Parlamentul European a votat rezoluția inițiată de Dan Nica privind plafonarea prețurilor la energie

Eurodeputatul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European și co-autorul rezoluției forului europarlamentar privind prețurile la energie, adoptată azi, a declarat că se impune de urgență decuplarea prețului gazului de prețul energiei electrice, pentru reducerea volatilității prețurilor energiei electrice pe piața angro.

„Rezoluția pe care am inițiat-o și am negociat-o cu celelalte grupuri politice, împreună cu vicepreședintele S&D pentru energie, solicită Comisiei Europene și statelor membre o anchetă cu privire la abuzul de piață și manipularea prețurilor la energie. De asemenea, cerem măsuri sociale, pentru a amortiza efectul crizei energetice asupra cetățenilor, prin extinderea instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență (SURE), instrument creat în timpul pandemiei”, a precizat Dan Nica, în calitate de coordonator al deputaților S&D din Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European.

„Nimeni nu știe ce se întâmplă cu punctul virtual de tranzacționare pentru gaze naturale de la Amsterdam (TTF) ! Care sunt prețurile de achiziție când gazul ajunge în porturile europene și de ce prețurile de revânzare către consumatori sunt atât de mari? Trebuie să oprim acest lucru și, de aceea, avem nevoie de transparență privind acest punct de tranzacționare virtual – Title Transfer Facility (TTF). trebuie să abordăm cauzele fundamentale ale problemei legate de creșterea preturilor la energie în cadrul UE, pentru că eșecul pieței europene de energie datează dinainte de invazia rusă din Ucraina. Avem nevoie de mai multe măsuri pentru a combate prețurile record la energie si pentru a proteja cetățenii cei mai vulnerabili!”, a declarat Dan Nica.