PSD pune accent pe atragerea fondurilor europene în programul de guvernare și solicită ca atragerea banilor europeni să devină un obiectiv național

Socialiștii europeni solicită transparență privind folosirea banilor europeni și realizarea planului național de relansare și reziliență

               În cadrul evenimentului online organizat de Partidul Social Democrat și PES activists România, în prezența mai multor oficiali europeni și a sute de participanți din toată țara, reprezentanții social democraților au prezentat viziunea stângii cu privire la  viitorul Europei și programul politic al PSD privind atragerea fondurilor europene. Prezent la eveniment, liderul Partidului Socialiștilor Europeni, Sergei Stanishev, a reiterat sprijinul socialiștilor europeni pentru Partidul Social Democrat în aceste alegeri, solicitând mai multă transparență din partea actualilor guvernanți în folosirea banilor europeni.

            “Sunt convins că Partidul Social Democrat are cea mai bună propunere de program de guvernare. La nivel european ne-am luptat pentru a avea acest plan de relansare economică și un buget european ambițios. Pentru ca acest lucru să fie posibil  este nevoie ca în România să existe parteneri care pot atrage aceste resurse și care pot realiza proiecte și programe serioase ce pot fi implementate rapid. Solidaritatea între țările UE în procesul de redresare este esențială pentru abordarea crizei COVID, iar solidaritatea se află în inima social-democraților europeni, familie politică din care face parte și PSD. Mereu ne-am propus să avem o Europă mai apropiată de cetățeni, iar direcția solicitată este clară. Trebuie să punem accent mai mult pe cooperare, pe zona de Sănătate – de aceea am susținut crearea programului european pe sănătate, pe zona de protejare a locurilor de muncă – iar comisarii noștri au inițiat programul SURE care a permis finanțarea șomajului tehnic, pentru crearea unor standarde comune – și iată că astăzi suntem tot mai aproape de un salariu minim la nivel european. Asta înseamnă stânga europeană.”, a declarat președintele PES, Sergei Stanishev.

            Reprezentanții PSD au prezentat în detaliu datele privind gradul de absorbție și direcțiile ce pot fi finanțate din bani europeni, arătând faptul că actualul guvern ar fi putut să facă mai multe în privința resurselor europene dat fiind faptul că executivul european a suspendat pe perioada pandemiei o serie de reguli care îngreunau accesarea fondurilor UE.

            “În perioada 2017-2019, au fost semnate 7189 de contracte de finanțare în valoare de 21,1 miliarde de euro iar gradul de absorbție a fost de peste 10 miliarde de euro, mult peste cele 3 miliarde atrase de actuala guvernare pentru implementare proiectelor inițiate anterior. Este timpul să scoatem subiectul atragerii fondurilor europene din jocul politic și să avem un moment zero prin care să agreăm direcțiile de acțiune pentru ca România să devină un lider în atragerea banilor europene. Din păcate, în prezent, actualii guvernanți dau dovadă de lipsă de transparență privind fondurile europene și planul național de relansare și reziliență și se prezintă cifre și proiecte care nu au legătură cu realitatea. Viziunea noastră este clară și se bazează pe simplificare, standardizare și un grad ridicat de profesionalism. Atragerea fondurilor europene trebuie să devină un obiectiv național mai ales în contextul generat de COVID-19. Trebuie să schimbăm filozofia în utilizarea banilor europeni. Este timpul să nu mai bifăm doar intenții de proiecte și să avem o strategie reală privind modernizarea României folosind resursele europene”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European și lider al PES activists România.

            La evenimentul la care au asistat online circa 300 de persoane din țară și diaspora, au mai avut intervenții europarlamentarii Dan Nica, Brando Benifei, Eva Kaili și Dragoș Benea, candidatul la Camera Deputaților, Alexandru Rafila, și deputatul Ștefan Mușoiu, activist PES.

Descarcă și citește programul de guvernare al PSD pentru Fonduri Europene AICI.