Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a susținut miercuri , 02 februarie 2022, în cadrul ședinței solemne comune a Camerei Deputaților și Senatului consacrată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, un discurs în care a declarat că „avem nevoie de un nou pact politic, precum momentul Snagov, care să dea direcție României în Uniunea Europeană în perioada următoare – o nouă agendă europeană pentru țara noastră care să asigure dezvoltarea României și folosirea oportunităților disponibile la nivel european în interesul românilor”.

Mai joi se poate citi discursul integral:

„Domnule Ministru pentru Europa și afaceri externe al Franței,

Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Prim-Ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Stimati reprezentanti ai cultelor religioase,

Doamnelor și domnilor europarlamentari,

Stimați Reprezentanți ai Corpului Diplomatic,

Distinși invitați,

Cu mare bucurie vă urez un călduros bine ați venit la ședința solemnă comună pentru aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Încă de la apariția statului român modern, poporul român a îmbrățișat, cu entuziasm și pasiune, cultura occidentală și, în special, pe cea franceză.

În perioada pașoptiștilor, în cea a regalității, în timpul și între cele două Războaie Mondiale, alegerea românilor a fost mereu Europa.

După o îndepărtare forțată în anii comunismului, anul 1989 a însemnat reafirmarea, cu toată puterea și determinarea unui popor dornic de libertate, a apartenenței la proiectul european.

A urmat un drum lung, marcat de numeroase decizii și reforme dificile, dar care a culminat, în anul 2007, cu unul dintre cele mai semnificative momente ale istoriei noastre recente, aderarea la Uniunea Europeană.

Acel moment a fost o mare victorie a României, dar în egală măsură și o victorie a Europei.

În contextul prezenței la București a domnului ministru Le Drian, aș dori să remarc faptul că țara domniei sale a fost, în istorie, unul din marii susținători ai României.

De aceea, domnule Ministru, vă mulțumesc pentru gestul de mare prietenie de a vă alătura în cadrul acestei ședinței solemne, mai ales având în vedere agenda dumneavoastră atât de complexă în acest semestru al Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Distinsă audiență, 

Uniunea Europeană este un proiect în continuă dezvoltare, al cărei viitor îl conturăm împreună.

În vremurile bune ne bucurăm de prosperitate, de libera circulație, de oportunitatea de a avea studii și cariere pan-europene, iar în vremurile grele ne bucurăm de protecția și solidaritatea europeană.

Mecanismul european de redresare și reziliență, și, din perspectiva României, PNRR-ul, reprezintă o șansă extraordinară pentru alinierea economiei noastre la cele mai moderne standarde.

Acum traversăm un context geopolitic extrem de complicat. Mai întâi criza pandemică, la care se adaugă evoluțiile deosebit de îngrijorătoare de la frontiera de est.

După cum știți, România este un partener de încredere atât din punct de vedere militar și al prezenței sale în NATO, cât și din postura de gardian al frontierelor externe ale UE, prin participarea la misiunile FRONTEX.

Suntem convinși că o vecinătate sigură, cu țări prospere și stabile, reprezintă cea mai bună cale spre propria pace.

Salut, cu acest prilej, acțiunile care vizează avansarea parcursului european al statelor din Balcanii de Vest și intensificarea dialogului cu statele Parteneriatului Estic.

Stimați oaspeți,

Ne aflăm în anul european al tineretului, un moment de recunoaștere a provocărilor pe care le-au avut tinerii pe perioada pandemiei. 

Este un moment cu atât mai bun să ne amintim că tinerii noștri sunt cei care vor trăi în lumea pe care noi o construim astăzi.

Ei trebuie să se regăsească atât în valorile generoase care au condus la crearea Uniunii, cât și în deciziile cele mai concrete, care vor avea un impact direct asupra vieții lor de zi cu zi.

La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană avem nevoie de un nou pact politic, precum momentul Snagov, care să dea direcție României în Uniunea Europeană în perioada următoare – o nouă agendă europeană pentru țara noastră care să asigure dezvoltarea României și folosirea oportunităților disponibile la nivel european în interesul românilor.

De aceea, închei acest discurs cu gândul că trebuie să le oferim tinerilor noștri tot sprijinul de care au nevoie, pentru ca și ei să lupte la rândul lor pentru visul Europei unite.

Mulțumesc!”