Senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat marți, 27 aprilie 2021, că Partidul Social Democrat a depus la Senat inițiativa legislativă referitoare la criteriul verde.

“Astăzi am depus la Senat în regim de urgență inițiativa legislativă semnată de grupurile PSD din Senat și din Camera Deputaților referitoare la criteriul verde. Ce înseamnă de fapt acest „criteriu verde”? Înseamnă modificarea legilor achizițiilor publice, a Legii 98 privind achizițiile publice și a Legii 99 privind achizițiile sectoriale, astfel încât să fie imperativ ca acest criteriu verde să aducă factori, elemente, care să facă diferențierea pentru respectarea criteriilor de mediu, cum ar fi influența capacității de producție pentru respectarea mediului sau lanțul scurt de aprovizionare sau distanța dintre punctul de producție și punctul de desfacere. Acest lucru înseamnă că fabricile românești, companiile românești, antreprenorii români vor putea fi sprijiniți în conformitate cu ceea ce se dorește la nivel european, adică pactul ecologic să fie respectat și în România”, a declarat Radu Oprea, la Parlament.

Forma inițiatorului a inițiativei legislative referitoare la criteriul verde poate fi consultată AICI iar expunerea de motive AICI.