Spațiul public a fost „invadat” ieri după-amiază de o serie de mesaje cu privire la vizita vicepreședintelui Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris. O astfel de situație s-a creat la Iași, în cadrul unor grupuri politice interne de whatsapp. Din cauza unei neînțelegeri și a unor „colegi binevoitori”, informații din cadrul acestor grupuri interne au ajuns trunchiat în spațiul public generând o serie de reacții la adresa social-democraților ieșeni.

Motivat de acest fapt, PSD Iași reafirmă în mod categoric apartenența la valorile europene și principiile nord-atlantice, dezavuând complet orice asociere sau atitudine pro-rusă în contextul conflictului armat din Ucraina. Mai mult, în sprijinul acestor afirmații sunt faptele ultimelor zile, când toți social-democrații ieșeni au avut poziții critice la adresa Rusiei și au fost organizate campanii umanitare pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului.

„Este regretabil că s-a ajuns aici. Lucrurile au escaladat într-o manieră forțată, ajutată de rivalii noștri politici locali. Fac un apel la decență! Peneliștii ieșeni sunt ultimii care ar trebui să vorbească despre alții, atât timp cât în curtea lor liderii administrativi sunt certați cu legea, având calitatea de inculpați în mai multe dosare penale, care afectează grav imaginea Iașului.

Cu toate acestea, în ceea ce ne privește pe noi, pe social-democrați, toți, fără nicio excepție, regretăm acțiunile militare care se produc în Ucraina. Am oferit sprijinul nostru total persoanelor care fug din calea războiului. Am organizat și vom mai organiza acțiuni umanitare. Am criticat public acțiunile totalitariste ale Rusiei și am reiterat susținerea față de valorile europene și principiile nord-atlantice.

Din păcate, ieri după-amiază, un mesaj preluat dintr-o sursă media pe grupurile politice interne de whatsapp, pentru informare și pentru a evita propagarea fake-news-urilor a fost greșit înțeles de unul dintre colegii mei. Lucrurile au fost corectate relativ repede, dar expunerea publică fusese deja realizată.

Îmi cer scuze față de situația creată și reiterez angajamentul PSD pentru protejarea valorilor democratice și a intereselor de securitate pe care România le are în calitate de aliat NATO.

Totodată, vom analiza poziția publică exprimată de consilierul județean Mircea Manolache, în contextul în care comunicarea publică a PSD Iași a fost permanent în zona constructivă și pro-europeană.

Sunt convins că vom regăsi toți echilibrul și înțelepciunea, inclusiv opoziția politică de la Iași, în care să înțelegem că în lume se petrec fapte mult mai grave și mai dramatice decât o simplă distribuire a unui mesaj informativ pe un grup intern de partid. Să ne ajute Dumnezeu să nu ne umplem de ridicol, stimați peneliști ieșeni!” a declarat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Departamentul de comunicare al PSD Iași