Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, cere Guvernului să îi respecte pe toţi acei români care au dreptul la racordare gratuită la rețelele de gaze naturale şi energie electrică, așa cum prevede legea. „Există un angajament clar la nivel european pentru susținerea consumatorilor vulnerabili în UE. Guvernele PSD au acționat constant în acest sens, dovadă şi legislația pe care am promovat-o şi de care beneficiază acum românii. Un guvern care se prevalează de afluxul de cereri de racordare pentru a se gândi la limitarea accesului la gaze şi electricitate în funcţie de consum trădează un cinism, încălcarea directivelor europene si lipsă de viziune economică revoltătoare. Iar dacă e în pană de soluții coaliția de guvernare, să ia exemplul altor state europene: Franța, Germania, Austria, Spania, Irlanda  sau Grecia”, a declarat Dan Nica.

„Măsurile de sprijin pentru consumatorii vulnerabili reprezintă o prioritate în Franța şi în Germania. În Austria, gospodăriile cu venituri reduse nu trebuie să plătească taxa pentru energia electrică ecologică, în vreme ce în Grecia legea privind comunitățile energetice prevede sprijin pentru consumatorii vulnerabili. În Spania, Strategia națională pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili, aprobată în 2019, cuprinde dispoziții pentru abordarea tuturor dimensiunilor pentru sprijinirea acestora într-un mod integrat”, a precizat Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD a solicitat Ministerului Energiei să pună urgent în aplicare prevederile directivelor europene pentru a nu declanșa infringementul împotriva României. „Consumatorii au dreptul la racordare la gaze şi electricitate. Cât despre consumatorii industriali, ar fi de-a dreptul penibil să vedem un guvern care privează companiile de acces la reţeaua de gaze. Îi recomand ministrului Energiei, Virgil Popescu, să citească textul Directivei UE 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi Recomandarea Comisiei Europene din octombrie 2020”, a subliniat eurodeputatul Dan Nica.

DIRECTIVA (UE) 2019/ 944 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI – din 5 iunie 2019 – privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/ 27/ UE (europa.eu)

C(2020)9600/F1 – RO (europa.eu)

Biroul de presă al PSD