Liderul grupului deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut luni, 11 mai 2020, că după 15 mai, în România, nu vor mai fi restricţii, pentru că Guvernul a trimis în Parlament foarte târziu proiectul de lege privind situaţia de alertă, iar documentul nu va putea fi pus în aplicare imediat după starea de urgenţă.

“Ne aflăm într-o situație extrem de gravă. Acest guvern incompetent a anunțat de două săptămâni deja faptul că starea de urgență va fi ridicată. E adevărat că n-au găsit nimic să pună în loc, nu au făcut nimic în această perioadă în afară de tunuri pentru firmele de casă. Orban și miniștrii dânsului se contrazic de două săptămâni cu privire la relaxarea unor măsuri, însă românii nu știu ce se va întâmpla după 15 mai. Astăzi l-am auzit pe premier spunând faptul că au depus un proiect de lege care așteaptă să fie trecut de urgență prin Parlament în ziua de joi, astfel încât vineri să fie promulgat de președinte și publicat în „Monitorul Oficial”. Simt nevoia să îi spun premierului nu doar că este incompetent, dar habar nu are cunoștințe elementare cu privire la Constituție și vă spun că în articolul 84 din Constituție, după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului, este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa termen de contestare la CCR. După aceste două zile, după ce președintele promulgă, conform articolului 78 din Constituție, e nevoie de trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”. Acest lucru înseamnă că practic din data de 15 nu vom mai avea niciun fel de restricții în România, pentru că acest Guvern, în loc să se ocupe din timp de redactarea și de depunerea unui proiect în acest sens, pierd vremea angajând chelneri șefi de spitale, făcând achiziții la dublu sau la triplu preț și nu se ocupă defel de adevăratele probleme ale României”, a declarat Alfred Simonis într-o declarație de presă la Parlament.

De asemenea, conform deputatului PSD, Guvernul a refuzat constant în ultimele două săptămâni să dialogheze cu Parlamentul.

“Guvernul a refuzat constant în ultimele săptămâni să dialogheze cu Parlamentul. Faptul că sunt incompetenți este extrem de grav, faptul că sunt și făloși și nu încearcă să comunice cu cei care se pricep la legislație este cu atât mai grav. Guvernul ne cere să votăm această stare de alertă. Trebuie să vedem în primul rând dacă se respectă drepturile și libertățile cetățenești. De asemenea, trebuie să vedem dacă nu se dă drumul din nou la achiziții de la clientela de partid, cum există exemple numeroase în acest sens, la prețuri trucate”, a menționat Alfred Simonis.