Tranziția verde și digitală sunt elemente-cheie pentru dezvoltarea economică și autonomia strategică ale Uniunii Europene. Programul STEP (Tehnologii strategice pentru Europa)) este răspunsul european la necesitatea de a stimula investițiile în tehnologiile critice în Europa.

Investițiile STEP vor putea fi implementate și prin intermediul fondurilor politicii de coeziune.  Industria din România va beneficia de condiții avantajoase de finanțare  din fonduri europene pentru a putea dezvolta noi proiecte ce contribuie la obiectivul de asigurare a autonomiei strategice a UE și reducerea dependențelor sale strategice. Proiectele STEP vor crea dezvoltare economică și locuri de muncă în toate regiunile.

„În calitate de raportor pentru Comisia REGI am propus o serie de amendamente pentru flexibilizarea implementării fondurilor în contextul STEP.

În primul rând, am sprijinit flexibilizarea la maximum a prevederilor legate de închidere, dincolo de propunerea Comisiei, inclusiv prin extinderea termenelor din regulament pentru transmiterea cererilor de plăți și a rapoartelor finale de închidere. Este un aspect important în contextul în care multe proiecte au fost întârziate din cauza pandemiei COVID și în majoritatea situațiilor (în cazul proiectelor de investiții în infrastructură) întârzierile nu au putut fi recuperate în ciuda eforturilor de la nivelul autorităților de management.

În al doilea rând am propus extinderea eligibilității cu un an suplimentar, până la 31 decembrie 2024 (față de 31 decembrie 2023 din regulament). În felul acesta se va reduce semnificativ riscul dezangajării automate a fondurilor la închiderea exercițiului 2014-2020. România nu trebuie să piardă nici un euro din fondurile politicii de coeziune. 

În al treilea rând, am amendat regulamentul comun al fondurilor astfel încât toate cererile de plată transmise Comisiei în ultimul an contabil vor beneficia de o finanțare integrală (100% de la bugetul UE). Este o măsură de siguranță suplimentară pentru creșterea absorbției și reducerea la minim a riscului dezangajării fondurilor la finalul perioadei 2014-2020.

Nu în ultimul rând am propus flexibilizarea regulilor pentru întreprinderi pentru a putea accesa Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune pentru proiecte care contribuie la STEP,  mai ales pentru a putea sprijini utilizarea tehnologiilor în beneficiul tuturor  cetățenilor.”

Rovana Plumb,

Europarlamentar și Vicepreședintă a Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților