Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, amendamentul depus de grupul PSD la Legea de aprobare a OUG 5/2024, prin care termenul de aplicare a măsurii limitării adaosului la alimentele de bază se va prelungi până la 31 decembrie 2024. După adoptarea în camera decizională, propunerea legislativă va fi transmisă Președintelui României în vederea promulgării. În forma anterioară a actului normativ, aplicarea măsurii s-ar fi încheiat la finalul acestei luni.

Decizia PSD vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetățenilor pentru menținerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienței măsurii promovate de PSD.

Chiar dacă în urma limitării adaosului comercial s-au manifestat în continuare unele variații sezoniere ale prețurilor la alimentele (întrucât nu s-a plafonat prețul final, ci doar marja adăugată de comercianți la prețurile producătorilor stabilite în condiții concurențiale), este evident că măsura a oprit specula din piață și a stabilizat prețurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflației generale.

PSD consideră că în contextul incertitudinilor economice și geopolitice externe este necesar să existe un mecanism de protecție socială care să asigure stabilitatea prețurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent.

Biroul de presă al PSD