Rovana Plumb, vicepreşedinte al Grupului europarlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a declarat că Parlamentul European a modificat legislația UE pentru mobilizarea în regim de urgență a rezervelor de lichidități din cadrul fondurilor europene, structurale și de investiții, pentru sprijinirea sistemelor de sănătate ale statelor membre și a economiilor acestora.

”Am votat prin e-mail, asigurând continuitatea decizională a Parlamentului European, pentru direcționarea de fonduri din politica de coeziune și fondul de solidaritate, astfel încât să demarăm, la nivelul întregii Uniuni Europene, un răspuns concret la pericolul coronavirusului pentru sănătatea cetățenilor și pentru funcționarea sistemelor social-economice”, a subliniat europarlamentarul PSD. Rovana Plumb a precizat că, din bugetul UE, 37 de miliarde de euro, reprezentând fonduri europene structurale și de investiții, au fost deblocate în regim de urgență pentru ca autoritățile din statele membre să poată acționa împotriva crizei provocate de coronavirus.

”Guvernele vor beneficia de 8 miliarde de euro din prefinanţările neutilizate pentru fondurile structurale – bani necheltuiţi în 2019, pe care nu-i vor mai rambursa, în urma votului pe care l-am dat propunerii Comisiei. Inițiativa de investiții pentru răspunsul la coronavirus cuprinde, pe lângă aceste 8 miliarde, alte 29 de miliarde de euro, reprezentând sume care pot fi realocate pentru finanţarea investiţiilor în sistemele de sănătate, măsuri sociale și de sprijinire a economiilor.

Guvernul României trebuie să acționeze prompt pentru a utiliza lichiditățile de care dispune – 491 de milioane de euro, reprezentând prefinanțarea neutilizată, la aceasta adăugându-se sumele necontractate, care pot fi realocate în cadrul programelor, pentru finanțarea sistemului medical, sprijinirea populației și a IMM-urilor în dificultate”, a declarat vicepreşedintele Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentului European.

Rovana Plumb a atras atenţia că România va putea beneficia și de suportul Fondului de Solidaritate al UE, cu un buget de 800 milioane de euro. Europarlamentarii au aprobat ieri propunerea Comisiei Europene de extindere a domeniului de aplicare al Fondului de solidaritate al UE, astfel încât acesta să includă și crizele de sănătate publică.

De asemenea, Parlamentul European a adoptat, în sesiunea de vot online în plen, suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare. ”Companiile aeriene românești sunt, astfel, exonerate de obligaţia de a efectua cel puţin 4 din 5 zboruri prevăzute pentru a-și păstra sloturile de decolare și de aterizare alocate. Această regulă a împins transportatorii aerieni la operarea de zboruri goale după propagarea coronavirusului”, a menţionat europarlamentarul social-democrat.