Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în scris, conform procedurilor parlamentare, președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, sancționarea eurodeputatului Guido Reil care, în plenul Parlamentului European, a comparat România cu Vestul Sălbatic și a afirmat, totodată, că țara noastră nu merită să fie în Uniunea Europeană.

Nu pot accepta ca țara mea să fie atacată gratuit de un eurodeputat extremist în plenul Parlamentului European. De aceea, am solicitat, utilizând procedurile parlamentare specifice, sancționarea imediată a acestuia. Sancțiunea aplicată poate conduce la ștergerea înregistrării intervenției, pierderea dreptului la o parte din indemnizație, suspendarea dreptului de vot sau a participării la diferite activități parlamentare. Dacă acum tolerăm acest tip de mesaj anti-românesc, există riscul ca acest comportament să se reproducă în continuare sub forme și mai dure” a explicat demersul său europarlamentarul român, Victor Negrescu.

În solicitarea adresată președintei Parlamentului European, se subliniază faptul că, prin declarația sa, europarlamentarul extremist a adus atingere demnității României, creând, în același timp, și un prejudiciu valorilor europene consacrate. Documentul este fundamentat în baza articolului 10, alineat 1 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European, coroborat cu articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale, precum și aplicarea prevederilor articolelor 175, alineat 1 și alineat 6, respectiv 176, alineat 1 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European.