Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat s-a reunit vineri, 14 mai 2021, la Sâmbăta de Sus, jud. Brașov. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în cadrul reuniunii s-a discutat îndelung despre PNRR și a salutat decizia prim-ministrului Florin Cîțu de a prezenta Planul Național de Redresare și Reziliență în Parlamentul României.

„Am avut discuții și am pregătit viitorul Consiliu Politic Național, unde vom lua decizii privind strategia alegerilor parțiale de pe data de 27, în cazul în care Guvernul va emite Hotărârea de Guvern. Am discutat despre structura Consiliului Național și am decis să aibă o corespondență cu structura Comisiei Europene. Am decis redeschiderea Institutului Social Democrat și ne-a fost făcută și o prezentare de către domnul Ionuț Vulpescu. Am discutat îndelung despre PNRR și chiar am salutat decizia prim-ministrului Cîțu, după ce s-a întors de la Bruxelles, de a prezenta Planul Național de Redresare și Reziliență în Parlamentul României și de a avea o discuție aplicată cu opoziția, respectiv cu Partidul Social Democrat. Credem că este cel mai bun lucru faptul că prim-ministrul României a ajuns la concluzia că nu este un plan național de redresare și reziliență al Guvernului sau al unei coaliții, este Planul Național de Redresare și Reziliență al României” a precizat Marcel Ciolacu.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că PSD va depune în Parlament un proiect de lege pentru a proteja drepturile angajaților români și în special ale celor care sunt plătiți cu salariul minim.

„Guvernul Cîțu tocmai a dat un atac brutal asupra drepturilor a peste un milion de români care muncesc cinstit. Mă refer la recenta OUG prin care au fost desființate fișa postului și regulamentul intern pentru firmele cu până la nouă angajați. Practic, Guvernul a aruncat în haos total relația patron-angajat. În loc să sprijine, până la urmă, o relație corectă și benefică pentru ambele părți, Cîțu a deschis de fapt o cale a abuzurilor din toate părțile. Sub o anumită aparență de debirocratizare, Guvernul Cîțu a eliminat nu doar orice formă de protejare a angajatului, dar și a angajatorului corect, pentru că nu toți angajatorii sunt ca reprezentanții actualei puteri. Noi am spus întotdeauna un lucru, și anume faptul că PSD va fi de partea oamenilor care muncesc și mai ales de partea celor care au salarii mici” a mai menționat Sorin Grindeanu.

Deputatul Alexandru Rafila a declarat că PSD va susține cu toată puterea revenirea la o viață economică și socială normală, în contextul în care această pandemie poate fi învinsă.

„În mod evident, măsurile de relaxare decise ieri de președintele Iohannis, care probabil că vor fi aprobate astăzi de Guvernul României, sunt binevenite. Nimeni nu poate să conteste acest lucru, dar importantă este sustenabilitatea acestor măsuri, pentru că o reîntoarcere a restricțiilor pune serios probleme legate de modul în care ar putea să fie gestionată în continuare pandemia. Nu e suficient să iei o măsură de relaxare, important e să nu revii la restricții și ăsta ar trebui să fie dezideratul general. Lucrul ăsta se poate face printr-o campanie de informare, de vaccinare, dar și aici există o temere și discuții în spațiul public referitor la discriminare, la stigmatizarea celor care nu sunt vaccinați” a mai spus Alexandru Rafila.