Președintele CJ Bistrița-Năsăud Radu Moldovan, Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la OMS, și Valentin Ivancea, preşedintele CJ Bacău, au susținut joi, 5 noiembrie 2020, o conferință de presă, prezentând câteva propuneri ale PSD în ceea ce privește controlul epidemiei cu noul coronavirus.

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud Radu Moldovan a declarat că pe site-ul Ministerului Sănătăţii ar trebuie să fie publicate date despre paturile libere de la Terapie Intensivă din toată ţara.

„În momentul de faţă situaţia în ţară este una foarte grea şi l-aş ruga pe domnul ministru Tătaru, care ne-a spus zilele trecute că are 1.250 de paturi de terapie intensivă, că face 1.500 de paturi ATI, în momentul de faţă ar fi extrem de util pentru toţi medicii şi pentru toate spitalele din ţară ca numărul de paturi la ATI să fie făcut public, măcar pe un site al Ministerului Sănătăţii, ca colegii noştri din spitale să ştie unde să trimită bolnavii”, a spus Radu Moldovan.

Alexandru Rafila a declarat că problema majoră nu este a numărului de cazuri, ci este legată de pacienţii care au forme medii şi care trebuie internaţi şi de cei care au forme grave şi trebuie duşi la terapie intensivă.

„Aceste două elemente dacă sunt nerezolvate – şi sistemul de sănătate nu este un elastic pe care îl întinzi la nesfârşit -, atunci aceşti pacienţii cu forme medii nu vor putea fi internaţi şi vor ajunge să facă forme grave, cei cu forme grave vor ajunge să devină pacienţi critici şi va creşte foarte mult mortalitatea. Acum am avut cel mai mult 146 de decese într-o zi. Noi deja suntem ca şi nivel în Uniunea Europeană, cu toate că incidenţa cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10-12, ca şi mortalitate suntem pe locul 3-4. Asta ne arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziţii în UE o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla”, a explicat Alexandru Rafila.