Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, a declarat duminică, 26 iulie 2020, că “singurul responsabil pentru situația dezastruoasă a României din acest moment, pandemic și economic, este Guvernul Orban”.

“Aș vrea să trecem în revistă nouă argumente care arată că singurul responsabil pentru situația dezastruoasă a României din acest moment, pandemic și economic, este Guvernul Orban și, prin cauționarea lui, domnul președinte Iohannis. Primul argument este că prin neglijență, prin incompetență, prin prostie, au lăsat România de două ori fără cadrul legislativ necesar luptei cu pandemia. Au fost acele trei zile ale prostiei și a fost perioada de după ce s-a pronunțat CCR, când am așteptat o lege care să poată pune în cadrul constituțional carantina și izolarea persoanelor în situații de pandemie și epidemie. Nu trebuie să uităm că la peste 100 de zile de la declararea pandemiei de către OMS, Guvernul a binevoit să anunțe epidemie și în România.

Al doilea argument: dotarea cu echipamente de protecție a fost târzie, iar echipamentele au fost insuficiente. Să nu uităm că există o OUG din 21 mai care aloca 230 de milioane de lei pentru măști pentru persoanele defavorizate. A trecut o lege prin Parlament care obliga Guvernul la a asigura măști pentru persoanele defavorizate, lege care a fost abia promulgată de Iohannis. Nicio mască nu a ajuns la persoanele în nevoie. De ce? Poate fi un singur argument: se așteaptă campania electorală pentru a folosi aceste măști în scop electoral de către PNL.

Al treilea motiv: promovarea incompetenței. Știm cu toții cum au promovat în funcția de director de spitale ciocli și chelneri, cum în funcția de șefi a DSP au promovat politruci, iar Bucureștiul este unul dintre cele mai grave exemple.

Al patrulea motiv pentru care Guvernul PNL este singurul responsabil pentru situația catastrofală de azi: comunicarea dezastruoasă. Au existat multipli purtători de mesaj, iar mesajele au fost de cele mai multe ori contradictorii. Există în acest moment OUG a Guvernului care trebuie să comunice lucruri de interes național. Această OUG a fost modificată și îmbunătățită în Parlament și așteaptă promulgarea președintelui. Deși se cheltuie mulți bani publici, de ce nu avem decât o singură campanie care se derulează și care ne spune cum să ne legăm masca? De ce nu avem o campanie pentru conștientizarea celor care au trecut prin boală și care pot dona plasma atât de necesară vindecării altora? Sunt multe alte lucruri care ar trebui comunicate, e o lipsă de strategie clară care duce la rezultatele pe care le vedem.

Al cincilea motiv: dotarea cu aparatura specifică luptei cu coronavirusul. Cea mai mare parte a dotărilor a fost lăsată în sarcina UAT-urilor, iar PSD a corectat rectificarea, astfel încât banii folosiți să vină înapoi, dar au fost patru luni de zile în care toată lumea a vorbit despre un eventual val doi, patru luni pe care Guvernul Orban nu le-a folosit deloc pentru a crea mai multe paturi de ATI, pentru a se dota cu ventilatoare. Ce-ați așteptat, domnilor? Să vină ziua când dați vina pe toată lumea, pe opoziție, pe oameni, mai puțin pe dumneavoastră pentru situația din spitale.

Al șaselea motiv: lipsa procedurilor specifice pentru măsurile pe care le-au luat în timpul pandemiei. Pe 15 mai s-au deschis granițele, moment în care 30 de mii de oameni au trecut frontiera, expunându-se la un risc major de contaminare. A fost deschiderea teraselor fără niciun fel de procedură, au fost blocate internările pentru pacienții cronici sau non-covid prin niște proceduri aberante.

Al șaptelea argument: exemplele personale dezastruoase. Țineți minte beția de la Guvern, fără măști, fără distanțare? Nu uităm petrecerea lui Rareș Bogdan, adunarea politică a domnului Alexe de la Iași, peste 50 de oameni fără măști într-un spațiu închis. Cel mai recent exemplu este al șefului statului, care în compania tuturor șefilor de stat a fost singurul care nu a purtat mască în spațiu închis. Cel mai recent și mai grav caz a fost petrecerea organizată de PNL Argeș în Muzeul Brătianu. Ca omul care a negociat achiziția acestui obiectiv pentru statul român, în nicio linie a acelui contract nu se spune că acest muzeu este la dispoziția PNL, că trebuie să găzduiască petreceri private. Ar trebui să ne comunice organizația de acolo dacă au plătit taxe pentru a accesa acest spațiu, dacă au avut autorizație de a sta acolo, mai ales că atât prefectul, cât și președintele PNL Argeș au fost expuși la coronavirus prin contacte directe cu oameni infectați.

Al optulea motiv: lipsa de corelare a măsurilor restrictive cu ajutorul economic și social. Este foarte simplu să închizi ramuri economice întregi. Este foarte simplu să carantinezi persoane sau localități, dar în loc trebuie pus ceva. Nu există posibilitatea de a obține concedii medicale pentru persoanele care sunt izolate. Nu există pachete complementare pentru industriile afectate în acest moment. Închidem ramuri economice fără să se dea compensații oamenilor și patronilor. Există abuzuri cu nuanțe politice, cum este carantinarea comunei Gornet. Acolo există șapte cazuri confirmate, iar 2000 de oameni sunt ținuți în carantină fără să li se asigure un minim sprijin. Acei oameni își vor căuta dreptatea în instanță și sperăm ca instanța să fie în acord cu pretențiile dumnealui.

Al nouălea motiv, dar nu cel din urmă: lipsa testărilor. Am testat extrem de puțin. Testăm în continuare destul de puțin, iar diferența de teste raportate e făcută de persoane private care au nevoie de aceste teste pentru concedii sau alte interese private. Când veți începe să testați în masă, când testați nivelul de imunizare al populației pentru a ști cum să acționăm în continuare?”, a afirmat Lucian Romașcanu într-o conferință de presă la sediul PSD.