ne așază pe harta culturală a lumii!” afirmă Lia Olguța Vasilescu.

„Inaugurăm un centru unic în lume, ce poartă numele celui mare sculptor din secolul XX – Constantin Brâncuşi. Cele 100 de tone de sticlă au avut nevoie de soluţii tehnice deosebite. Sub prisma de sticlă se află o galerie subterană pentru care s-au realizat peste 10.000 metri cubi de săpături, pentru care au fost turnaţi mii de metri cubi de beton armat. Sunt date poate prea tehnice, dar ele arată complexitatea acestui proiect nemaiîntâlnit în Europa. Cu acest omagiu în beton şi sticlă am dorit să completăm colecţia de opere Brâncuşi care există la Muzeul de Artă, prin amenajarea unui spaţiu expoziţional generos unde cei interesaţi vor putea descoperi povestea Craiova-Paris, via Craiova, întreaga poveste a vieţii lui Brâncuşi, bârnele aduse de V.G. Paleolog de la atelierul din Paris al artistului şi multe informaţii din viaţa sculptorului prin intermediul tehnologiei moderne”, a spus rândul său Cosmin Vasile, la inaugurare.