1. PSD constată încă o dată că agenda politică a PNL este în totală contradicție cu prioritățile cetățenilor. Evoluțiile efectelor provocate de coronavirus sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, iar Guvernul demonstrează că este nepregătit, total depășit de situație și incapabil să facă față corespunzător provocărilor din ce în ce mai stringente.
  2. PSD consideră că în acest moment prioritatea PNL și a premierului interimar ar trebui să fie aducerea tuturor forțelor politice la aceeași masă în vederea adoptării unui set de măsuri clare necesare protejării populației. Adâncirea crizei politice interne pe care PNL a creat-o în mod artificial prin forțarea alegerilor anticipate ar fi în totală contradicție cu mesajul de responsabilitate și siguranță pe care cetățenii îl așteaptă în aceste zile de la cei aflați la putere.
  3. Având în vedere aceste aspecte, PSD propune amânarea consultărilor referitoare la alegerile locale, pentru care oricum nu există o bază legală și pentru care trebuie așteptat votul de învestitură pentru guvernul Cîțu, și demararea de urgență a consultărilor cu partidele pentru gestionarea corespunzătoare a crizei provocate de coronavirus.
  4. În acest context dificil, amplificat de perspectivele unei recesiuni economice mondiale care va avea efecte și asupra celei naționale, dar și a crizei migranților, PSD apreciază că toate partidele politice trebuie să pună mai presus sănătatea populației și interesele României!
  5. PSD va continua să susțină necesitatea unui dialog constructiv la nivelul scenei politice pentru depășirea acestei crize și face un apel la PNL să renunțe la slăbirea instituțiilor statului prin continuarea jocurilor politice pentru anticipate. Un guvern cu atribuții limitate și un Parlament dizolvat ar însemna paralizarea totală a țării și incapacitatea de a acționa eficient în fața amenințărilor. PNL trebuie să înțeleagă, măcar în al 12-lea ceas, că trebuie să se comporte responsabil și să nu-i lase pe români să lupte cu mâinile goale în fața coronavirusului!

Marcel Ciolacu – Președinte interimar Partidul Social Democrat