PSD denunță minciunile lansate în serie de USR în încercarea disperată de a-și ascunde culpa pentru achiziția supradimensionată de vaccinuri COVID-19, într-un moment în care Guvernul contractase deja un număr de doze care depășea de câteva ori populația României. În loc să-și asume răspunderea pentru irosirea a sute de milioane de euro, cei care au semnat pentru această achiziție se denunță  reciproc. USR-iștii care au semnat comenzile dau vina pe fostul premier care le-a aprobat, iar acesta dă vina pe foștii miniștrii USR care le-au comandat. 

Dincolo de bătaia de joc față de banul public pe care au produs-o când au fost la guvernare, cei de la USR încearcă acum să dezinformeze opinia publică printr-o avalanșă de minciuni și omisiuni privind detaliile acestor achiziții inutile prin care au devalizat bugetul de stat. PSD le demască pe cele mai importante dintre ele:

Minciuna USR:Adevărul:
Prin acordul dintre Comisia Europeană și statele membre, acestea ar fi fost obligate să comande în avans vaccinurile COVID-19.Statele membre aveau opțiunea de a refuza intrarea în contract cu unul sau mai mulți furnizori de vaccinuri. USR putea evita achiziția a încă 39 de milioane de doze, după ce Guvernul contractase deja 56 de milioane care erau în curs de livrare.
Miniștrii USR ar fi avut grijă să comande numărul minim de doze de vaccin.În memorandumul din mai 2021, semnat de Mihăilă, Barna și Cîțu, se precizează: „Cheia de distribuție a dozelor este strict pro rata populațional și nu poate fi solicitată alocarea unui volum diferit de doze”.Deci nu existau cote minime și maxime. În schimb, România putea refuza să intre în contract.
USR acuză dacă PSD „ar fi citit puțin” ar fi aflat că memorandumul se referă la un singur tip de vaccin.La momentul aprobării memorandumului acesta nu putea fi citit de opinia publică pentru că era confidențial, deși prevedea o achiziție din bani publici de trei sferturi de miliard de euro! Nu e relevant câte tipuri de vaccin s-au comandat, ci numărul supradimensionat de doze contractate. Totalul dozelor comandate de miniștrii USR este de 6 ori mai mare decât populația vizată de campania de vaccinare.
Vaccinurile puteau fi vândute și donate foarte ușor.După cum reiese din memorandumul semnat de USR, în prima fază România nu putea vinde sau dona surplusul de doze de vaccin decât cu acordul furnizorilor. În a doua fază, când s-a permis vânzarea sau donarea fără avizul furnizorului, interesul pentru vaccinare a scăzut considerabil fiind dificilă inclusiv donarea dozelor către alte state.
Acuzația că ministrul Alexandru Rafila nu s-ar fi ocupat să revândă surplusul de vaccinuri COVID-19.În primele 43 de zile ale mandatului său, ministrul Alexandru Rafila a reușit să revândă 7,5 milioane de doze de vaccin către Germania și Ungaria.  Este un volum de peste șase ori și jumate mai mare decât dozele revândute în patru luni și jumătate de ministrul Ioana Mihăilă (1,17 mil. doze), deși atunci pandemia era pe vârf, iar interesul altor state pentru vaccinuri era mult mai ridicat decât în prezent.La acest moment, niciun alt stat nu mai este interesat de achiziția de vaccinuri COVID-19.
Miniștrii USR ar fi vândut surplusul de doze și ar fi recuperat astfel o parte din banii plătiți furnizorilor.Miniștrii USR ai Sănătății au obligația să prezinte public prejudiciul creat la bugetul de stat în urma expirării termenului de valabilitate al dozelor contractate, livrate dar neutilizate.
Noul contract ar fi prevăzut că dozele de vaccin pentru anii 2022 și 2023 ar fi fost adaptate noilor tulpini.La data semnării memorandumului pentru achiziția a 39 de milioane de doze, varianta Delta încă nu se manifestase pe teritoriul României (primele cazuri au apărut în iulie 2021), iar varianta Omicron a apărut la nivel mondial abia în noiembrie 2021.

Biroul de presă al PSD